fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Norrtälje katthem kan bli räddningen för vad som kan komma att kallas för Corona-katter. – Vi tar hand om katter året om, säger Cecilia Arnström, verksamhetschef på Norrtälje kattcenter som inte utesluter att det kan bli ett ökat flöde av Corona-katter när personer återgår till sina arbeten och inte vet vad de skall göra med sina tamdjur.

Norrtälje katthem är ett av de största katthemmen i Sverige och tar emot ca 350-500 katter om året. Hemmet startades 2009 och är en ideell förening som drivs av Cecilia Arnström, verksamhetschef för Norrtälje kattcenter och Norrtälje Kattpensionat, från vilka hon finansierar den största delen av den ideella föreningen. Föreningen har ca 350 medlemmar och har sitt säte i Grovsta, Norrtälje.

 – Jag vill bara göra allt så bra som möjligt för individen, säger Arnström som beskriver känslan när en katt anländer till katthemmet.

 

Skola blev hundpensionat och katthem 

Cecilia har ett förflutet som sjuksköterska på Norrtälje sjukhus och har arbetat som beteendekonsult för hundar. Hon fick möjligheten att köpa en gammal skola av sin mormor som hon förvaltade genom att ha valpkurser, driva hundpensionat och hunddagis.

  – 2009 var en smällkall vinter, säger Cecilia som beskriver att det var människor som hörde av sig och undrade om hon även kunde ta hand om hemlösa katter, vilket hon sedermera gjorde. Drivkraften är att hjälpa, sen om det är människor eller djur, det är sak samma, säger Cecilia, som tillsammans med sin man sköter det mesta på katthemmet. 

 

Är beroende av donationer och medlemsavgifter

Det är länsstyrelsens ansvar att ta hand om hemlösa katter, förklarar Cecilia som menar att länsstyrelsens arbete inte är tillräckligt. 

– Vi och katterna är beroende av medlemsavgifter och donationer, eftersom verksamheten kostar mycket pengar och speciellt veterinärvård, förklarar Cecilia.

– Den största utmaningen är att tiden inte räcker till förklarar Cecilia som förklarar att verksamheten skulle kunna sysselsätta 10 heltidsarbetare, men hon har inte möjlighet att avlöna så många i dagsläget. 

 

Katt återfunnen efter 20 år, tack vare ID-märkning

2019 trädde det en ny djurskyddslag i kraft som gör det olagligt att överge tamdjur. 

– Lagen är dock tandlös, säger Cecilia som istället vill se obligatorisk ID-märkning för katter. 

2018, fick nämligen Norrtälje Katthem in en gammal katt med ID-märkning. När Cecilia hörde av sig till kennelklubben för att hitta ägaren till katten kunde hon inte tro sina ögon. Det visade sig nämligen att katten försvann från Sundbyberg i slutet av 90-talet och på något sätt tagit sig till Roslagen. 

Ägaren blev helt chockad, säger Cecilia som förklarar att katten plötsligt hade försvunnit en dag 1998. Tack vare ID-märkningen kunde således kattens ägare återfinnas. 

 – Utan ID-märkning blir det svårt att identifiera katterna och hitta den ursprungliga ägaren, förklarar Arnström som beskriver att de flesta katterna som omhändertas blir bortadopterade. Det är ca tio procent av katterna som återförenas med sina gamla ägare, fortsätter Arnström. 

 

Corona-katter?

Allt fler har skaffat sällskapsdjur under Corona-pandemin, inte minst pga att man arbetat hemma och på ett enklare sätt kunnat ta hand exempelvis katter.
Jag kan mycket väl tänka mig att vi kommer se ökning av antalet övergivna katter, eftersom det har varit otroligt mycket katter på marknaden under pandemin, förklarar Cecilia. Om jag hade oändligt med resurser hade jag ordnat ett större katthem med utrymme för fler individer avslutar Cecilia. 

Kommentera via Facebook