Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Gizela Ahlgren Bloom om kampen för damhockeyns väg till jämlikhet.

publicerad 11 november 2021
- av Redaktionen

Gizela Ahlgren Bloom är sedan några år tillbaka Sportchef på SDHL-Svenska Damhockeyligan. Men kanske mest känd som hockeyspelare i AIK där hon spelade i 14 säsonger. Idag jobbar hon stenhårt för att damhockey ska ta större plats.

– Jag vill att damerna ska ha bättre förutsättningar än jag hade när jag spelade.

SDHL är den högsta ligan inom ishockey för damer i Sverige, där ingår tio klubbar, där varje klubb äger en tiondel av ligan.
Gizela startade sin karriär i Norrtälje där hon som 5 åring började spela för att brodern Johan spelade. Det blev snabbt ett brinnande intresse och än idag lever och andas Gizela hockey.

Gizela spelade i högsta ligan när hon var 16 år, hon sökte sig till Solna Hockeygymnasium och sen var karriären spikad. Ganska snabbt stod det klart att det var stor skillnad mellan damer och herrar inom hockeyn. Medan herrarna fick betalt fick damerna söka sponsorer själva och hade ofta flera jobb på sidan för att kunna syssla med hockeyn.

– Jag har ju alltid bara jobbat med saker som har gjort det möjligt för mig att kunna lägga mest tid på mitt spelande.

Det började röra på sig och hända saker inom damhockeyn när Damkronorna bojkottade en landslagssamling 2019. Det grundandes i att Svenska ishockeyförbundet slopade ett avtal där damerna tidigare hade fått betalt för förlorad arbetsinkomst då alla jobbade på sidan av. Dem hade helt enkelt inte råd att göra det mest är ärofyllda man kan göra – representera Sverige. I samma veva träffade Gizela en person som hon snart skulle få kalla kollega.

– Det började med att jag träffade Angelica Lindeberg som var kommersiell chef på SDHL när jag gjorde ett jobb som expert i ett program om SDHL inför seriestart. Hon frågade om jag ville jobba med SDHL- podden tillsammans med henne och det ville jag såklart, säger Gizela.

-Vi jobbade ihop med podden ett tag och ganska snabbt frågade SDHL mig om jag skulle vara intresserad då organisationen behövde växa. En rekryteringsprocess senare så var jag anställd.

Gizela har förutom i AIK spelat ca 70 landskamper för Sverige och Damkronorna och är stolt att ha kunnat representerat Sverige. Hon slutade när familj knackade på dörren och trots att hon alltid haft en dröm om att komma tillbaka till isen och ha sina barn på läktaren så kom kärleken till barnen emellan. Att istället jobba med hockey på det här sättet är inte samma sak som att spela men kanske viktigare.

Idag jobbar hon både med kort- och långsiktiga mål för sina klubbar och på samma gång även för damhockey generellt.

-Jag vill helhjärtat kunna säga till min dotter att hon självklart ska spela hockey om det är det hon vill, och få samma förutsättningar som min son. Men läget idag ser inte ut så. Det vill jag vara med och förändra.

I år var första året som dem kunde dela ut pengar till klubbarna från ligan, och deras mål är att var fjärde kvinnlig spelare i SDHL år 2025 ska kunna leva på hockeyn.

För att komma dit krävs det en hel del armbåge-metoder berättar Gizela, men att matcherna idag sänds på Cmore och SVT är ett stort steg i den riktningen dem vill åt. Gizelas primära arbetsuppgifter är allt som gäller det sportsliga, men eftersom det bara är hon och Angelica så går mycket av deras arbetsuppgifter ihop.

– Min ambition efter att jag la skridskorna på hyllan var att ändå fortsätta med hockey på något sätt, och att jag nu kan vara med och påverka kommande generationer känns otroligt viktigt.

Det är en lång väg kvar, det ligger rotat i hockeyn sen tidigare att detta inte är en sport för tjejer. Ett citat som sticker ut men som också gör att man förstår varför det inte går fortare framåt är ett från Rickard Fagerlund – ordförande för ishockeyförbundet, 1992.

”Damishockey tar bara resurser från vår manliga verksamhet, det vore bättre om kvinnor ägnade sig åt att vara vackra”

– Jag ska göra allt för att alla tjejer som spelar just nu och kommande generationer ska kunna få bättre förutsättningar än vad jag hade, men också bredda vägen för alla flickor där ute som börjar spela hockey avslutar Gizela med bestämd ton.

Sanna Wiman
Allt om Norrtälje





Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Tre restauranger i Norrtälje på topplista över Sveriges bästa burgare

publicerad Idag 6:00
- av Nicklas Salmin
Sammansatt bild på en Hamburgare och Norrtäljebåten.
Sajten Burgerdudes har släppt sin årliga rankning av Sveriges 100 bästa hamburgerställen, och tre av dem finns i Norrtälje kommun.

Sajten Burgerdudes har släppt sin årliga rankning av Sveriges 100 bästa hamburgerställen, och tre av dem finns i Norrtälje kommun.

På plats elva återfinns Bonden och Burgaren på Väddö. Det lokala mejeriet, som bland annat tillverkar ekologisk burgarcheddar, beskrivs av Burgerdudes som en favorit.

“Väddö Gårdsmejeri producerar Sveriges enda burgarcheddar och använder sin restaurang, Bonden & Burgaren, som ett perfekt showroom för sina produkter. Utöver den underbara osten kommer köttet från deras egen gård, och brödet bakas lokalt”, skriver Burger Dudes på sin hemsida.

Detta är andra året i rad som Bonden och Burgaren finns med på listan, även om de tappat två placeringar sedan förra året.

Minikedjan The Border, som öppnade en restaurang på Tullportsgatan i Norrtälje förra året, har också tagit sig in på listan. De hamnar på plats 19 och har dessutom utsetts till “Årets eldsjäl” av sajten.

Holy Subs, på Stockholmsvägen 49 i Norrtälje, intar plats 30 på listan.

Listan toppas av Funky Chicken Foodtruck i Nacka, som enligt Burgerdudes serverar Sveriges bästa hamburgare.

Hela listan hittar du här. 

Annons

Läget på bostadsmarknaden i Norrtälje

publicerad Idag 5:00
- av Nicklas Salmin
Bild över hamnen och Tullportsgatan i Norrtälje.
"Det känns som att marknaden bubblar. Räntorna har blivit lägre och det finns ett uppdämt behov av att flytta"

Priserna på bostadsmarknaden i Norrtälje kommun har varit stabila de senaste tre månaderna, enligt uppgifter från Svensk Mäklarstatistik. Malin Wallin från Mäklarhuset delar med sig av sina tankar om hur bostadsmarknaden kan utvecklas framöver.

Under perioden oktober till december 2024 såldes 212 bostadsrätter i Norrtälje till ett genomsnittligt pris på 2,1 miljoner kronor, vilket är en ökning från 138 försäljningar samma period förra året.

Beträffande villor har priserna också varit stabila. Totalt såldes 127 villor i kommunen under fjolårets sista kvartal, med ett medelpris på 3,7 miljoner kronor. Priserna på fritidshus visar däremot en mindre uppgång på 1 procent jämfört med tidigare.

Malin Wallin, fastighetsmäklare och delägare på Mäklarhuset Norrtälje, beskriver bostadsmarknaden som lovande men stabil.

– Det känns som att marknaden bubblar. Räntorna har blivit lägre och det finns ett uppdämt behov av att flytta. Utbudet är fortfarande stort, vilket gör att priserna inte kommer att skena iväg, utan att det kan bli någon variant av normalmarknad, säger hon.

Medelpriset på försäljningarna av fritidshus har under de senaste tolv månaderna haft en uppgång på 1 procent.

– Fritidshussäsongen är alltid stor i kommunen, och vi har många spekulanter som varje vår söker fritidshus här. Vad gäller villor och bostadsrätter ser vi att det även där är utbudsstyrt, och just nu finns en större efterfrågan på färdigrenoverade bostäder, säger Malin Wallin.

Malin berättar också att det är en större efterfrågan på stabila och välskötta föreningar, och att spekulanter är mer pålästa om vad de bör undersöka gällande föreningars ekonomi.

– Detta är något som vi också är tydliga med mot våra spekulanter, så att de förstår vikten av det, fortsätter hon.

Vad tror du om bostadsmarknaden under våren 2025?

– Sammanfattningsvis känns det som att det kommer att bli en mer stabil och jämn marknad. Affärer kommer att göras i större utsträckning, avslutar hon.

Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Trafikolycka i centrala Norrtälje – flera fordon inblandade

publicerad 23 januari 2025
- av Daniel Rämsell
På torsdagseftermiddagen inträffade en trafikolycka med flera fordon på Gustaf Adolfsvägen i Norrtälje.

På torsdagseftermiddagen inträffade en trafikolycka mellan flera fordon på Gustaf Adolfsvägen i Norrtälje.

Klockan 16:48 larmades SOS Alarm om händelsen, där flera fordon skall vara inblandade.

Det finns för närvarande inga uppgifter om personskador i samband med olyckan. Platsen för händelsen är vid korsningen mellan Gustaf Adolfsvägen och Stockholmsvägen.

– Det är en mindre olycka som har inträffat mellan två fordon. Räddningstjänst är på plats och vi har stängt av vägen i riktning mot Norrtälje, säger räddningstjänstens ledningscentral.

Artikeln kan komma att uppdateras.

Annons

Efter obduktion: Inget brott bakom tragedin i Norrtäljeån

publicerad 23 januari 2025
- av Daniel Rämsell
Bild på Kvarngränd vid Norrtäljeån.
Kroppen av den kvinna som hittades i Norrtäljeån i måndags morse har obducerats, och polisen konstaterar nu att det inte finns några misstankar om brott i samband med dödsfallet. FOTO: Nicklas Salmin

Kroppen av den kvinna som hittades i Norrtäljeån i måndags morse har obducerats, och polisen konstaterar nu att det inte finns några misstankar om brott i samband med dödsfallet.

Kvinnan upptäcktes av en förbipasserande vid Kvarngränd i centrala Norrtälje.

Senare under dagen initierade polisen en förundersökning om mord eftersom det initialt var oklart hur hon hade hamnat i vattnet.

Kroppen har nu obducerats och man misstänker inte att något brott ligger bakom händelsen, vilket Norrtelje Tidning var först med att skriva om. 

– Kroppen har obducerats och det det finns inga misstankar om något brott, säger Nadja Norton, presstalesperson på polisens regionsledningscentral.

Send this to a friend