I Frihamra ligger Egons Designs verkstad, där traditionellt svenskt stålhantverk möter nytänkande. Företaget, grundat av Daniel Pynnönen, representerar en unik kombination av svensk designkvalitet och socialt ansvarstagande genom samarbete med interner på Norrtäljeanstalten.
Verkstaden ligger i Frihamra där kreativitet och hållbarhet sammanflätas med modern teknik för att möta kundernas önskemål.
– Vi brukar skämta om att vi gör vad som helst som görs av stål, men det skulle inte vara någon vidare affärsidé, säger Daniel. Prydnadsföremål, grillredskap, möbler och specialbeställda skyltar är vad vi hittills har fokuserat på, fortsätter Pynnönen.
Daniel som tidigare arbetat inom media, TV och dokumentärfilm förmedlar att egenföretagandet var en stegvis utveckling från hobbyprojekt till professionell verksamhet men att detta inte var tanken från början.
– Att fixa och trixa med egna prylar och hitta på produkter är något jag har haft som hobby länge. Jag snöade in på Makerrörelsen och innan vi visste ordet av hade vi en hel verkstad, säger Daniel, som nu arbetar heltid med Egons Design.
Kan du berätta mer om Makerrörlesen?
– Sammanfattningsvis kan man säga att Makerrörelsen är en modern manifestation av kreativitet och innovation, som kombinerar teknologi, konst och hantverk, med ett starkt fokus på gemenskap, delning och hållbarhet, berättar Daniel.
Berätta mer om ert val av material, särskilt användningen av svenskt stål och massivt trä, och hur det påverkar era produkter?
– Grunden för oss är att vi arbetar med naturliga och hållbara material med lång tradition. Svenskt stål är världsledande, och vi tycker om att jobba med det. Samma sak med solitt trä, det blir bara vackrare med åren, menar Daniel.
– Vi är två personer i företaget med en massa idéer och vi är inte rädda för att testa något nytt. Att sadla om i mitten av livet var det bästa jag gjort, säger Daniel.
Vidare förmedlar han att hållbarhet i produktion, konstruktion och konsumtion är extremt viktiga komponenter i deras sätt att arbeta och tänka i företaget.
– Såväl privat som i vår verksamhet månar vi om miljön, säger Pynnönen. Så svenskt stål, lokal pulverlackering, lokala återförsäljare, återanvändning av packmaterial och kartonger är melodin, fortsätter han.
Även om Daniel och hans företag jobbar med en konstant tanke på omgivningen i bemärkelse av miljö, så är kanske det som utmärker Egons Design mest är att de även vill bidra till ett bättre samhälle genom ett samarbete med Norrtäljeanstalten.
– Vi letade efter en partner lokalt för pulverlackering och hittade Norrtäljeanstalten. Media har kanske en förmåga att ge mest utrymme åt det sensationella, men KrimProds verksamhet förtjänar mer uppmärksamhet, säger Daniel.
KrimProd är Kriminalvårdens återfallsförebyggande verksamhet. Anstalternas produktionsenheter skapar arbetstillfällen för interner, stärker deras självförtroenden och öppnar nya möjligheter till ett liv utan kriminalitet. Egon Design använder sig av Norrtäljeanstaltens mekaniska verkstad för pulverlackerering av sina produkter och vill att alla skall få en andra chans.
– Det är nog väldigt få som växer upp med målet att hamna i fängelse, och har man väl hamnat snett i livet förtjänar man trots allt en ny chans. Det ger KrimProds verksamhet och det stöttar vi gärna, säger Daniel.
Finns det några specifika projekt eller produkter som har utvecklats i samarbete med fångarna på anstalten?
– Inte förutom pulverlackeringen men vi börjar bli intresserade av Norrtäljeanstaltens verkstad för trä och snickeri också. Det finns lite idéer för att fullt ut jobba med deras trä, stål- och pulverlacksresurser som vi fnular på, säger han.
Vad är det bästa med att samarbeta med Norrtäljeanstalten?
– Vi har såklart även hunnit testa andra firmor för pulverlack och skillnaden är obefintlig. När någon får en chans att lära sig ett svårt hantverk och tar det till den nivån så pass snabbt, är det värt all vår respekt. Det visar på en vilja att skapa istället för att förstöra, avslutar en stolt Daniel