fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Monica räddade livet på en kvinna i Kista Centrum – vill komma i kontakt med den drabbades anhörig

// mobilannons //

annons (150 × 40 mm)

RIMBO. Monica räddade livet på en kvinna som svalt en bit mat fel till luftvägarna på en restaurang i Kista centrum. -Det var fantastiskt att se att det finns så mycket civilkurage, säger Monica Åberg, 55 år och till vardags undersköterska.

// annons för både mobil och desktop //

annons (150 × 40 mm)

Förra söndagen var Monica i Kista Centrum tillsammans med sin mamma för att shoppa, när hon plötsligt upptäcker att det är tumult kring en person i anslutning till en restaurang. Monica berättar att hon ser att väktare och restaurangpersonal har lagt en person i stabilt sidoläge varför hon är snabb att springa till platsen. Åberg som är undersköterska inser att den drabbade personen svalt en bit mat fel och man påbörjat Heimlich manöver och ryggdunkt.

– Kvinnan blev snabbt blå i ansiktet och tappade såväl medvetande som puls, säger 55-åringen.

När den drabbade kvinnan tappade medvetandet och puls börjar Monica påbörja hjärt-lungräddning.

– Det kändes väldigt trögt med inblåsen och jag hör hur det rasslar i lungorna, säger Monica.

Ambulans tillkallades snabbt till platsen och kunde avlösa Monica och övriga personer som hjälpte till vid händelsen.

– Ambulanspersonalen var snabba till olycksplatsen men de insåg att det var stopp i luftvägarna och de var tvungna att trakeotomera patienten, det vill säga öppna upp lufstrupen, förklarar Monica.

Monica som varit undersköterska i många år är van att hantera sjuka människor på arbetet och har tidigare behövt göra HLR vid två tillfällen.

– Det var mycket tankar och funderingar efter händelsen. Man blir skärrad men det känns skönt att veta att man fungerar även i vardagen och inte bara i jobbsituation, säger hon.

Monica hjälpte till att rädda livet på en person men när ambulanspersonalen anlände blev hon och de andra som hjälpte till ombedda att lämna platsen, så att personalen kunde arbeta i fred när hon insåg att en annan person inte mådde så bra.

– Jag såg att kvinnans anhörig var alldeles blek i ansiktet och höll på att svimma, så jag gick fram till honom och försökte på ett lugnt och förtroendeingivande sätt förklara att kvinnan nu har puls och att allt kommer att bli bra, förklarar Monica.

Även om Monica vet att hon räddat livet på kvinnan förklarar hon att det går mycket tankar och fundering kring vad som hände sedan med kvinnan.

– Det känns bra att veta att man har räddat livet på en person men jag skulle gärna vilja komma i kontakt med den drabbades anhörig för att höra hur det gick för henne, säger Monica.

Monica är tydlig med att det inte bara var hon som hjälpte den olycksdrabbade.

-Det var fantastiskt att se att det finns så mycket civilkurage och att vi tillsammans kunde samarbeta och snabbt få hjälp av ambulanspersonal, avslutar Monica.

FOTO: Privat

// mobilannons //

annons (150 × 40 mm)

// desktopannons //

annons (150 × 40 mm)
Kommentera via Facebook