Komvux Norrtälje och McDonald’s bygger broar till arbetsmarknaden

publicerad 26 juli 2023
- av Daniel Rämsell
Annons:

NORRTÄLJE. I ett innovativt samarbetsprojekt har Komvux Norrtälje och McDonald’s etablerat samarbete för att skapa arbetstillfällen för dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Målgruppen för samarbetsinitiativet innefattar individer med funktionsvariationer, personer som varit arbetslösa under längre tid eller nyanlända individer.

Samarbetet startade i slutet av april, och redan i maj började det bära frukt. Omer, 30 år, som nyligen anlänt från Eritrea, inledde sin praktik på McDonald’s i Norrtälje. Trots initiala svårigheter med såväl svenska som engelska, har han snabbt anpassat sig till arbetsuppgifterna.

– Vi försöker alltid skapa nya samarbeten för att ge alla en chans att få ett jobb. Så fort Komvux hörde av sig kände vi att det här drar vi i gång så snabbt som möjligt. Omer har kommit in snabbt i verksamheten och vi har precis förlängt hans praktik med två månader och hoppas att han vill fortsätta arbeta hos oss efter det, säger Albin Seger, restaurangchef på McDonald’s i Norrtälje, i ett pressmeddelande.

Komvux Norrtälje som vill förbereda individerna för arbetsmarknaden ser också med förväntan på det fortsatta samarbetet.

– Vi är mycket glada över att ha inlett samarbetet med McDonald’s. Som speciallärare har jag sett gång på gång hur mycket mina elever utvecklas när de kommer ut i arbetslivet. Målet med samarbetet är att eleverna ska bli mer anställningsbara då de både får prova på ett yrke samtidigt som de lär sig svenska via jobbet och kurser hos oss, säger Anna Lena Häggström, ansvarig för Komvux Norrtäljes samarbete med McDonald’s

McDonald’s i Norrtälje har tidigare haft ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Genom detta samarbete har man anställt Elizabeth och Cecilia, och nyligen undertecknat långsiktiga anställningsavtal i samarbete med Arbetsförmedlingen för att ge dem en stabil anställning.

– Samarbetet med Arbetsförmedlingen har gjort oss väl förberedda på att ta emot medarbetare med olika förutsättningar. Vi anpassar Elizabeth och Cecilias arbetsuppgifter så att de känner sig bekväma och de arbetar tider när det är lite lugnare på restaurangerna. Det har gått superbra och vi är så glada att ha dem i teamet. En av nycklarna är att ha regelbundna avstämningar för att se till att medarbetaren har det bra. Jag stämmer av med Omer minst varannan vecka för att höra hur han har det säger Albin Seger, restaurangchef på McDonald’s i Norrtälje.

FOTO: More Than Words/Zeyd Saleh

Albin Seger, Mc Donalds, Norrtälje
Anna Lena Häggström, ansvarig för Komvux Norrtälje

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!