Annons

Mellingeholms fly-In återkomst: här är evenemangets höjdpunkter

publicerad 16 augusti 2023
- av Nicklas Salmin

Efter en längre paus återvänder det uppskattade fly-In evenemanget till Norrtälje Roslagens flygplats och Roslagens flygklubb. Arrangören Per Winberg delar med sig av planer, förväntningar och klubbens viktiga roll i Norrtäljes civilförsvar.

Norrtälje Roslagens flygfält står inför ett myllrande evenemang som bjuder på högtflygande upplevelser. Men bakom evenemangets kulisser finns en hel del planering. Per Winberg, är flygklubbens skolchef och initiativtagaren bakom fly-In evenemanget, berättar att idén inte är helt ny.
– Vi har arrangerat dessa event tidigare om åren, men i juni så besökte jag Skå flygplats på Ekerö, de arrangerade något liknande och då fick jag motivation att även göra något här på hemmaplan, säger han.

Ett vanligt samtalsämne kring flygevenemang är antalet deltagande flygplan.
– Det är svårt att bedöma, men ett tiotal har hört av sig och sagt att de kommer. Sådana här arrangemang är oerhört väderkänsliga, det behöver vara bra väder. Men det kan komma en hel del spontantbesök också, de som inte hör av sig, förklarar Winberg.

Vad är er definition på “bra väder”?
– Det finns säkerhetsbestämmelser för den flygplanstyp som vi kör, och då behöver det vara fem kilometers fri sikt horisontellt och 300 meter upp till moln.

Roslagens flygklubb ingår i den frivilliga flygkåren, som är en del av Sveriges civilförsvar. De kommer under evenemanget visa en flygdemonstration kring om Sverige hamnar i kris eller nödläge.
– Jag vill inte avslöja för mycket men det finns en hel del uppgifter som vi förväntas göra i skarpt läge, såsom besikta vägar och kraftledningar, vara behjälpliga om Missing People är i behov eller kartlägga skador på översvämningar. Vår intention är att visa upp en del av vår förmåga under själva evenemanget.

Hur planerar du för säkerheten, givet att många flygplan kommer att anlända och avgå under kort tid?
– Vi har avdelat en person som är trafiksamordnare via radion, som hanterar flödet in eller ut mot flygplatsen. Uppgiften är att ge direktiv om hur piloterna ska flyga. I vanliga fall behöver vi inte ha det, men idag har vi tagit det säkra före det osäkra.

Säkerheten tas också på största allvar på marknivå, för ett syfte med ett fly-in arrangemang är att besökarna ska kunna vara nära flygplanen. Då ska de kunna parkeras säkert.
– Vi har lite gräs- och asfaltsytor att ställa upp flygplanen på. Folk ska kunna gå runt och titta utan risk att gå in på landningsbanan. Riskmomentet är när propellern är igång, då ska man inte vara nära. Men det är vi mycket vana vid, att ställa upp flygplanen. Vi har hittills aldrig upplevt att det blivit för trångt, men det skulle vara ett lyxproblem såklart, säger Per.

Kommer man kunna få flyga med något av era flygplan under evenemanget?
– Ja, vi har något som kallas för introduktionsflygningar. Då får man sitta med i ett plan och se hur Norrtälje ser ut från luften. Det vi tar då är ett självkostnadspris, vilket är 1000:- för en halvtimme. Vi får inte ta mer än så, för då blir det kommersiell flygning och då behöver man andra typer va certifikat.

För ett antal år sedan kom det en DC3:a på besök på en fly-in, det är ett stort propellerflygplan med anor från andra världskriget.
– Det var mäktigt, för det är verkligen en prestation att landa på vårt flygfält med en sådan maskin. Är man flygnörd så är det en verklig upplevelse, för det är ett stort och vackert flygplan där man kan prata om historiens vingslag.

Men Per Winberg tror inte att det kommer komma några speciella flygplan eller sällsynta modeller till eventet.
– Nej, det tror jag inte, för vi opererar med flygplanen som tillhör medlemmarna i klubben. Det är ordinära flygplan såsom enmotoriga propellerflygplan, av typen Cessna.

Hur ser du på framtiden för fly in-evenemang? Planerar du att göra det till ett återkommande evenemang?
– Ja, det är intentionen. Vi är en hel del personer med detta specialintresse, som gillar flyg och flygplan. Men det här är också ett sätt att visa upp oss för Norrtäljeborna för att påminna att vår klubb finns och kan göra värdefulla insatser för civilsamhället. Vi i klubben brukar säga att det är roligt att flyga, men det är roligare att kombinera det med att göra en viktig insats.

Annons
Annons

Höga betyg för äldreomsorgen i Norrtälje

publicerad Igår 6:00
- av Daniel Rämsell
Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.

Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.

Totalt uppger 88 procent av hemtjänstkunderna och 83 procent av boende på äldreboenden att de är nöjda med omsorgen. Detta överträffar såväl rikssnittet som resultaten för Stockholms län.

Bemötande, trygghet och förtroende är områden där Norrtälje presterar särskilt väl.

– De höga omdömena bekräftar att vi erbjuder en äldreomsorg som är trygg och håller en hög standard. Vi är stolta över de positiva resultaten och ser nu framåt med fokus på att fortsätta utveckla och säkra kvaliteten på lång sikt för en god och nära vård och omsorg, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har även utvärderat nya områden som personalens språkkunskaper och kompetens. Resultaten visar att äldre generellt är nöjda med personalens språkliga förmåga och relevanta kunskaper. Samtidigt framgår att det råder en brist på undersköterskor inom omsorgen. För att möta detta satsar Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) på kompetensutveckling och validering för att stärka yrkeskategorin och säkerställa kvaliteten på lång sikt.

– Resultaten i årets undersökning är mycket positiva, men vi nöjer oss så klart inte med det. Arbetet med att utveckla äldreomsorgen fortsätter. Det är viktigt för mig att de äldre känner sig trygga och får en omsorg av hög kvalitet. Att lösa kompetensbristen är en viktig del i detta, och med satsningar på validering och utbildning tar vi steg mot en hållbar omsorg som fungerar även på lång sikt, säger Hans Andersson (L), vice ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje.

Undersökningen genomförs årligen av Socialstyrelsen och syftar till att kartlägga de äldres upplevelse av äldreomsorgen och används som underlag för utveckling och förbättring. Deltagarna utgörs av personer över 65 år som vid årets slut 2023 hade hemtjänst eller bodde på ett särskilt boende för äldre.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson (SD) på studiebesök på Norrtäljeanstalten

publicerad Igår 5:00
- av Daniel Rämsell
På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. FOTO: Pressbild

På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. – Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

Det var under ett två timmar långt studiebesök som Jimmie Åkesson (SD) och några av Sverigedemokraternas ledamöter i Justitieutskottet fick insyn i verksamheten på Norrtäljeanstalten. Representanterna fick en rundvandring av anstaltens ledning.

– Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det. Vi presenterade anstalten, nuläget och de utmaningar som vi har, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

Vilka är de största utmaningarna ni har på anstalten i nuläget?

– Generellt i Kriminalvården, så är det beläggningsläget och platserna. Vi behöver fler platser, säger Magnus Jönsson.

Hur ansträngt är det på Norrtäljeanstalten?

 

Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten tog emot SD:s representanter från Justitieutskottet. FOTO: Privat

– Vi har de platser vi har. Vi har fullbelagt och antalet intagna kommer att stiga och det är det som är utmaningen, säger han.

Efter besöket på Norrtäljeanstalten lyfte Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, fram sin kriminalpolitik som en av partiets prioriterade frågor.

”Sverigedemokraterna ligger i yttersta framkant när det gäller kriminalpolitiken och förståelsen för Sveriges enorma problem. Det är Sverigedemokraternas politik som ser till att fler brottslingar, och under längre tid, hamnar där de hör hemma – bakom lås och bom. Det är av största vikt att vi fortsätter att vässa vår politik för alla länkar i rättskedjan, inklusive kriminalvården och Sveriges alla anstalter”, skriver Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson på Instagram efter besöket på Norrtäljeanstalten.

Allt Om Norrtälje söker Jimmie Åkesson för en kommentar om besöket på Norrtäljeanstalten.

Annons
Annons

Kvinna misshandlad vid kyrkogård i Norrtälje – polisen söker vittnen

publicerad 6 december 2024
- av Daniel Rämsell
En kvinna blev misshandlad av en okänd man på Stegelbäcksgatan i Norrtälje. Nu söker polisen vittnen till händelsen. FOTO: Polisen/Daniel Rämsell

En kvinna blev misshandlad av en okänd man på Stegelbäcksgatan i Norrtälje. Nu söker polisen vittnen till händelsen.

Det var på tisdagsmorgonen den 26 november, mellan klockan 06.30 och 06.45, som kvinnan blev misshandlad. Kvinnan hade precis parkerat bilen nära kyrkogården när en okänd man plötsligt närmade sig och slog henne, vilket fick henne att falla omkull, enligt uppgifter till Norrtelje Tidning.

Den misstänkte gärningsmannen beskrivs som mörkt klädd och uppskattas vara i 30–40-årsåldern. Då området vanligtvis är trafikerat på morgonen hoppas polisen att någon kan ha gjort iakttagelser som kan hjälpa utredningen framåt.

På torsdagen gick polisen ut på sociala medier och uppgav att man söker vittnen till händelsen.

”Polisen söker vittnen till en misshandel som har skett på parkeringen på Stegelbäcksgatan vid kyrkogården 24-11-26 mellan klockan 06.30–06.45. Har du sett något? Ring 114 14.”

Personer med information om händelsen eller gärningsmannen uppmanas att kontakta polisen på telefon 114 14.

Annons
Annons

Fordonsbrand E18 mellan Rösa och Söderhall: “Hund och kvinna i bilen”

publicerad 6 december 2024
- av Daniel Rämsell
På fredagen larmades räddningstjänsten till en fordonsbrand i Norrtälje kommun, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

På fredagen larmades räddningstjänsten till en fordonsbrand i Norrtälje kommun, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

Det var klockan 12.57 som larmet inkom till SOS Alarm. Branden ska ha inträffat mellan Rösa och Söderhall. Enligt uppgifter från räddningstjänstens ledningscentral är det en fullt utvecklad fordonsbrand, och räddningstjänsten är på plats och arbetar med räddningsinsatsen.

– Det är en fullt utvecklad fordonsbrand. Vi är på plats nu och har stängt av båda körfälten i riktning mot Norrtälje. Det är en kvinna och en hund som färdats i bilen, men de verkar må bra, säger Peter Tistam, presstalesperson på räddningstjänstens ledningscentral.

Annons

 

Artikeln uppdateras.

Send this to a friend