Annons

Bistro Magasinet: ”Norrtälje är världens vackraste stad”

Annonssamarbete

publicerad 29 december 2022
– av Daniel Rämsell

NORRTÄLJE. Bistro Magasinet tog Medelhavet till Östersjön och öppnande en Italiensk restaurang i Norrtälje. – Vi älskar Norrtälje och vi älskar Italien, så det föll sig naturligt, säger Nisreen Alhabbash, 43 år och VD för Bistro Magasinet.Nisreen, i grunden ekonom och Aladin, kock

har bedrivit flertalet restauranger i Norrtälje kommun tillsammans. Nisreen berättar att de gillar att starta upp verksamheter från grunden men även att förädla redan befintliga restauranger. I många år har Nisreen tillsammans med familjen haft ett specifikt restaurangprojekt som dröm och i sökandet efter den perfekta lokalen kom de över tre lokaler i Norrtälje hamn. 8 Juli, efter flera månader av förberedelser och research i utlandet för att kunna leverera på högsta nivå, såg Bistro Magasinet dagens ljus.

– I många år har vi haft en dröm om ett specifikt restaurangprojekt som jag inte riktigt kan gå in på nuläget. Men i samband med detta letade vi efter en lokal och då kom vi över lokalerna i hamnen som vi gillade och på den vägen är det, säger 43-åringen.

Aladin kom till Sverige som politisk flykting från Kuwait under 80-talet och på en semester i Palestina träffade han Nisreen. Omedelbar kärlek uppstod och Nisreen flyttade till Sverige 2000. Även om ingen av de är från just Italien är det ingen slump att de öppnade en Italiensk restaurang i Norrtälje.

– Det är många faktorer till varför vi driver en Italiensk restaurang i Norrtälje. Dels har vi bred erfarenhet i restaurangbranschen och världens kök. Italienska Köket är vår favorit. Både jag och min man Aladin kommer från medelhavet och vi delar stora delar av den italienska matkulturen. Sedan ville vi ge Norrtäljeborna en så korrekt bild av Italiensk mat som möjligt, till skillnad från traditionella pizzerior och snabbmat. Det är skillnad på Pizza och Pizza, säger Nisreen med ett leende på läpparna.

Familjen lämnar inget åt slumpen. Förutom att de älskar Italien som semesterresmål, så gjorde de ett gediget förarbete inför öppnandet av restaurangen.

– Vi reser ofta till Italien för att semestra men inför öppnandet av Bistro Magasinet åkte vi till Italien i utbildningssyfte och för att få den extra lilla hemligheten till ett perfekt resultat, säger hon.

Nisreen berättar att nöjda kunder genom god service och kvalitet på såväl råvaror som färdig produkt är otroligt viktigt för Bistro Magasinet.

– Vi satsar på kvalitén. Mycket råvaror kommer direkt från Italien. När vi gör pizzor, så gör vi degen själva och det tar tre dagar att få fram en riktigt bra Pizzadeg, säger 43-åringen.

Företagande och friheten som den bär med sig gör att restaurangfamiljen får utlopp för såväl kreativitet som rastlöshet.

– Vi har mycket energi och vi älskar att jobba. Sedan älskar vi att själva få bestämma vad vi vill jobba med och då passar egenföretagande jättebra. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man tycker om det man gör och det gör jag, säger hon med ett stort leende på läpparna.

Förutom restaurangen och ett café har de under årstiden då solen står i zenit även en Italiensk gelato. Men varför tog då Bistro Magasinet Medelhavet till Östersjön?

– Vi älskar Norrtälje och vi älskar Italien, så det föll sig naturligt. Vi är en berest familj och Norrtälje är världens vackraste stad avslutar Nisreen Alhabbash.

Lär känna Bistro Magasinet
Vilka ingår i restaurangfamiljen? Nisreen, Aladdin, Ahmed, Donja, Ronja och Hassan.
Vilken rätt på BistroMagasinet får man INTE missa? Tryffelpasta
Vilket Italienskt vin står alltid redo att serveras? Chianti Fiasco DOCG, Toscana, ITALIEN, Druva: Sangiovese
Om ni fick bjuda en kändis (vem som helst, död eller levande) på en trerätters middag på restaurangen – vem skulle det vara? Tariq Talior

FOTO: Privat




Lena Sjöstedt – mäklaren som förverkligar drömmar

Annonssamarbete

publicerad 12 februari 2025
– av Roslagen Media Group AB

På en lantbruksfastighet i Riala bor Lena Sjöstedt, en fastighetsmäklare på Mäklarhuset som jobbat i branschen sedan 18-årsåldern. Med en blandning av allsidig yrkeskompetens och en genuin förståelse för sina kunders behov, har Lena etablerat sig som en trovärdig aktör på marknaden.

Lenas resa började tidigt i byggbranschen, där hon snabbt utvecklades från att hantera administration i byggbodar till nyckelpositioner hos Riksbyggen, så som försäljning, nyproduktion och tillvalssäljare.

– Det var en spännande tid som lade grunden till min förståelse för såväl byggprocesser som kundrelationer. Det är stimulerande att få med hela bilden från rådgivning och försäljning till kunskaper inom detaljer och inredning, säger hon.

Utöver att ha jobbat med fastigheter har hon också hunnit med att vara bonde.

– Familjen hade en dröm om att bo på en bondgård, så vi flyttade till Riala och uppfyllde den drömmen. Vi hade häst, nötkreatur, gris, kanin, får, och höns. Det var en rolig tid men jag arbetade samtidigt tre dagar i veckan inom fastighetsbranschen, berättar hon.

Lenas allsidighet är nästan som ett karaktärsdrag. Att vara lyhörd för kundens behov är ett annat.

– Att lyssna är nyckeln till framgång i detta yrke. Varje kund har en historia, och att förstå den historien är avgörande för att hitta det perfekta hemmet för dem.

Lena blev värvad till Mäklarhuset av delägaren Björn som tyckte att hon skulle börja där.

– Jag som innan hade jobbat med nyproduktion blev intresserad av successionmarknaden (andrahandsmarknaden), att få tillfälle att jobba närmare kunder som går och bär på drömmar om sitt nya boende. Samtidigt handlar det mycket om att hjälpa säljarna att nå sina mål. Att förmedla en bostad är ofta en stor förändring i deras liv, och jag vill vara en trygg punkt som stöttar dem genom processen, säger Sjöstedt.

Att det blev just Mäklarhuset har hon inte ångrat och pekar på den breda kompetensen som företaget erbjuder.

– Det är ett kanonföretag, den kollektiva kraften som finns här är imponerande. Vi jobbar verkligen tillsammans och vi kompletterar varandra riktigt bra. Detta är till gagn för kunder genom att de får tillgång till fler kompetenser.

Ytterligare bevis på Lenas mångsidighet är att hon, tillsammans Michelle och Staffan från Mäklarhuset, tillhör “Skärgårdsgruppen”, som är specialiserade på just Roslagens skärgård.

– Jag har ett sommarhus ute på Norrmansö, strax söder om Spillersboda och ansvarar för områdena runt omkring. Jag ansvarar även för Österåkers kommun avseende skärgårdsdelen, där jag arbetar i området kring Ljusterö. Som skärgårdsmäklare är det jätteviktigt att man har lokalkännedom, vilket vi på Mäklarhuset har, berättar hon.

Genom att kombinera sin omfattande kunskap och sitt engagemang för kundservice har Lena Sjöstedt blivit mer än bara en mäklare. Hennes känsla för detaljer och hennes förmåga att se bortom det uppenbara gör att hon kan presentera bostäder på ett sätt som lyfter fram deras unika egenskaper och potential.

– Varje hem har en själ, och det är min uppgift att hjälpa mina kunder att se detta. Ibland innebär det att tänka utanför boxen och visa dem potentialen i ett hem som de kanske inte hade övervägt, förklarar hon.

Lena Sjöstedt är ett levande bevis på hur passion, mångsidighet och en genuin förståelse för såväl fastigheter som människor, kan lyfta mäklaryrket till en helt ny nivå. Hennes breda erfarenhet, från byggbranschen till skärgårdsmäkleri, i kombination med ett personligt engagemang, gör henne till en ovärderlig resurs för kunderna.

– Jag älskar verkligen mitt jobb, avslutar Lena.


Tre snabba:

Om du vore en typ av fastighet, vilken skulle du vara och varför?

Sjöbod, enkel men charmig, alltid nära naturen och havet. Jag är en plats där människor kan koppla av, reflektera och känna sig fria, men också där det finns utrymme för att samla minnen och ta hand om det som är viktigt.

Hur skulle du rädda en visning om det helt plötsligt blev strömavbrott?
Vi kan kalla det en ’visning i skenet av stjärnor’ – en chans att känna hemmet från en ny vinkel. Det här ger oss en perfekt chans att visa hur hemtrevligt det känns, till och med i skymningen!

Vilken superkraft skulle vara mest användbar i ditt jobb som mäklare?
Jag är nyfiken på människor och har en förmåga att jag ser alla och gör det bästa av mötet.

Faktaruta:

Namn: Lena Sjöstedt
Mobil: +46-707 555 70
Mail: lena.sjostedt@maklarhuset.se
Hemsida: https://www.maklarhuset.se/norrtalje/medarbetare/lena-sjostedt
Kundomdömen: Driven, lyhörd, professionell, hjälpsam, snabb, förtroendeingivande, effektiv, säker kommunikation, stort engagemang, kompetent, trevligt bemötande och tillgänglig.

Från UF till åtta anställda: 18-åringarna som driver Roslagens Gårdstjänst

Annonssamarbete

publicerad 20 december 2024
– av Roslagen Media Group AB
– Det är fantastiskt att vi som 18-åringar kan bedriva en fullskalig verksamhet med anställda. Just nu är det mycket fokus på snöskottning, men på sommaren handlar det mycket om gräsklippning och trädgårdsarbete, säger Samuel Lindevall. FOTO: RMG

Roslagens Gårdstjänst, drivet av de två unga entreprenörerna Vilgot Dovander och Samuel Lindevall, har på kort tid blivit ett etablerat namn inom trädgårds- och fastighetsskötsel i Roslagen.

Företaget startades som ett UF-projekt under hösten 2023 och omvandlades till ett aktiebolag i juni 2024. Nu har de unga entreprenörerna åtta timanställda och ett kontor i Sika utanför Norrtälje, och tillsammans driver de verksamheten vid sidan av sina studier på Rodengymnasiets teknikprogram.

– Vi har varit kompisar sedan högstadiet och går i samma klass på Rodengymnasiets teknikprogram. Jag har haft liknande företag i flera år genom “Egen sommar”, och när det var dags för UF startade vi Roslagens Gårdstjänst tillsammans, berättar Vilgot Dovander.

– Det är fantastiskt att vi som 18-åringar kan bedriva en fullskalig verksamhet med anställda.

Företaget erbjuder tjänster som snöskottning på vintern och trädgårdsskötsel under sommaren.

18-åringarna driver ett eget aktiebolag vid sidan av sina studier. På kort tid har de lyckats etablera sig på marknaden. I bild: Samuel Lindevall, vd för Roslagens Gårdstjänst FOTO: Roslagen Media Group

– Det är fantastiskt att vi som 18-åringar kan bedriva en fullskalig verksamhet med anställda. Just nu är det mycket fokus på snöskottning, men på sommaren handlar det mycket om gräsklippning och trädgårdsarbete, säger Samuel Lindevall.

– Vi är mycket för att stötta lokalt.

Deras engagemang för det lokala genomsyrar verksamheten.

– Vi är mycket för att stötta lokalt. När vi lämnar in en maskin på service gör vi det hos en lokal firma istället för ett större bolag, säger Samuel.

Vilgot har givit tillbaka till framtidens entreprenörer genom att nu vara ledare på kommunens satsning Egen sommar två år i rad.

– Jag fick otroligt mycket stöd och kunskap när jag var deltagare och har känt att det är viktigt att kunna ge tillbaka av de erfarenheter jag erhållit – det har varit uppskattat bland deltagarna, säger Vilgot.

Utmaningarna som entreprenörer är dock inte få.

– Det är en utmaning att bygga upp ett företag och få det att växa. Kundnöjdhet är något vi prioriterar högt eftersom det är nyckeln till långsiktig framgång, säger Vilgot.

Vilgot Dovander brinner för att stötta det lokala och är numera ledare på Norrtälje kommuns satsning ”Egen sommar”. FOTO: Roslagen Media Group

Vad har ni för vision med företaget?

– Vi vill bli ett etablerat och välkänt företag i Roslagen. Efter det får vi se hur allt utvecklas, säger Samuel. Vi satsar även på att kunna dra på oss större uppdrag där kommunen är en tilltänkt kund, fortsätter han.

Vilgot och Samuel visar att det med hårt arbete och engagemang går att bygga något stort, även som unga entreprenörer.

– Vi brinner för entreprenörskap och det är det som vi tycker är roligt och brinner för. Vi är här för att stanna, avslutar Samuel.

Roslagens Gårdstjänst

📍  Argonvägen 2, 761 97 Norrtälje

📞  Kontakta oss på: +46 79 347 55 14

E-post: Info@roslagensg.se

Hemsida: https://www.roslagensgardstjanst.se/

 

 

Från Lohärad till Schweiz och tillbaka – Madebywiks tar chokladhantverket till nya höjder

Annonssamarbete

publicerad 4 december 2024
– av Roslagen Media Group AB
Efter flera år av framgångsrik pralinproduktion i hemmaköket och en resa till chokladens mecka i Schweiz fortsätter paret att fördjupa sitt engagemang för hållbarhet och kvalitet. Företaget Madebywiks har inte bara vuxit i omsättning utan även i ambitioner, trots utmanande tider.

Hos Tobias och Malin Wik i Lohärad har det aldrig doftat godare av choklad. Efter flera år av framgångsrik pralinproduktion i hemmaköket och en resa till chokladens mecka i Schweiz fortsätter paret att fördjupa sitt engagemang för hållbarhet och kvalitet. Företaget Madebywiks har inte bara vuxit i omsättning utan även i ambitioner, trots utmanande tider.

Tobias berättar om hur deras erfarenheter från besöket på chokladfabriken Felchlin har bekräftat att de är på rätt kurs när det gäller hållbar pralinproduktion.

– För oss blev resan en bekräftelse på att vi använder oss av rätt choklad. Felchlin har en tydlig hållbarhetsprofil, med allt från sjukvårdsprogram för sina kakaobönder till strikt motstånd mot slaveri inom produktionen, vilket givetvis är viktigt för oss, säger Tobias.

Trots att chokladpriserna har stigit med 30–40 % på grund av torka, krig och problem inom odlingsindustrin, har paret Wik valt att hålla sina egna priser stabila.

– Vi har låga omkostnader och väljer istället att satsa på våra trygga smaker som vi vet att kunderna älskar. Det gör att vi kan hålla våra kostnader nere, trots de ökade priserna på råvaror, förklarar Tobias.

Tobias berättar att en av de mest spännande nyheterna för paret är att deras efterlängtade gårdsbod nu är på gång att bli verklighet. Planen är att öppna boden under 2025, där kunderna kommer att kunna beställa praliner och hämta upp dem direkt på plats.

– Det blir lite som en minimarknad där vi inte bara kommer att erbjuda våra chokladprodukter, utan också andra lokala delikatesser. Vi vill skapa en levande bod där besökare kan uppleva mer än bara choklad, säger han.

Förutom gårdsboden planerar Tobias och Malin också att starta pralinkurser under nästa år. Kurserna är tänkta för alla, från nybörjare till mer erfarna chokladälskare, med fokus på att ha kul och lära sig pralinhantverket.

– Vi vill att det ska vara en rolig och lärorik upplevelse. Målet är att folk ska få med sig såväl kunskap som glädje när de går härifrån, säger Tobias entusiastiskt.

Tobias och Malin Wik i köket där chokladen förvandlas till praliner. FOTO: RMG

Tobias berättar att den positiva responsen från kunderna är en viktig drivkraft för företaget. Deras fokus på att leverera en njutningsfull upplevelse genom sina produkter förblir kärnan i verksamheten, och de är fast beslutna att låta ännu fler upptäcka deras passion för choklad.

Handgjorda praliner från Madebywiks. FOTO: RMG

– Vi får fantastisk respons från våra kunder och det är det som driver oss framåt. Vi har inga planer på att bromsa in – vi är här för att stanna och vill att folk ska fortsätta njuta av vår choklad, avslutar Tobias.

Café Maison är ett stycke Paris i hjärtat av Norrtälje

Annonssamarbete

publicerad 15 november 2024
– av Roslagen Media Group AB

I Norrtäljes nya Hamnpark har Café Maison slagit upp portarna, en plats där passion för mat och kärlek till det parisiska cafélivet möts. Bakom detta charmiga tillskott står Nisreen Alhabbash och hennes man Aladdin Ibrahim, två entreprenörer som har drivit restauranger och kaféer i Norrtälje i över två decennier.

Nisreen kom till Sverige från Palestina år 2000 och slog snabbt rot i Norrtälje. Tillsammans med Aladdin har hon byggt upp flera framgångsrika verksamheter, från Bistro Magasinet till Edsbro Krog, där de gjorde sig kända för sin fokus på kvalitet och hemlagade rätter. Redan vid 21 års ålder tog Nisreen över sin första restaurang och balanserade företagandet med att vara nybliven mamma och student.

– När vi kom till Norrtälje såg vi att det fanns potential, men vi ville också bidra till att skapa mer liv i stadens centrum. Med Café Maison vill vi ta det ytterligare ett steg och skapa en plats där människor kan samlas och njuta, säger Nisreen.

En touch av Paris vid vattnet

Café Maison är inspirerat av de mysiga kaféerna i Paris – en idé som föddes när Nisreen och Aladdin besökte den franska huvudstaden.

– Det vi älskade i Paris var hur varje café var en plats för möten, gemenskap och lugn. Vi ville ta med den känslan hit till Norrtälje. Här ska du kunna slå dig ner med en perfekt bryggd kaffe, njuta av en färsk macaron och känna att tiden stannar för en stund.

Caféet har snabbt blivit en naturlig samlingsplats, inte minst tack vare sitt unika läge i Hamnparken och samarbetet med coworking-konceptet “Close to Home”.

Kvalitet och hantverk i varje detalj

Nisreen och Aladdin lägger stor vikt vid kvalitet och autenticitet. Allt från bröd till bakverk görs från grunden – inget halvfabrikat hittar vägen till Café Maisons kök.

– Våra baguetter är en stolthet, vi bakar dem färska varje dag och fyller dem med noggrant utvalda råvaror. Vi märkte snabbt att det fanns en efterfrågan på hälsosamma lunchalternativ, så nu erbjuder vi också matlådor för de som har ont om tid men ändå vill äta gott och nyttigt.

En del av hamnens utveckling

Förutom att vara en plats för fika och lunch har Café Maison snabbt blivit en populär destination för de som arbetar i och omkring Hamnparken. Samarbetet med Close to Home innebär att caféet förser coworking-medlemmarna med frukost och fika under möten.

– Det här är ett helt nytt koncept för oss, men vi har älskat att anpassa oss till det. Att kunna servera nybryggt kaffe och frukost till entreprenörer och frilansare känns fantastiskt. Vi vill att Café Maison ska vara en plats där kreativitet och idéer kan frodas.

Visionen framåt

Nisreen och Aladdin ser Café Maison som en långsiktig satsning. De planerar att ständigt utveckla verksamheten för att möta gästernas behov och bidra till Norrtäljes växande kaféscen.

– Vi är inte klara än. Vi lyssnar på våra gäster och anpassar oss efter vad de vill ha. Vår vision är att Café Maison ska vara en central del av grannskapet, där både lokalbor och besökare kan känna sig hemma.

Café Maison är inte bara en plats för kaffe och bakverk, utan också en vital del av Norrtäljes hamnutveckling. Här välkomnas alla – från grannar som tar en morgonpromenad till företagare som behöver en paus i arbetsdagen.

Faktaruta:

📍 Pilgatan 13–15, Hamnparken, Norrtälje

📅 Öppet måndag till lördag

📞 För bokningar och förfrågningar, kontakta oss på: 0176-29 22 80

Det gamla möter det nya när Mäklarhuset har renoverat och byggt till

Annonssamarbete

publicerad 13 november 2024
– av Roslagen Media Group AB
Mäklarhuset i Norrtälje har genomgått en omfattande förvandling med såväl varumärkesändring som renovering av sina lokaler. Det gamla möter det nya i en harmonisk blandning när kontoret nu expanderat och fått en ny, modernare prägel.

Mäklarhuset i Norrtälje har genomgått en omfattande förvandling med såväl varumärkesändring som renovering av sina lokaler. Det gamla möter det nya i en harmonisk blandning när kontoret nu expanderat och fått en ny, modernare prägel.

Hösten 2023 påbörjade Mäklarhuset en stor renovering av sitt kontor i Gamla stan i Norrtälje. Förvandlingen skedde i etapper, där den äldre delen renoverades först, följt av nybyggnation under våren 2024. Förutom att modernisera lokalerna har företaget som helhet även förnyat sitt varumärke för att stärka sin position på marknaden.

– Vi tog klivet att utföra en utbyggnad av vårt kontor i samband med att vi gjorde en rebranding av vårt varumärke och vi behövde fler arbetsplatser. Tidigare hade vi ett temporärt bygglov där syftet var att lösa en platsbrist under tiden som vi jobbade fram ett bra förslag på en ny byggnad, berättar Malin Wallin, koordinator och delägare på Mäklarhuset i Norrtälje.

Mäklarhusets lokaler ligger i Norrtäljes gamla stadsdel, vilket ställde särskilda krav på varsamhet under byggnadsprocessen för att bibehålla områdets karaktär och charm. Det krävdes en noggrann anpassning för att det nya skulle smälta in på ett naturligt sätt i den äldre miljön.

– Eftersom vi ligger i Gamla stan i Norrtälje, har allt fått ske med varsam hand. Sedan i mars blev det klart med vår nya utbyggnad som gör att vi har ungefär 120 kvm större och en totalarea på cirka 300 kvm. Nu har vi bättre kontorsytor och en bättre atmosfär för såväl våra mäklare som kunder, säger Wallin.

Malin Wallin, koordinator och delägare på Mäklarhuset i Norrtälje berättar om förändringen som gjorts av Mäklarhusets lokaler. FOTO: Roslagen Media Group

Arkitekten från Sweco lyckades skapa en byggnad som smälter väl in i den historiska omgivningen, samtidigt som den representerar Mäklarhusets nya identitet.

– Läget är fantastiskt i Gamla stan, precis i anslutning till nya hamnen. Det gamla möter det nya på ett väldigt snyggt sätt, säger Wallin.

Utöver renoveringen av den befintliga byggnaden har Mäklarhuset även två lokaler till, vilket ger en ökad kapacitet och fler konferensytor. En på Sjötullsgatan och en längs parkeringen som är en förlängning av den nya byggnaden. För kunderna innebär detta en trevligare upplevelse med modernare lokaler och en atmosfär som reflekterar den nya, fräscha varumärkesprofilen.

– Kundupplevelsen blir trevligare och det är viktigt för oss. Förutom utbyggnaden har vi också totalrenoverat övriga lokaler. Vi valde att satsa under en period när fastighetsmäklarna gick på knäna. Vår målsättning var att komma ut ännu starkare när branschen och konjunkturen skulle vända, och det har vi lyckats med, förklarar Wallin.

Nominerade till Svenska Designpriset

Mäklarhusets förändring har också fått erkännande på nationell nivå. Företaget är nu nominerat till Svenska Designpriset för bästa remake av varumärket.

– Det är ju en kvalitetsstämpel på jobbet som vi gjort med varumärkesändringen och att vi legat rätt i tid med vår förändring. Det är ett kvitto på att vi är ett företag som ligger i framkant. Nivån på våra mäklare matchar också det nya varumärket, vilket är viktigt för oss, säger Wallin stolt.

Mäklarhuset är nominerat till Svenska Designpriset för bästa remake av varumärket. FOTO: Mäklarhuset

Varumärkesbytet har inte bara varit en visuell förändring utan även inneburit en omfattande intern process där alla aspekter av kundupplevelsen samt interna och externa processer har setts över och förbättrats.

– Varumärkesbytet är en resa där vi har satsat på kvalitet genom alla processer, vilket har grottat in sig ordentligt hos våra mäklare. Vi har varit verksamma i Norrtälje kommun i många år och de senaste åtta åren har vi varit störst. Med det sagt har det alltid varit jätteviktigt för oss att hela tiden satsa på att bli ännu bättre och inte nöja oss bara för att vi är störst, avslutar Wallin.

Kontaktinformation

Adress: Sjötullsgatan 7 761 30 Norrtälje

Telefon 0176-550 50

Räfsnäs Såg – tradition och framtid i perfekt harmoni

Annonssamarbete

publicerad 12 november 2024
– av Roslagen Media Group AB

Sedan 1917 har Räfsnäs Såg, Bolist Rådmansö, varit en del av lokalsamhället. Vad som en gång var en torvströfabrik har utvecklats till en modern byggvaruhandel. Med kvalitet och service som ledord, fortsätter företaget att leverera förstklassigt material och skräddarsydd service till sina kunder.

Räfsnäs Såg har en rik historia som sträcker sig över ett sekel. Grundad 1917 av August Jansson, nuvarande ägaren Kurt “Kurre” Törnqvists mormors far, har företaget gått i arv i generationer. Från att en gång ha varit en torvströfabrik med maskiner drivna av Pythagorasmotorer, har verksamheten långsamt förvandlats till en modern byggvaruhandel. Den långa traditionen av hantverk och kvalitet lever dock kvar.

– Vi har alltid haft fokus på att erbjuda bra material och samtidigt vara så lyhörda som möjligt för kundernas behov. Det kan vara allt från att leta fram en liten plåtbit till att leverera ett furugolv till London, säger Kurre, som har varit involverad i företaget sedan han var 15 år gammal.

Det är just den här servicen och personalens stora engagemang som uppskattas av kunderna hos Räfsnäs såg. Företaget har också sina egna lastbilar för att säkerställa punktliga leveranser.
– Vi gör vårt bästa för att leverera så nära kundens önskemål som möjligt, oavsett om det handlar om att kapa virke efter mått eller boka leverans till en ö, berättar Kurre.

Trots den moderna omvandlingen har Räfsnäs Såg aldrig tappat sin själ. Företaget ligger fortfarande vackert vid vattnet några minuter från Gräddö, och för Kurre är platsens charm inte bara del av arbetsglädjen, utan det är också där han är uppvuxen och fortfarande bosatt.
– Var och varannan kund säger att det måste vara en dröm att jobba här. Man blir hemmablind, men både personalen och jag själv uppskattar platsen, säger han.

Med åren har sortimentet breddats för att möta kundernas efterfrågan och de senaste trenderna.
– För 20 år sedan sålde vi nästan ingen behandlad innepanel. Idag är 80 procent av det sortimentet behandlat. Trenderna förändras hela tiden, just nu ser vi en förskjutning mot mjuka, varma kulörer igen, menar Kurre.

KL-trä är ytterligare ett exempel på att trä utvecklas med nya funktioner. Räfsnäs såg levererar den produkten till entréerna  på Flygfältets handelsområde.

– I det projektet ingår även en upphandling av impregnerad granpanel. Det är en helt ny produkt med en metod som arbetats fram i Danmark. Att genomimpregnera gran har man tidigare inte lyckats med, menar han.

Framtiden för Räfsnäs Såg ser ljus ut, med ett ökande fokus på miljövänliga och energismarta lösningar.
– Det kommer handla mer om miljö och certifieringar framöver. Vi ser också en ökad efterfrågan på prefabricerat material, både från privat håll och från snickarna, säger Kurre.

Med över 100 års erfarenhet och rötterna djupt i Rådmansö, fortsätter Räfsnäs Såg att leverera kvalitet och service i en föränderlig värld. Och även när Kurre ser fram emot pensionen om några år, kommer hans hjärta alltid att slå för den plats där han vuxit upp.

Personalen på Räfsnäs Såg

När du blivit pensionär, kommer du verkligen kunna hålla dig om du ser att ett virkesupplag ligga lite fel på bygget?

– Haha, det får man ju se, nu kan jag inte det men om jag är pensionär så blir det kanske en utmaning. Men så länge virket inte ligger där och blir förstört kommer jag nog inte att lägga mej i, skrattar Kurre.

Faktaruta: Bolist Rådmansö – Räfsnäs Såg

  • Grundades: 1917, innan dess låg där en torvströfabrik.
  • Nuvarande ägare: Kurt Törnqvist, fjärde generationens ägare.
  • Verksamhet: Byggvaruhandel med fokus på kvalitet och service.
  • Medlem i Bolist: Sedan 2007. Bolist är en inköpsorganisation med över 175 butiker i Sverige.
  • Bolist: Del av Mestergruppen, en ledande byggkoncern baserad i Norge. Mestergruppen äger varumärket men inte de enskilda butikerna. Räfsnäs Såg är fortsatt ett helt fristående företag.
  • Huvudmarknad: Rådmansö-Frötuna med omnejd, inklusive leveranser till skärgården.

Läs mer på deras hemsida.

Sju tips för att höja värdet på din bostad i Norrtälje

Annonssamarbete

publicerad 30 oktober 2024
– av Roslagen Media Group AB

Att höja sin bostads värde inför en försäljning kan kännas som en stor uppgift, men med rätt tips kan små förändringar göra stor skillnad. Vi har pratat med Malin Wallin, delägare och koordinator på Mäklarhuset i Norrtälje som samlat sju konkreta tips på hur du kan maximera värdet på din bostad.

Norrtälje kommun växer och fortsätter att attrahera många potentiella köpare från storstadsområdena. Enligt Malin Wallin från Mäklarhuset kan det därför vara viktigt att anpassa sin bostad efter spekulanterna för att maximera värdet vid en försäljning.

– I och med att kommunen växer och exploaterar, så gör det oss till en större spelare på marknaden. Inför en försäljning kan man tänka att det är bra att ta in lite influenser från storstäderna, eftersom det är många spekulanter därifrån. Gör man det här rätt, så ger det resultat, säger Wallin.

Bilderna på din fastighet har blivit allt viktigare. Bostaden kan också behöva stylas för att maximera slutpriset. Wallin poängterar också vikten av att ta kontakt med en kompetent mäklare i ett tidigt skede, för att kunna styra skutan åt rätt håll redan från början.

– Ta kontakt med mäklaren inför dina försäljningsplaner, som du kan ha med under hela processen, det kommer du som säljare att tjäna på. Mäklaren kan vägleda dig genom de renoveringar eller förändringar som faktiskt ger ett värde och på så sätt minskar du risken också för att du gör ett jobb i onödan. Vi har extremt kompetenta mäklare på Mäklarhuset som kan hjälpa dig, säger Wallin.

Med rätt förberedelse med guidning från mäklaren, kan man alltså öka värdet på din bostad – och i Norrtälje finns alla förutsättningar för att göra en lyckad försäljning.

Här är Mäklarhusets sju bästa tips för att höja värdet på din bostad:

1. Ha en renoveringsplan

Du har en vision som du vill förverkliga och klart du ska. Men, tro inte att du kan allt. Var ödmjuk och ta in hjälp av den expertis som finns och var inte rädd att ta in en arkitekt. Skynda långsamt och väx med huset och besluten. Lägg upp en renoveringsplan. Tänk igenom materialval. Det skapas en fin harmoni om du följer en röd tråd, rum för rum.

2. Gör grundinvesteringar

Du förvaltar ditt hus under en viss tid och det förtjänar att bli omhändertaget. Därför kommer vikten in att göra grundinvesteringar som tak, fönster, värme och fasad. Gör det klart och pilla inte på för många ställen. Och tänk på att budgetlösningar ofta inte är långsiktigt bra investeringar. Först när grundinvesteringen är klar kan du investera i värden som höjer livskvaliteten, till exempel ett bubbelbad eller utekök.

3. Använd besiktningsprotokollet som checklista

Använd besiktningsprotokollet från fastighetsköpet som en guide för ditt eget ägande. Tala med besiktningsmannen. Protokollet är ett bra beslutsunderlag.

4. Du måste inte renovera

Bara för att det är ett äldre hus, måste du inte renovera. Ett orört 60-talshus med originaldetaljer kan vara än mer attraktivt än ett hus som genomgått stora förändringar.

5. Renovera med eftertanke

Om huset ska totalrenoveras, ta tillfället i akt och läs på om husets ursprung och ha det i åtanke när du renoverar. Vad ville arkitekten, hur har området växt fram? Vilka material är typiska för trakten? Alla uppskattar en genomtänkt renovering med en röd tråd. Med det sagt, det går också att korsa stilar och material, om man gör det med en tanke bakom.

6. Ta hand om din trädgård

Det fanns en tid när man kom undan med trädgården, men idag är trädgården lika viktig att ta hand om som själva huset. Därför kan det vara värt att ta hjälp och att göra en städning inför fotografering och visning. Trädgården behöver inte vara nyanlagd, utan en lummig gammal trädgård kan också vara charmigt. Men då kan man behöva hjälpen med att ta fram charmen.

7. Till sist: Rent och snyggt, ordning och reda

Det första intrycket för köpare måste vara att det är rent, snyggt och ordning och reda. Gör färdigt och sätt upp den där sista listen som inte kom upp, ingen vill gå in i andras påbörjade byggprojekt. Om det trots allt är byggkaos i fastigheten, se till att det är ett ordnat kaos. Det finns alltid folk som kan se visionen och potential i ett ordnat kaos.

Mer information:

Läs mer på Mäklarhusets hemsida

Viktigt att tänka på vid köp eller sälj av skärgårdsfastigheter

Annonssamarbete

publicerad 23 oktober 2024
– av Roslagen Media Group AB
Staffan Westerberg och Michelle Cardonius Friberg är skärgårdsmäklare på Mäklarhuset.

Roslagens skärgård, med sina oräkneliga öar, pittoreska sjöbodar och ofta orörda natur, lockar såväl fastboende som fritidsboende med sin unika charm och natursköna omgivningar. För de som drömmer om ett liv nära havet, eller funderar på att sälja sitt älskade sommarställe, finns det dock en rad aspekter att tänka på. Vi har träffat två av Norrtäljes mest erfarna skärgårdsmäklare, Michelle Cardonius Friberg och Staffan Westerberg, från Mäklarhuset i Norrtälje, som delar med sig av sina bästa tips för dig som vill köpa eller sälja fastighet i Norrtäljes skärgård.

Att arbeta som skärgårdsmäklare innebär en särskild typ av kompetens och erfarenhet som kan vara avgörande för lyckade fastighetsaffärer i skärgården. Både Michelle och Staffan har en stark anknytning till Roslagen, och deras gedigna lokalkännedom spelar en vital roll för att lyckas i deras yrke.

– Det är jätteviktigt att mäklaren har lokalkännedom och en anknytning till skärgården som man lever och arbetar i. Det har vi på Mäklarhuset, säger Michelle Cardonius Friberg, som bor i Spillersboda och är specialiserad på den södra skärgården i Roslagen. Att vi är specialiserade på skärgården i Roslagen är en enorm fördel, för såväl köpare som säljare, fortsätter Michelle.

Staffan Westerberg, som har en bakgrund inom affärsvärlden, blev mäklare efter en lång karriär på Statoil. Med en stor passion för naturen och ett starkt engagemang för sina klienter, har han specialiserat sig på skärgårdsställen på den södra kusten, inklusive öarna kring Blidö och Yxlan.

– Jag älskar att vara ute i vår skärgård, särskilt under tidig vår och sen höst när man är helt själv ute på öarna. Det är en fantastisk upplevelse att få bo och arbeta här, berättar Staffan.

Utmaningar och möjligheter i skärgården

Att sälja eller köpa en fastighet i skärgården kan skilja sig avsevärt från fastlandsfastigheter. En av utmaningarna är säsongen, som är relativt kort.

– Säsongen ligger från vår till sen höst, vilket exempelvis kan begränsa möjligheten att ta sig ut till alla fastigheter, förklarar Michelle. Samtidigt tar affärerna i skärgården också i genomsnitt längre tid, vilket både köpare och säljare måste vara medvetna om.

Michelle Cardonius Friberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset
Michelle Cardonius Friberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset

Eftersom tillgängligheten i skärgården ofta är begränsad och att det inte alltid är möjligt att enkelt nå fastigheter med bil, behöver mäklaren vara noggrant förberedd på objekten, redan vid första mötet med säljaren för att få en klar bild över marknadsvärdet, fördelarna med ön, vad som finns på ön, tillgängligheten och fastighetens eventuella utmaningar. Michelle och Staffan har även tillgång till egen båt, för att kunna ta sig ut till svårtillgängliga platser. De har även certifikat Klass 8, vilket innebär att man får köra kunder i båt för kommersiellt syfte.

– Många fastigheter ligger på öar och det är viktigt att vi som mäklare har kunskap om hur man kan ta sig till och från exempelvis en sommarstuga. Många intressenter efterfrågar pendlingsmöjligheter till fastlandet och då gäller det att vi känner till vilka transportmöjligheter som finns, berättar Staffan.

Trender och tips för skärgårdsfastigheter

En tydlig trend som både Michelle och Staffan har märkt av är att komfort har blivit allt viktigare för köparna. Många vill att deras fritidshus ska vara lika bekväma som deras permanentbostäder.

– Köparna är intresserade av moderna lösningar för vatten och avlopp, och de vill ofta att det redan ska finnas en infrastruktur på plats. Det är också viktigt för köparna att veta hur pass bebyggd en fastighet är, vilket kan påverka vad man får göra på fastigheten i framtiden. Det kan exempelvis handla om hur strandskyddet kan påverka möjligheterna till byggnation på en fastighet, var tomtgränser går eller vilka servitut som gäller, berättar Michelle.

Staffan Westerberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset.
Staffan Westerberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset.

För säljare är det viktigt att förbereda sig väl inför en försäljning och ta i beaktande vad köparna är ute efter.

-Går du i säljtankar, så ta kontakt med en skärgårdsmäklare i tid, så att du kan förbereda dig på bästa sätt. Mäklaren kan guida dig i förberedelserna så att man inte gör jobb i onödan och som kanske inte skapar värde, säger Staffan.

Ofta är det samma saker som både säljaren och köparen behöver vara medvetna om men som inte alltid är självklara.

– Det är lika viktigt för köparna att ha koll på viktiga detaljer som exempelvis infrastruktur eller vilka möjligheter det finns för att bygga ut fastigheten, säger Michelle som återigen betonar vikten av en kunnig Mäklare.

Att köpa eller sälja en fastighet i Roslagens skärgård kan alltså vara både spännande och utmanande. Men genom att anlita en skärgårdsmäklare med lokal expertis och erfarenhet av skärgårdsfastigheter kan man säkerställa att inga viktiga detaljer missas i köp- eller säljprocessen. Rätt kompetens hos mäklaren kan alltså göra stor skillnad.

För att du ska kunna vara så förberedd som möjligt inför köp eller sälj av en fastighet i Roslagens skärgård listar Mäklarhuset nedan sina bästa tips för lyckade affärer.

Kontaktinformation:

FAKTARUTA: Skärgårdsmäklarnas bästa tips

För den som planerar att köpa eller sälja en fastighet i Roslagens skärgård finns det flera viktiga aspekter att tänka på:

Hur är fastigheten bebyggd och vad får man göra på fastigheten?
Kolla noggrant på befintliga byggnader och vad som är tillåtet enligt bygglov. Detta påverkar möjligheterna att bygga ut eller ändra fastigheten. På vissa öar kan det dessutom finnas en detaljplan som begränsar vad som får göras. Skärgårdsmäklaren hjälper dig i processen.

Solläget - vill du ha kvällssol eller morgonsol?
Tänk på vilket solläge du föredrar. Sydvästläge är populärt för kvällssol, men kan vara blåsigt, vilket kan göra att en vindskyddad uteplats viktig.

Vatten och avlopp.
Kontrollera att fastigheten har en modern och fungerande vatten- och avloppslösning. Om inte bör detta budgeteras för.

Servitut
Granska vilka servitut som finns, till exempel rätten att använda en väg eller brygga, eftersom de kan påverka fastighetens användning.

Rättigheter och närhet till båtplats.
Undersök tillgången till båtplats och att rättigheterna är klara och tydliga, särskilt om båtplatsen är delad med andra fastigheter.

Är det en renodlad sjötomt - var noga med strandlinjen.
Kolla noggrant på strandlinjen – bottenförhållanden och djup vid bryggan kan vara avgörande för båtägare och kan påverka fastighetens attraktivitet.

Strandskydd
Har man en renodlad sjötomt kan strandskyddet påverka möjligheterna till byggnation på en fastighet. Här är det viktigt att fastigheten redan är bebyggd. Bryggan är en viktig del att kolla hur den är byggd samt att det finns bygglov eller servitut inskrivet på fastigheten.

Amanda Wennberg är den envisa mäklaren i harmoni med historien

Annonssamarbete

publicerad 9 juli 2024
– av Roslagen Media Group AB

Hon är mäklaren på Mäklarhuset som har en passion för att föra samman historisk charm och modern funktionalitet i fastighetsobjekt. Hennes bakgrund inom fastighetsmäkleri och ekonomi, kombinerat med ett intresse för renovering av äldre fastigheter, gör henne till en sällsynt kraft.

Amanda har sina rötter i Norrtälje men har tillbringat de senaste åren i Gävle där hon har studerat på Högskolan i Gävle. Där har hon utbildat sig till fastighetsmäklare och kompletterat den utbildningen med en kandidatexamen i företagsekonomi. Denna sammansättning gör henne till en värdefull tillgång för både kunder och kollegor, särskilt i tider där marknaden kräver både anpassningsförmåga och djupgående förståelse. Men det finns fler framträdande egenskaper hos Amanda.

– Jag har alltid hört att jag är envis, och det stämmer. Jag ger allt i det jag företar mig, och är inte en sån som påbörjar en massa saker innan jag avslutar det. Det kan vara en fördel nu när det är lite segt på marknaden, i kombination med att vara vara ung och hungrig. För jag ser inga hinder utan är otroligt taggad.

Amandas resa mot mäklaryrket började redan under gymnasietiden, där en praktikplats på Mäklarhuset inte bara introducerade henne till yrket utan också tände ett intresse. Det är detta intresse som drivit henne genom åren, från att vara en ivrig mäklarassistent under somrarna till att nu stå inför ett spännande kapitel som fullfjädrad fastighetsmäklare.

– Mitt hjärta har alltid bankat lite extra för Mäklarhuset, från första stunden jag klev in genom dörrarna. Att få känna sig som en del av en större stöttande och kompetent mäklarfamilj var avgörande i mitt val av arbetsgivare. Jag kände direkt att man hjälpte varandra här för att komma fram till lösningar för kunden, det gillar jag skarpt.

Amanda, vars arbetsdag präglas av en blandning av nytänkande och tradition, ser en växande trend i fastighetsmarknaden som hon själv är särskilt entusiastisk över; renoveringen och restaureringen av äldre byggnader. Denna trend, som hyllar och bevarar historiens charm samtidigt som moderna bekvämligheter införlivas, speglar också Amandas personliga värderingar och kärlek till den lokala historien.

– Att förvandla ett gammalt hus till någons framtida hem, där man kan behålla dess ursprungliga karaktär samtidigt som man moderniserar för nutidens behov, är oerhört givande att se. Det är som att väva samman två tidsåldrar till en helhet.

Amanda har genom sitt arbete på Mäklarhuset fått en inblick i hur viktigt det är att bevara kulturella och historiska värden i fastighetsbranschen. Hennes arbete är inte bara en yrkesmässig strävan, utan även en personlig mission att främja och uppmuntra fastighetsobjekt som lyfter fram det bästa av både det förflutna och framtiden.

– Det finns en speciell känsla av kontinuitet och tillhörighet när man arbetar med fastigheter som bär på en lång historia. Det handlar inte bara om att sälja ett hus, utan om att föra vidare en del av vår gemensamma historia.

Tre snabba:

Hur skulle du rädda en visning om det helt plötsligt blev strömavbrott?

Med humor!

Har du något motto eller favoritcitat som du lever efter.
Det löser sig.

Vilken superkraft skulle vara mest användbar i ditt jobb som mäklare?
Att teleportera mig själv, hade varit passande i vår stora kommun.

Från mäklare till koordinator: Malin Wallin skapar framgång på Mäklarhuset

Annonssamarbete

publicerad 3 juni 2024
– av Roslagen Media Group AB

Med mer än 13 år bakom sig har Malin Wallin varit en nyckelperson i Mäklarhuset Norrtäljes framgång. Genom sin outtröttliga passion och sitt starka engagemang har hon inte bara funnit sin rätta plats, utan också varit en motor för kontorets utveckling. Här berättar hon om sin resa, de utmaningar hon mött och vad som gör hennes arbete så otroligt givande.

Malin Wallin inledde sin karriär på Mäklarhuset Norrtälje som mäklare redan 2011. Genom att arbeta med både andrahandsförsäljningar och nyproduktion har hon skaffat sig en djup förståelse för fastighetsbranschen. Denna omfattande erfarenhet har banat väg för hennes nuvarande roll som koordinator, en tjänst som kräver både bredd och djup i kunskap samt en förmåga att anpassa sig till ständigt föränderliga uppgifter.

– Erfarenheterna från min tid som mäklare har gett mig en stabil grund att stå på. Jag har lärt mig vad som krävs för att kunna koordinera affärer, kollegor och kontor och det är otroligt givande att se resultaten.

Arbetsdagarna präglas av variation, något som hon verkligen uppskattar. Ingen dag är den andra lik, vilket gör arbetet både dynamiskt och utmanande.

– Det finns ingen typisk arbetsdag för mig, vilket är precis vad jag älskar. Efter 13 år på Mäklarhuset Norrtälje har jag aldrig kommit till kontoret med vetskapen om hur dagen ska sluta. Den nerven gör att man alltid är alert och på tårna.

Att Malin älskar sitt jobb märks tydligt när hon pratar om sina kollegor och arbetsmiljön på Mäklarhuset Norrtälje. Hon betonar att framgången för kontoret, som är det största i kommunen, uteslutande beror på det engagerade teamet samt deras gemensamma mål om att alltid sätta kunden först.

– Vi har ett fantastiskt team där alla älskar sina jobb och drivs av att få nöjda kunder. Sammanhållningen och det gemensamma engagemanget är vår största styrka.

Den starka teamkänslan och det stödjande arbetsklimatet är något som Malin värderar högt, vilket också resulterade i att hon vann priset ”Årets Teamplayer”. Denna prestigefyllda titel, som alla 550 anställda på Mäklarhusets kontor runt om i Sverige tävlar om, är ett bevis på hennes insatser. Alla på kontoret hjälps åt och delar samma mål: att ge kunderna den bästa möjliga upplevelsen.

– Vi delar in oss i geografiska områden för att specialisera vår kompetens gentemot kunden. Vår lokalkännedom gör oss till experter på att matcha rätt kunder med rätt objekt.

Malin hanterar en mängd olika uppgifter i sin roll som koordinator. Hon ansvarar för allt från IT-teknik och inköp till marknadsföring och kundservice, vilket kräver att hon ständigt skiftar fokus och anpassar sig till nya utmaningar. Ett av Malins största intressen har också fått ta mer utrymme på kontoret; nämligen inredning. Malin är den som inreder kontoret och har även varit projektledare för den nybyggnation och renovering som kontoret genomfört nyligen.

– Att arbeta med så många olika ansvarsområden gör mitt jobb otroligt dynamiskt. Det är en glädje att se mäklarna lyckas och att vårt kontor alltid är fullt av aktivitet. Jag känner de numera så pass väl att jag kan urskilja deras sätt att gå i en trappa och öppna dörrar.

De mest minnesvärda upplevelserna är de möten som berör henne på djupet. Som den första tiden på kontoret när hon var helt ny från utbildningen. Då började en annan ny mäklare, bara någon månad efteråt. På högskolan hade nämligen lärarna sagt att alla mäklare var konkurrenter.

– Hon var så otroligt duktig så jag tänkte först att hon skulle sopa mattan med mig och att allt bara skulle handla om konkurrens. Det blev lite tvärtom. Vi blev bästa vänner, vi bor 150 meter ifrån varandra, våra barn är bästa vänner och hon och hennes familj har blivit min Norrtäljefamilj.

Framtiden för Mäklarhuset Norrtälje ser ljus ut. Tidigare i år rullandes det ut en ny grafisk profil och just nu sker det nybyggnation av det kontor som företaget huserar i.

– Jag är stolt över vad de har uppnått och ser fram emot fortsatt tillväxt och utveckling. Det är en spännande tid för oss, och jag ser fram emot vad framtiden har att erbjuda.

Send this to a friend