NORRTÄLJE. Andelen högstadie- och gymnasieelever som snusar har ökat dramatiskt visar en studie som eleverna i 25 Stockholmskommuner har deltagit i. Studien visar att Norrtälje kommun har högre andel snusande elever än länet i övrigt. – Det här är siffror att ta på stort allvar då vi ser att användningen av snus har ökat markant bland tjejer och den utvecklingen håller i sig, säger Sofie Ahlholm, folkhälsostrateg i Norrtälje kommun, i ett pressmeddelande. Varannat år genomförs den så kallade Stockholmsenkäten
där ungdomar deltar genom att svara på frågor beträffande sina levnadsvanor.
Det är elever som går i årskurs 7, 9 och andra året på gymnasiet som har varit med i studien. Utmärkande för årets enkät är att andelen som snusar har ökat i en majoritet av Stocholms kommuner och att Norrtälje kommun har högre andel än länet i övrigt.
Resultatet från studien visar bland annat att det är det vita, tobaksfria snuset som är mest populärt bland gymnasietjejerna och främst står för ökningen av brukandet av nikotinprodukter.
I årets undersökning uppger 27 procent av tjejerna i gymnasiets årskurs två att de snusar vitt snus. För tre år sedan var det tre procent av tjejerna som uppgav att de snusade, men vid den mätningen framkom det inte om det var traditionellt snus eller vitt snus. I årskurs 9 uppger 10 procent att de snusar, mot 2 procent för tre år sedan. Bland killarna i årskurs 2 på gymnasiet, uppger 30 procent att de använder snus och för tre år sedan var det 12 procent som uppgav att de snusade. I årskurs 9 uppger pojkarna att det är 11 procent som snusar, skriver Norrtälje kommun.
– Det här är siffror att ta på stort allvar då vi ser att användningen av snus har ökat markant bland tjejer och den utvecklingen håller i sig. Det är främst det vita snuset som används. Det finns många märken och marknadsföringen är massiv, producenterna erbjuder en rad olika smaker som lanserad som ”fräscha” smaker och är snabba på att anpassa sina produkter efter det som säljer mest. Det som är oroande är att det vita snuset är tobaksfritt, vilket gjort det möjligt att kringgå lagstiftningen som ska skydda våra barn och unga från att bli nikotinister, säger Sofie Ahlholm, folkhälsostrateg i Norrtälje kommun.
– Vi är många som kommer att kraftsamla för att jobba mer förebyggande för att hålla nikotinet borta från våra barn och unga. Där är du som förälder, en av våra viktigaste samverkansparters. Den unga hjärnan är extra känslig för nikotinets skadeverkningar och innebär även en ökad risk för alkoholmissbruk och annan droganvändning, säger Mia Logård, polis i Norrtälje kommun.
Till skillnad från snusandet är rökning vanligare bland tjejer än killar. Nästan 30 procent av tjejerna och 15 procent av killarna i årskurs 9 uppger att de röker när de blir bjudna, dagligen eller ibland. Motsvarande siffror för årskurs 2 på gymnasiet är 28 procent av tjejerna och 20 procent av killarna, skriver de i pressmeddelandet.
FOTO: Norrtälje kommun