fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Norrtälje ett av områdena med störst risk att smittas av TBE – så skyddar du dig

annons

NORRTÄLJE. Norrtälje kommun är ett av områdena i Sverige med störst risk att smittas av TBE, fästingburen hjärninflammation men man kan lätt skydda sig med vaccin. 

annons
annons

Under 2021 anmäldes fler fall av fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, TBE än något tidigare år, enligt en sammanställning av Folkhälsomyndigheten. TBE kan överföras till människor via smittade fästingars saliv inom några minuter efter att den bitit sig fast. Första symtomen på att du smittats brukar debutera mellan 7 – 14 dagar efter exponering för viruset. Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom. Men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med svår huvudvärk, hög feber, förvirring, kramper och förlamningar, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ungefär en tredjedel av de som smittas får långvariga eller bestående besvär med symtom som exempelvis, minnesstörningar eller uttalad trötthet. Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Även Dödsfall förekommer som följd av sjukdomen men är sällsynta. Barn i förskoleålder som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna, men kan också få bestående besvär.

Förebyggande åtgärder
Vaccin mot TBE har god skyddseffekt och brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden, i vilken Norrtälje kommun ingår.

Vaccinfakta
Är du under 50 år får du tre doser vaccin under det första året.
Är du 50 år eller äldre får du fyra doser vaccin under det första året.
Dessa tre doser (eller fyra om du är över 50 år) ger dig ett skydd i tre år
Efter tre år kan du få en påfyllnadsdos.
En påfyllnadsdos vart femte år rekommenderas för att bibehålla skyddet.

FOTNOT: 1177

annonser
annonser
Kommentera via Facebook