HALLSTAVIK. Hallstaviks vårcentral tar emot allt yngre personer med diabetes och diabetessjuksköterskan Cathy Lardennois tipsar om hur man genom sina levnadsvanor kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes. 1996 startades Nationella diabetesregistret,
NDR. Genom att samla in uppgifter om patienternas behandling och värden vid provtagning kan vården utvecklas och förbättras. Hallstaviks vårdcentral var med redan från början, och har nu uppmärksammats av Region Stockholm för sitt mångåriga kvalitetsarbete, skriver Tiohundra i ett pressmeddelande.
I Hallstavik rapporterar man till kvalitetsregistret varje vecka digitalt.
– Tack vare kvalitetsregistret får vi själva bättre överblick på våra patienters resultat, och ser vad vi behöver fokusera mer på. Samtidigt bidrar vi till ökad kunskap om sjukdomen, säger Cathy Lardennois.
Cathy har arbetat med diabetes i flera år och förmedlar att det man tidigare kallade för åldersdiabetes, inte längre överensstämmer med verkligheten. Personer som diagnostiseras med sjukdomen idag är allt yngre och ibland så unga som i 20-årsåldern.
Hallstaviks vårdcentral har i dag över 400 patienter med diabetes typ 2, och mottagningen sysselsätter en sjuksköterska på heltid. Cathy Lardennois får hjälp av kollegan Raisa Lidén.
Enhetschef Marie Sjöblom säger att orsaken till den höga siffran kan vara en kombination av Hallstaviks socioekonomiska förhållanden och vårdcentralens systematiska arbete. Det leder till att många patienter kan hittas och diagnostiseras med diabetes typ 2 när de besöker vårdcentralen av andra anledningar.
– Våra läkare är mycket uppmärksamma på symtom som kan tyda på diabetes. Tidig upptäckt är viktig, eftersom det går att göra mycket för att förebygga att sjukdomen orsakar svårare problem, säger Marie Sjöblom.
– Genom att upptäcka diabetes redan i förstadiet, kan man med till exempel ändrade levnadsvanor fördröja eller förhindra att sjukdomen bryter ut, säger Cathy Lardennois.
Risken att utveckla diabetes typ 2 är ofta ärftlig, och påverkas av hur vi lever. Rökning är en riskfaktor, liksom övervikt och stress. Målet med behandlingen och rådgivningen som vårdcentralen kan erbjuda är att sänka blodsockervärdet, vilket ofta uppnås genom en kombination av fysisk aktivitet, ändrade matvanor och läkemedel.
Sju tips som kan minska risken för diabetes typ 2
1. Undersök om diabetes finns i släkten. Typ 2-diabetes har en hög grad av ärftlighet. Även om du inte kan göra något åt dina ärftliga anlag så kan du minska risken genom andra åtgärder.
2. Håll koll på midjemåttet. Minskad vikt och särskilt bukfetma är viktigt för att undvika risken för diabetes typ 2.
3. Rör på dig. Regelbunden och måttlig motion reducerar risken för att insjukna i diabetes.
4. Sluta röka. Forskning visar att det finns ett samband mellan nikotin och risken att utveckla typ 2-diabetes.
5. Stressa mindre. Forskning visar att stress ökar risken att utveckla diabetes typ 2.
6. Ät nyttigare. Ät fiberrika spannmålsprodukter och grönt varje dag.
7. Om du känner dig orolig, kontakta din vårdcentral.
KÄLLA: Diabetesförbundet
FOTO: Tiohundra