Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Narkotikahundar på Roden engagerar tusentals

Christer Hofström och Pernilla Moberg engagerar tusentals personer genom sina inlägg om narkotikahundar på ”Norrtälje – vad händer på byn?”
– Det är  lika skönt att göra ett narkotikafynd som att inte göra ett det, säger Pernilla Morberg, delägare för Svenska Specialsökhundar AB.

Det är ett ruggigt September när Allt om Norrtälje intervjuar Christer Hofström och Pernilla Morberg telefonledes. Bägge delägare av företaget Svenska specialsökhundar AB som utbildar hundekipage i att söka efter narkotika, pyroteknik och sprängmedel.  De har precis hjälpt till att fånga in en Siberian husky som varit på vift – en händelse som fick mycket stor uppmärksamhet i Norrtälje-vad händer på byn. Händelsen var inte ett vanligt uppdrag – normalt sett arbetar de på uppdrag från bland annat skolor och behandlingshem. 

– Vi åker ofta på de narkotikauppdrag som polisen inte åker på, när det exempelvis är för lite brottsmisstanke, förklarar Christer. Det kan vara ett behandlingshem som hör av sig till oss, när någon på boendet är påverkad av narkotika eller att man har hittat en substans – vi får då i uppdrag åka dit göra ett sök, fortsätter Christer.

Polisen tar över 

Paret har tätt samarbete med polisen men är noga  med att beskriva skillnaden mellan ett “fynd” och ett “beslag”. Specialsökhundarna hittar Narkotikan, men där slutar deras uppdrag.  Christer och Pernilla förklarar för Allt om Norrtälje att det är uppdragsgivarna som upprättar en polisanmälan. – Vi gör fynden och uppdragsgivarna gör en polisanmälan. Det är polisen som sedan gör beslaget, fortsätter Christer. 

Från pilot till Narkotikahundförare 

Christer har ett förflutet som pilot och har arbetat med bland annat flygtaxi och sjöflyg men efter att ha arbetat tillsammans med ett hundekipage på Norrtäljeanstalten i början av 2000-talet fick han blodad tand för hundföraryrket. Christer fick sin första egna narkotikahund 2003 och driver nu tilsammans med sambon Pernilla Moberg framgångsrikt företaget Svenska speciaslökhundar AB, som utbildar hundekipage i att söka efter narkotika, pyroteknik och sprängmedel. 

Det krävs ett genuint intresse för hundar, eftersom de fyrfota vännerna inte bara är sällskapsdjur, utan även kollegor. – Man umgås med hundarna 24h/dygn, säger Christer. Pernilla förklararar att det i regel krävs ett års träning för att få en arbetsduglig narkotikahund. Just nu har Christer och Pernilla fyra fyrfota kollegor: Ares, Possiedon, Atlas, och Triton. Tre Belgiska vallhundar och en Labrador, speciellt lämpliga raser som sökhundar enligt Christer. 

Träning ger färdighet

Christer och pernilla beskriver vidare att hundarna tränas med “pseudosubstanser”. Substanser som liknar droger men utan att hundarna blir berusade av preparaten. Dessa drogliknande substanser efterliknar narkotikapreparaten så pass mycket  att hundarna lär sig att markera även när det är på riktigt. 

Stort narkotikafynd hittades vid Roslagsskolan under ett övningsmoment. Ca 20g Marijana återfanns bakom Roslagsskolan i Norrtälje. Det var under ett träningspass kring området för Roslagsskolan som hundarna gjorde stort narkotikafynd. – Den här mängden hör inte till vanligheten, säger Christer och det är det största fyndet de gjort under sina år inom branschen.

Pernilla beskriver att det är lika skönt att göra ett narkotikafynd som att inte göra ett fynd förklararar hon.
– När man hittar narkotika är det en skön känsla att veta att substansen inte kommer till användning. På samma sätt är det skönt att inte hitta Narkotika, då det innebär att exempelvis ungdomshemmen har lyckats hålla ungdomarna borta från droger.  

“Straffskalorna är inte det största problemet – det är polisens resurser

Hofström upplever att förekomsten av narkotika ökat kraftigt de senaste 10 åren och att narkotikaanvändandet kryper ned i åldrarna. Detta kan även bekräftas genom en stor rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, från 2019. På frågan om vad han anser om de svenska straffskalorna för narkotikabrott, så anser han inte att det är straffen som största problemet utan det är frekvensen av brott i kombination med polisens knappa resurser.  

Uppmärksamheten har varit enorm

Christer bidrar frekvent med material i Allt om Norrtäljes kanaler. Bara under sommaren 2021 har Christers inlägg om Narkotikahundar fått över 4000 likes. Christer och Pernilla beskriver att de blir bemötta med respekt och vänlighet av såväl allmänhet, polis och på sociala medier.  

Facebook Comments Box