I kultur- och fritidsnämndens förslag till verksamhetsplan satsas mer pengar på barn och unga, och på att kunna möta en ekonomiskt osäker framtid. Vissa verksamheter som vänder sig främst till personer i yrkesverksam ålder får ett minskat bidrag.
I förslaget på verksamhetsplan för kultur- och fritidsnämnden kommande år finns flera satsningar och förändringar inom lagd budget.
– Vi väljer att satsa på att föra över en del pengar till barn, unga och äldre, men vi rustar även för en ekonomiskt osäker framtid. Vi vill till exempel lägga 50 000 kronor på ett hyresbidrag där ungdomsföreningar ska kunna hyra en lokal, bana eller simhall som de inte har tillgång till i vanliga fall. Det skulle kunna vara simklubben som vill hyra en 50-metersbassäng som vi inte har i kommunen. Dessutom har vi sedan tidigare aviserat att det blir en höjning av aktivitetsbidraget för unga, hur mycket återkommer vi till, säger Nicklas Salmin (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
För att ha handlingsfrihet inom nämndens verksamheter om den ekonomiska verkligheten springer ifrån planerna så ökas posten för oförutsedda utgifter med en halv miljon kronor. I förslaget ligger även en ökning av bidraget till pensionärsföreningar på 50 000 kronor, till funktionsrättsföreningar på 100 000 kronor och till Roslagsblomman på 50 000 kronor.
– Kommunens museer och stiftelser kommer även kunna få mer pengar, vi lägger ytterligare 600 000 kronor på den posten. Jag tycker även att det är väldigt kul att vi nästa år får till ett kulturarvsstipendium, total stipendiesumma blir 50 000 kronor. Kriterier för stipendiet, eller stipendierna, hoppas jag vi kan bli klara med under hösten eller vintern, säger Nicklas Salmin.
Fokuset på barn, unga och äldre gör att vissa poster minskar, främst för verksamheter som vänder sig till personer i yrkesverksam ålder. Norrtälje konsthall kommer därför införa inträde på 80 kronor för besökare över 20 år från och med 2024. Intäkterna beräknas bli ungefär 300 000 kronor per år och bidraget minskas med ungefär samma summa. Även studieförbunden får en minskning på 200 000 kronor.
– Friska, vuxna invånare som i de flesta fall har ett jobb får betala lite mer själva. Men det här gör vi för att kunna satsa mer på barn och unga, säger Nicklas Salmin.
Beslut om den nya verksamhetsplanen för kultur- och fritidsnämnden ska tas på nämndens möte den 21 september.