NORRTÄLJE. Med en passion för hundar och över 25 års erfarenhet som legitimerad djursjuksköterska har Malin Blanck skapat Kaxas hundvård, en verksamhet dedikerad till att ge hundar den bästa möjliga omvårdnaden.
När Kvisthamra veterinärklinik stängde sina dörrar, såg Malin Blanck detta som en möjlighet att omsätta sin livslånga passion och erfarenhet till en egen verksamhet. Inspirerad av sin första Riesensenschauzer, “Kaxa”, föddes idén till Kaxas hundvård. Där erbjuder Malin en rad specialiserade tjänster för hundägare – allt med fokus på kvalitet och genuin omsorg.
– Jag har alltid haft pälshundar och älskat hundar, berättar Malin. Jag jobbar med min passion, vilket är fantastiskt. När Kvisthamra veterinärklinik stängde, så kände jag att det var dags att starta eget helt enkelt, säger hon.
Det är passionen för hundar som driver Malin och hennes verksamhet. Med tjänster som päls- och kloklippning, bad, och öronrengöring sätter Malin hundens välbefinnande i centrum.
För många hundägare kan exempelvis klippning av päls och klor kännas som en skrämmande uppgift. Risken för att klippa för mycket eller skada hunden är något många fruktar. Men med Malins expertis är detta inget problem.
– Att ta hand om hunden är ett nödvändigt ont och ofta kan hundägare känna att det är skönare att lämna bort för den här typen av hundvård, förklarar hon. Många hundar är mycket svåra att klippa, både när det gäller päls och klor. Risken för komplikationer är mindre om man är van vilket man ändå måste få framhäva när man jobbat med hundar i över 25 år, säger Blanck.
Men det handlar inte bara om skicklighet, utan även om rätt utrustning.
– Jag har stora kraftiga fönar och rätt saxar, kammar, schampoo och så vidare. Det är omständigt att göra den här typen av hundvård själv, påpekar Malin, och hon betonar att det faktiskt inte är särskilt dyrt att anlita en professionell.
Men varför ska man välja just Kaxas hundvård?
– Jag erbjuder snabba tider och flexibilitet. Framförallt vill jag att kunderna ska vara nöjda och att hundarna skall ha det bra, säger Malin. Jag är van att hantera alla typer av hundar eftersom jag har så många års erfarenhet från veterinärbranschen.
Vad är det då som driver Malin att jobba med hundar? Svaret är enkelt:
– Det är fantastiska djur. De är roliga och tacksamma. Härliga på många sätt och vis. Jag älskar hundar helt enkelt. Det är min passion och jag blir lycklig av att arbeta med och för hundarna.
Vad har du för miljö- och hållbarhetstänk?
– Alla produkter som används är 100% naturliga. Fritt från kemikalier med mineraler och oljor som är bra för miljö och hund. Det är viktigt att vi tar hand om djur och natur med ett brett fokus, avslutar Malin.
Det ska du tänka på när du klipper hundens klor – 7 tips från experten
- Klarsyn: Se till att ha god belysning. Det underlättar när du vill undvika att klippa i ”den levande delen” av klon, som kallas för pulpan.
- Rätt verktyg: Använd en klotång avsedd för hundar. Dessa är utformade för att klippa klorna på ett säkert och effektivt sätt.
- Korta steg: Klipp små bitar i taget, särskilt om hundens klor är mörka och det är svårt att se pulpan.
- Styptikpulver: Ha alltid styptikpulver eller en styptikpenna till hands om olyckan skulle vara framme. Det hjälper till att stoppa blödningen om du råkar klippa för långt in på klon.
- Regelbundenhet: Klipp klorna regelbundet. Genom att göra det förebygger du att klon växer sig för lång och orsakar smärta eller skador på hunden.
- Håll hunden lugn: Många hundar är ovana eller rädda för kloklippning. Använd positiv förstärkning, som beröm eller godis, för att göra upplevelsen mer positiv för hunden.
- Konsultera expert: Om du känner dig osäker, överväg att ta hjälp av en professionell, som Malin på Kaxas hundvård. En expert har rätt utrustning och erfarenhet för att göra kloklippningen smidig och säker.Det ska du tänka på när det gäller din hunds pälsvård – 7 tips för bästa resultat
1. Regelbunden borstning: Oavsett pälstyp bör du borsta din hund regelbundet. Detta hjälper till att ta bort döda hår, smuts och kan förhindra tovor och filtmattor.
2. Rätt borste för rätt päls: Korta hår, långa hår, krulliga eller raka – varje pälstyp har sin idealiska borste. Använd den som passar din hunds päls bäst.
3. Bada med måtta: För frekventa bad kan torka ut hundens hud. Använd ett hundschampo som är skonsamt och anpassat för din hunds pälstyp.
4. Kolla huden: När du borstar, var uppmärksam på din hunds hud. Leta efter skador, utslag eller tecken på parasiter.
5. Tovfri päls: Om din hund har en lång eller tjock päls, se till att den är fri från tovor. Tovor kan vara smärtsamma och leda till hudproblem.
6. Klippning: Vissa hundar behöver klippas regelbundet, särskilt de med snabbt växande päls. Om du är osäker på hur du ska klippa din hund, överväg att ta den till en professionell pälsvårdare, som Malin på Kaxas hundvård.
7. Naturliga produkter: Använd produkter som är skonsamma för både din hund och miljön. Fria från starka kemikalier, och fyllda med naturliga oljor och mineraler, är de ofta bäst för hundens hud och päls.FOTO: Allt Om Norrtälje