fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Estländare utvisad för grov misshandel – döms till fängelse

KAPELLSKÄR. En estnisk medborgare blev nyligen dömd för brott mot utlänningslagen efter att olovligen ha vistats i Sverige. Mannen har sedan tidigare inreseförbud till Sverige som sträcker sig fram till 2024, då han tidigare är dömd för grov misshandel.

En 56-årig man från Estland blev i november stoppad med sin lastbil i Kapellskär vid en kontroll av ankommande personer och fordon. I kontrollen kunde man konstatera att mannen inte hade tillåtelse att vistas i Sverige på grund av tidigare utvisning, varför han greps och sedan anhölls.

Den dömde mannen arbetade som lastbilschaufför vid tidpunkten för den aktuella händelsen. Under utredningen har mannen förklarat att han inte hade för avsikt att stanna i Sverige utan endast skulle köra lasten via Sverige till Norge. Den dömde har även hävdat trots sin utvisningsdom att han inte visste att han inte hade rätt att återvända till Sverige förrän tidigast år 2024.

Utvisad för grov misshandel
Estländaren blev så sent som 2014 dömd i Hovrätten till fängelse i två år och utvisning för grov misshandel, ett straff som han nu har brutit mot. Enligt uppgifter ur tingsrättens dom har mannen under utredningen förklarat att han satt frihetsberövad när domen meddelades och fick den inte översatt till sitt språk, dvs. ryska. Tingsrätten bedömer mannens förklaring som en efterhandskonstruktion samt att det är osannolikt att han inte varit införstådd i inreseförbudets längd.

Domen
Den 56-åriga mannen döms till fängelse i en månad för brott mot utlänningslagen. Tingsrätten bedömer även att han ska häktas fram tills dess att domen faller laga kraft, eftersom det finns risk för att han undandrar sig straffet. Han åläggs även betala lagstadgad avgift om 800 kr till brottsofferfonden eftersom fängelse finns i straffskalan för brottet han döms för.

Daniel Rämsell
Allt om Norrtälje

Kommentera via Facebook