annons
ROSLAGEN. Nu är det dags för föreningar och organisationer med idéer för att utveckla landsbygd och skärgård i Norrtälje kommun att söka pengar för det. Ansökningstiden öppnar nu och är öppen till den 1 april. Sammanlagt finns 850 000 kronor att söka.
annons
annons
Lokal utvecklingspeng för landsbygd och skärgård ska stödja det omfattande lokala utvecklingsarbete som finns i hela Norrtälje kommun.
Förutom att det finns möjligheter till stöd för att förverkliga föreningars idéer i form av till exempel platsutveckling syftar stödet även till att förbättra dialog, delaktighet och den lokala demokratin. Norrtälje kommun vill med detta stöd uppmuntra och stimulera den utvecklingskraft som finns inom lokalt förankrat utvecklingsarbete.
– Jag tycker att det här är ett bra smörjmedel för de många goda lokala initiativ som finns i och på vår stora landsbygd och skärgård. Det är ett exempel på hur samverkan mellan det offentliga och civilsamhället är prioriterat för oss. Jag ser fram emot att få se nya spännande idéer som gynnar utvecklingen, säger Per Lodenius (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, i ett pressmeddelande.
För 2022 finns 850 000 kronor i lokal utvecklingspeng och det är ett brett fält av aktiviteter som kan få bidrag:
– Stöd till lokala utvecklingsgrupper
– Stöd för upprättande av lokala utvecklingsprogram
– Bidrag till platsutveckling
– Idéstöd och förstudier
Godkända ansökningar tilldelas från 10 000 kronor och uppåt beroende på åtgärd och aktivitet. Vilka beloppsgränser som gäller för olika åtgärder framgår av den fördjupade informationen som du hittar på kommunens webb, norrtalje.se.
Det maximala beloppet för investeringar får dock inte överstiga 100 000. Bidrag kan inte ges till åtgärder som omfattar grävningsarbeten.
– Den lokala utvecklingspengen och dess utfall visar vikten av att det finns friare kommunala medel för mindre åtgärder som tillsammans med de lokala utvecklingsgruppernas engagemang och ideella arbete gör stor skillnad för skapandet av bland annat attraktivare inomhus- och utemiljöer. Det betyder mer för landsbygdens utveckling än man kan tro, säger Torkel Andersson, utvecklingsstrateg på kommunens näringslivsavdelning.
Tidigare år har lokal utvecklingspeng bland annat beviljats för etablering av ett utegym på Blidö, i Finsta och i Sättra by, en näridrottsplats i Grisslehamn, skapande av aktivitetsparker/naturparker, iordningsställande av vandringsstigar och upplevelseprojekt samt bidragit till trevligare ute- och trafikmiljöer i Riala och Herräng. Totalt har 75 ansökningar beviljats bidrag sedan starten 2018.
Utvecklingspeng för 2022 kan sökas fram till 1 april. Vid bedömning av ansökningar läggs särskilt vikt på jämställdhets- och ungdomsperspektivet. Ansökan görs på norrtalje.se