Elva frågor till Rospiggarnas hovfotograf

publicerad 16 oktober 2021
- av Redaktionen

Roffe är speedwayfotografen som sätter Hallstavik på kartan genom att dokumentera varenda match Rospiggarna kör i Bahuasligan med sin kamera i högsta hugg. Han hittar detaljer som man aldrig tidigare har sett, vinklar som gör att sporten verkligen fångas i bild.  Men just nu gör han succe på sociala medier med sina målande beskrivningar som han blandar med en gripande text. Han trollbinder hundratals varje gång han publicerar sina bilder.

Samtidigt så driver han också ett företag i Hallstavik tillsammans med sin fru Lisette som har funnit på bygden i över 40 år. Det var Roffes pappa som startade ”Pelles service”. Hur ser en typisk dag ut för honom och finns det någras tips på hur man på ett proffsigt sätt kan blanda sin hobby med företagande? Jag har flera gånger funderat över vem mannen bakom kameran egentligen är samt så har jag flera gånger reflekterat över hur han får ihop sin tid som tonårsförälder, företagare och som frilansare.

1. Hur ser en typisk ”familjedag” ut för dig?
Då äter vi en sen frukost och hittar sedan på något kul tillsammans med barnen. På kvällen tittar vi på en bra film.

Lokal annonsör

2. Vad är det för slags företag du driver?
Jag har världens roligaste jobb då jag driver ett Husqvarna skog- och trädgårdsföretag tillsammans med min fru Lisette.

3. Jag vet att du själv bor i Östhammar men din butik ligger i Hallstavik. Vad skulle du ge för tips för den som skulle vilja satsa i Hallstavik?
Har du bara en bra affärsidé så är Hallstavik en utmärkt plats att starta upp en verksamhet. Jämfört med städerna så är lokaler och hyror betydligt billigare här ute. Dessutom är Hallstavik en expansiv ort på frammarsch. Roslagskusten är en pärla med många fastboende samtidigt som Hallstavik med omnejd verkligen blommar upp under sommaren med alla sommargäster. Lycka till!

4. Hur får du ihop vardagen med tonårsdöttrar, företagande och fotograferandet?
Det är självklart ett pusslande att rent praktiskt få ihop allt, men det brukar gå. Våra döttrar är idag 11 och 19 år gamla och det är givetvis lite enklare nu än för några år sedan. Eftersom jag och min fru jobbar tillsammans så har vi även full förståelse när arbetsdagarna blir längre än 8 timmar. Vad det gäller fotograferandet så har jag egentligen inte tid, men tar mig tid. Jag tycker det är oerhört kul och det är även lite terapi för själen. Däremot är det kämpigt med långa resor när man är hemma kl. 03.00 på natten och väckarklockan ringer ett par timmar senare.

5. Ungefär hur många mil kör du under speedway säsongen?
Jag har faktiskt inte räknat, men alldeles för många mil blir det i alla fall.

Lokal annonsör

6. När började ditt intresse för fotografi?
Speedwayintresset har jag haft sedan barnsben då min pappa körde speedway i både Rospiggarna och Masarna. Däremot så får jag nog ge Andreas Jonsson äran för mitt fotointresse. I samband med att jag jobbade som webmaster för honom i början av 00-talet så fick jag låna en Sony Cybershot kompaktkamera. Jag fastnade direkt och sedan dess har jag fotograferat! 

7. Vad är ditt bästa/sämsta speedwayminne?
Det finns en mängd häftiga minnen från speedwayvärlden, men att bevittna Tony Rickardsson var något alldeles extra. Jag hade förmånen att vara på plats när han som debutant tog VM-silver på Ullevi 1991 och när han tre år senare vann VM-guld i Vojens, Danmark.
Det sämsta minnet är nog GP-fiaskot i Göteborg 2003 där arrangörerna tvingade ställa in tävlingen på grund av urusel bana.

8. Har du några tips för den som vill börja fota speedway?
Det viktigaste är att lära sig hantera utrustningen innan man springer iväg och köper dyra kamerahus och tillbehör. När du har lärt dig detta så börjar det roliga. Där är mitt tips enkelt; när alla andra fotografer går till vänster så går du till höger. Då har du den bästa chansen att ta en unik bild!

9. Har du träffat på en otrevlig förare och kan du ge något exempel?
De flesta förarna är oerhört trevliga och ödmjuka. Däremot lär man sig vilka som vill vara ifred under tävlingarna. Där försöker jag alltid hålla en distans och låta dem ladda i lugn och ro. Mycket handlar om respekt och sunt förnuft. Jag fotografera exempelvis aldrig en skadad förare och är inte heller intresserad av att sälja några bilder på detta.
Ska jag vända på frågan och nämna förare som alltid är trevliga vid sidan av banan så kan jag nämna Jason Doyle, Nicki Pedersen och Grigory Laguta. Däremot är de stenhårda på tävlingsovalen!

10. Vad kostar ungefär utrustningen du tar med dig på en match?
Det är faktiskt en fråga som jag får ganska ofta i samband med match, men den är lite klurig att svara på. Jag har byggt upp min kameraväska under 20 år vilket betyder att jag köpt lite i taget utslaget på många år. Allt i min kameraväska har jag dessutom köpt begagnat vilket gör det svårt att sätta ett exakt värde på prylarna.

11. Finns det någon förare du gillar att fota lite extra?
Det finns några förare som är fantastiskt kul att fotografera på banan som exempelvis Bartosz Zmarzlik, Kacper Woryna och Mathias Thörnblom. De har alla en åkstil som är passar bra på bild!
Sedan finns det en kategori förare som alltid bjuder på sig själva och är kul att fånga genom kameran. Där kan jag nämna Chris Holder, Johannes Stark och Andzejs Lebedevs.