Johan Lindqvist – han har Sveriges kanske mest ovanliga jobb

publicerad 27 oktober 2021
- av Redaktionen
ANNONS:

Att bokstavligen brinna för sitt jobb kan Johan Lindqvist skriva under på. Att sätta eld på sig själv, hoppa från höga höjder och bli påkörd av bilar är bara några av sakerna Johan gör på dagarna. Att jobba som stuntman och stuntkoordinator innebär höga risker men också en hel del adrenalin och variation.

I Sverige är det i inte många människor som jobbar med detta. Johan uppskattar att det är 12–15 personer som kan livnära sig helt på att jobba med stunt och som stuntkoordinator. Sen finns det såklart dem som kombinerar stunt med andra jobb, men Johan är en av dem i Sverige som gör detta på heltid. Han medverkar i många nordiska filmer och serier där han tar risker som skådespelarna varken kan eller vill ta dagligen.

En stor del av yrket är också att spela in motion capture till TV-spel. Det är en teknik som används mer och mer även i film. Det betyder att man spelar in rörelserna som karaktärerna gör i spelet men det har också lett till att Johan spelat Zombie i världsserien ”The Walking Dead” och jobbat med filmer som ”Hell boy”.

Johan har en gedigen bakgrund som idrottsman som har satt grunden till att kunna syssla med detta. Han har tränat gymnastik och kampsport på hög nivå men även spelat hockey som han menar haft otrolig nytta av i sitt yrke idag.

Var började allt?

– Det har alltid varit en barndomsdröm. Jag är utbildad målare men kände inte att det var min grej och rätt snabbt bestämde jag mig för att förverkliga min dröm. Letade utbildningar och hittade en workshop som jag gick och kort därefter fick jag mitt första jobb och på den vägen är det. Jag är väldigt glad att kunna använda all min idrottsliga bakgrund som något mer än en hobby.

Att göra stunt känns solklart, men vad betyder det att vara koordinator?

– När man koordinerar så betyder det att skådisarna ska göra enklare stunt själva. Dem kanske ska slåss eller ramla och då gäller det att det finns skydd för dem så att dem inte gör sig illa men också se till att det ser verkligt ut med allt från ”hur” dem slåss till vart kameravinkeln borde vara.

Johan måste också se till att folk från filmteamet är säkra när dem ska filma från höjder, nära kanter och sådana vilket innebär massvis med förberedelser, planering, läsning av manus osv.

– Det är nog den biten som jag inte tänkte på när jag började med stunt. Då trodde jag man gick till jobbet och ramlade ner för en trapp och gick hem och insåg inte att man behöver preppa en hel del. Allt från manusgenomgång, reka platser osv. Ska man dubblera för en skådespelare kan man även behöva öva kroppsspråk, desto lik man är desto mer kan man använda.

Man förstår snabbt varför det här inte är ett vanligt jobb och att inte vem som helst kan jobba som stuntman. Det krävs kroppskontroll utöver det vanliga och det innebär också en hel del risker.

Skulle du säga att det ditt jobb är rent av farligt?

– Alltså, det är helt klart farligt, men det är ju också så att alla vet vad som kommer att hända. Det är planerat. Sen kan man alltid hjälpa till att få saker att se farligare, hårdare och mer fartfyllda ut.

Johan menar också att säkerheten är det allra viktigaste, att kunna komma hem helskinnad till familjen är självklart prio. Därför är det viktigt att se till så att man har alla förutsättningar man kan för att jobba säkert.

Ger det dig kickar?

ANNONS:

– Det jag gillar är variationen, utmaningen, det är kreativt och fysiskt. Sen är det klart de blir en kick när man gör något mer extremt!

Vad krävs för att jobba med detta?

– Jag tycker det påminner om att tävla, man måste prestera här och nu. Det gäller att vara fokuserad och göra det man ska, dels så man inte gör illa sig och ibland är det massa sker som ska gå sönder tex vid en explosion och då är det lång reset tid på det och man vill helst bara göra det bra direkt.

”Vi brukar skoja och säga alla kan göra ett stunt en gång, men man behöver teknik för att inte göra illa sig”

Det blir såklart en hel del resande och Johan berättar att man får se väldigt mycket härliga platser. Man måste befinna sig där produktionen är såklart och ett av ställena Johan förmodligen inte hade besökt om det inte vore för jobbet han har är Jordanien. Där spelade han en kille som flög genom ett fönster i en explosion, för serien ”Kalifat” som visade på SVT.

Vad skulle du säga till någon som känner sig manad att börja jobba med det här?

– Vi brukar skoja och säga alla kan göra ett stunt en gång, men man behöver teknik för att inte göra illa sig. Så att ha bra kroppskontroll skulle jag säga, nästan alla som jobbar har gymnastik, akrobatik, kampsport, klättring eller något liknande som en bra grund. Utomlands finns det även stuntskolor. Det man kan göra för att få jobb ändå är att ha en reel som visar vad man kan.

Sanne Wiman
Allt om Norrtälje

Faktaruta:

Ålder: 35 år

Bor: På en gård utanför Norrtälje

Familj: Sambo, två barn, hund, hästar och katter.

Roligaste stunten: TV-spelen. Får spela både superhjältar, militärer och monster. En dag kan innehålla allt från fighter till att hänga i vajrar.

Farligaste stunten: Brinna, falla från 20 meter och bli påkörd av bilar.

Instagram:
https://instagram.com/johanalexanderlindqvist

Mer av Johans stunt och klipp:
https://m.imdb.com/name/nm4310731/
ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!