ROSLAGEN. Agneta och Tina är hundpsykologer och har hela landet som spelplan. – En viktigt driftkraft är glädjen som uppstår genom att få hjälpa såväl hund som ägare. Hundägarna är ofta väldigt tacksamma för den hjälpen de får, säger Agneta Rainsson, delägare av Hund i balans.
Agneta och Tina har bägge ett brinnande intresse för människans bästa vän och är utbildade hundinstruktörer inom allt från specialsök till allmänlydnad – men det är hundens psykologi som de intresserar sig för mest. Agneta och Tina är nämligen båda utbildade inom hundbeteende och jobbar aktivt med mentalbeskrivningar på hund, och de träffades under en vidareutbildning i ämnet.
Under Covid-19-pandemins mest intensiva period förlora Agneta sitt jobb och fick chansen att satsa heltid på sitt största intresse – hundar.
– Jag och Tina träffades under en vidareutbildning och insåg att vi såg på hundträning på samma sätt. Jag blev av med mitt jobb under coronaperioden och då fick jag möjligheten att starta eget. Jag ville spendera mina sista yrkesverksamma år med något som jag verkligen brinner för, så då slog vi våra påsar ihop. Hittills har det varit en framgångssaga, säger hon.
Nischen för Hund i balans är arbetet med stökiga hundar. Hundar vars beteenden man tidigare inte kunnat få bukt med. I och med deras samlade kompetens inom hundpsykologi teamar de ofta kring hundarna och ägarna på ett unikt sätt, som gjort att de har kunder över hela landet.
– Det vi verkligen har blivit stora inom på kort tid är de lite stökiga hundarna som det verkar som att inte så många vill ta tag i. Det är många som valt att åka väldigt långt för att få hjälp av oss. Vi båda har en väldigt hög utbildning inom hundars mentalitet och det blir att vi bygger vår träning och våra utbildningar med hundens perspektiv som utgångspunkt.
Agneta beskriver att ett vanligt uppdrag för dem, är hundar som ägarna inte riktigt kan lita på beträffande exempelvis impulskontroll. De jobbar då från grunden med att förbättra relationen mellan ägare och hund. Initialt gör man då en beteendeutredning av hunden för att kunna ge specifik och indivanpassad rådgivning.
– Det kan vara hundar som ägarna inte riktigt kan hantera beträffande exempelvis impulskontroll, skällande i tid och otid eller att hunden är så stökig så att man väljer att inte bjuda hem vänner eller inte kan ta med sig hunden när man är bortbjuden, säger hon.
Hur ser en vanlig dag ut för er?
– Vi har mycket kurser. Det som dock är mest populärt är att vi gör privatkonsultationer. Först gör man en beteendeutredning som tar ungefär 1.5 timmar. Sedan får man skriftliga och muntliga råd från oss som man skall göra under veckas tid som vi följer upp och beslutar hur vi går vidare i processen.
När Allt Om Norrtälje träffar Hund i balans har de precis hållit i en kurs för “Hundmöten” med fokus på hundar som har problem att möta andra hundar. Även om det är hunden som är fokus för Agneta och Tina, så är det möjligheten att få hjälpa andra människor som är Drivkraften.
– Jag förstår verkligen människor som jobbar inom vården. Det är en skön känsla att man kan hjälpa människor med sina problem. En viktigt driftkraft är glädjen som uppstår genom att få hjälpa såväl hund som ägare. Hundägarna är ofta väldigt tacksamma för den hjälpen de får, avslutar Agneta Rainsson.
FOTO: Privat