Elina gick från teater till hållbar odling – blev taggad av #metoo

publicerad 3 september 2023
- av Daniel Rämsell

RIMBO.Elina, tidigare en del av teaterbranschen, bytte scenens strålkastarljus mot naturens grönska. Med en passion för miljö och lokalproduktion, driver hon Elinas Trädgårdsmästeri. Vi utforskar hennes inspirerande resa, hennes visioner och kärlek till moder jord och hennes inställning till #metoo. 

Elina Folkesson är en del av Stadsbruk Roslagen, som är ett projekt för att främja lokal och ekologisk matproduktion. Projektet är initierat av Companion Roslagen & Norrort, som vill se fler företag med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Elina’s övergång från teater till trädgårdsmästeri genom Stadbruk Roslagen var en funktion av klimatångest och ett statement i samband med #metoo och #tystnadtagning i teaterbranschen.

– I teaterbranschen är det otroligt hård konkurrens och när jag fick inblick i arbetet på en av de stora institutionerna så kände jag mer och mer att jag inte var beredd att arbeta så hårt för att bygga upp den karriären, säger Elina. Det var också i samband med #metoo och #tystnadtagning vilket inte gjorde mig mer sugen på branschen. Dessutom fick jag mer och mer klimatångest och kände att jag behövde göra något som ligger närmre naturen, fortsätter hon.

Men vad var det som tände gnistan att starta Elinas Trädgårdsmästeri?
– Jag startade företaget under min utbildning för att kunna ta beskärningjobb och tänkte att jag skulle kunna bygga upp företaget efter hand. Sen fick jag stipendium från Stadsbruk Roslagen våren 2022 och kastades in i ett företags-bootcamp. Väldigt intensivt och väldigt kul, säger Elina.

Att driva eget företag är inte alltid en dans på rosor men hon uttrycker en känsla av frihet när det kommer till egenföretagande, inte minst eftersom hon kombinerar arbete med sin passion.

– Den största utmaningen men även fördelen med att driva eget är arbetstiderna. Jag kan välja själv när och hur mycket jag jobbar. Men eftersom jag tycker det är så kul och odlingen gränsar ju till min hobby också, så blir det lätt att jag jobbar lite för mycket, medger hon.

Elinas engagemang för miljö och klimatsmarta lösningar skiner igenom i hennes arbetsmetoder.

– Jag odlar utan gifter och med endast lokal naturgödsel. Under våren så anlägger jag varmbänkar (hästgödsel och kasserat ensilage) som värmer växthus och ger den första skörden med primörer. Till odlingarna hemma samlar jag regnvatten för bevattning. Framöver vill jag erbjuda trädgårdstjänster som främjar biologisk mångfald och parerar extremväder.

Beträffande lokalproduktion, ser Elina det som mer än bara en trend. Hon ser det också det som en nödvändig handling för försörjning i en allt osäkrare värld, drabbad av klimatförändring.

– Att bygga upp en lokal och hållbar livsmedelsproduktion ser jag som nödvändigt för att vi ska kunna försörja oss i en allt osäkrare värld. Min dröm är att bygga upp en större odling och kunna ha många andelsägare och leverera under hela året. Vi behöver bli fler och större lokala producenter för att möta efterfrågan, som jag är övertygad om att vi kommer ha i framtiden.

Elina delar också med sig av sina insikter om den svenska fröproduktionen som är skör och i behov av bättre lagstiftning, enligt henne.

– Få vet nog hur skör fröproduktionen är. Helt svensk produktion är det bara Nordfrö och Sesam som har. Den stora livsmedelsproduktionen är beroende av några få storföretag som säljer så kallade hybridfröer, “F1:or” som det inte går att ta utsäde från, utan odlarna behöver köpa nya fröer varje säsong. Hybriderna är framtagna för att ge stora och jämna skördar, men vi vet inte hur de klarar vårt allt mer extrema klimat. Här är de lokala gamla sorterna ofta bättre anpassade, eftersom de har en variation i genetiken och har utvecklats av generationer av jordbrukare.

Hur tror du att vi kan stötta den svenska fröproduktionen bättre?

– Det behövs vettigare lagstiftning för att skydda och bevara svenska fröer och vi som odlare och konsumenter kan ta ställning genom att stötta de svenska producenterna eller lära oss att ta eget frö. Den som är intresserad kan även kolla upp projektet Roslagskorn, som också finns vid Färsna Gård, säger Folkesson.

Förutom egenföretagandet och passionen för moder jord får Elina balansera arbete med familjeliv i en ständig jonglering.

– Det är en utmaning att odla med småbarn, ännu mer att odla till försäljning. Jag har en dotter på 2,5 år och en på två månader. Ibland har jag dåligt samvete när jag måste få vissa jobbsaker gjorda. Men det är också fantastiskt att få se dem växa upp med odling som en självklarhet. Och min tvååring kan namnet på så många olika grönsaker och vill provsmaka allt vilket är underbart!

Elinas Trädgårdsmästeri är inte bara ett företag, det är en förlängning av hennes passion och värderingar med en förhoppning om ett budskap till omvärlden.

– Jag hoppas att mina kunder ser att jag gör allt i mitt företag med hjärtat. Men förhoppningsvis är det inte så mycket som skiljer för alla gröna företag behövs i omställningen av samhället.

Trots en mörk och regnig sommar med tydliga symtom på klimatförändringar ser Elina ljust på framtiden genom anpassning för såväl odlare till konsument.

– Det har varit en märklig säsong och det här är vad vi får lära oss att leva och odla med. Potatisen har inte vuxit alls för mig i år efter den torra början på sommaren. Och det lilla som vuxit har vildsvinen norpat. Vissa grödor får sjukdomar av vädersvängningarna och annat växer väldigt bra. Jag hade en prenumerant på mina grönsakskassar som skrev att hon önskade det som går bra att odla. Och det är en så bra inställning. Så behöver vi tänka. Konsumera det som växer bra här hos oss, i år, nu. Inte importera från fjärran länder bara för att vi kan för tillfället, avslutar Elina.

För de som är intresserade av att stödja Elinas vision och arbete kan besöka henne vid odlingarna på Färsna varje torsdag eller på Johannesbergs Slotts Höstmarknad den 9/9.

FOTO: Privat

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!