Det politiska maktskiftet i Norrtälje får grönt ljus av Förvaltningsrätten i Uppsala. Sverigedemokraterna, som ifrågasatte lagligheten i beslutet att byta ut presidier i kommunens nämnder och bolag, får avslag på sitt överklagande.
När Norrtälje kommun i september 2024 valde nya presidier till kommunens nämnder och kommunala bolag markerade det en tydlig brytpunkt i det lokala politiska landskapet. Ett nytt styre hade formerats, med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som kärna – och med Vänsterpartiet som stödparti.
Men det nya samarbetet mötte snabbt motstånd. Jacob Heitmann och Andrea Kronvall, båda företrädare för Sverigedemokraterna, överklagade kommunens beslut till Förvaltningsrätten.
De hävdade att styret saknade en tydlig och dokumenterad majoritet i fullmäktige, vilket enligt dem gjorde besluten om nya presidier olagliga.
Kärnan i deras argumentation rörde Vänsterpartiets roll i samarbetet. De menade att partiet inte formellt ingick i det nya styret, eftersom det varken undertecknat det så kallade Trästaavtalet eller det nämndinitiativ som låg till grund för maktskiftet.
Förvaltningsrätten gick dock inte på deras linje. I domen, som meddelades den 9 april, konstateras att en bilaga till Trästaavtalet undertecknats av gruppledarna för samtliga fem partier – inklusive Vänsterpartiet – och att denna bilaga utgör ett giltigt samarbetsunderlag.
“Detta visar att partierna har enats kring Trästaavtalet för hela Norrtälje kommun”, skriver domstolen i sin bedömning. Därmed anses det finnas en ny politisk majoritet i fullmäktige, vilket gör det lagligt att byta ut presidierna.
Andrea Kronvall (SD), gruppledare och oppositionsråd kommenterar beslutet i ett mail till Allt Om Norrtälje:
“Domstolen har gjort bedömningen att Vänsterpartiet är en fullvärdig medlem i det sittande styret. Vi fokuserar nu på att göra dem till opposition efter nästa val, som är redan nästa år. Vi blickar framåt och är mer motiverade än någonsin att ta ansvar för Norrtäljes framtid”
Domen innebär att det nya styret får fortsatt förtroende att leda kommunen eftersom man bedömer att de nya valen inte skett genom återkallelse enligt kommunallagen, utan genom ordinarie val.
I de fall ledamöter lämnat sina uppdrag har det enligt kommunen skett genom egen avsägelse.