NORRTÄLJE. Norrtälje kommun fortsätter att vara en av de tryggaste kommunerna i länet, enligt polisens senaste trygghetsundersökning. Med en ökning av invånarnas upplevda trygghet för tredje året i rad, sätter kommunen siktet på att bli Sveriges tryggaste kommun till 2030.
Polisens återkommande trygghetsundersökning, som genomförts under våren, visar att Norrtälje kommun fortsätter att ligga i topp när det gäller invånarnas känsla av trygghet. 77% av de tillfrågade invånarna uppger att de känner sig mycket eller ganska trygga under kvällstid i sitt bostadsområde. Detta är en liten ökning jämfört med tidigare år.
– Tryggheten är en av våra viktigaste frågor. Därför är det bra att de insatser vi gjort på området ger resultat och att vi är en av de tryggaste kommunerna. Men eftersom vi har ambitionen att vara Sveriges tryggaste kommun till 2030 så kommer vi fortsätta jobba med de här frågorna, säger Lotta Lindblad Söderman (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande från Norrtälje kommun.
Robert Beronius (L), kommunalråd, ser trygghetsmätningen som ett bevis på att kommunens ansträngningar, i samarbete med polisen, det lokala näringslivet och civilsamhället, givit resultat.
– Det här är ett kvitto på att alla de främjande och brottsförebyggande insatser som kommunen jobbat med i flera år, i bred och nära samverkan med Polisen, det lokala näringslivet och civilsamhället, ger resultat. Till år 2030 är målet att Norrtälje ska bli Sveriges tryggaste kommun och den här trygghetsmätningen visar att det går åt rätt håll, säger Robert Beronius (L), kommunalråd.
Trots de positiva siffrorna finns det fortfarande utmaningar. Skillnader i upplevd trygghet mellan män och kvinnor samt mellan olika åldersgrupper framkommer i undersökningen.
– Tittar man runt omkring oss kan samhällsbilden se mörk ut med gängvåld och brott. Därför är det glädjande att tryggheten hos kommunens invånare ökar. Men vi måste fortsätta med en bredd av insatser för att vi ska fortsätta vara en trygg kommun för alla invånare, säger Andrea Kronvall (SD), kommunalråd.
– Det här är en väldigt bra utveckling, men vi kan förstås inte slå oss till ro. Utvecklingen i landet och i regionen pekar på att vi måste fortsätta med många insatser på trygghetsområdet för att vi ska fortsätta ligga i topp. Vårt mål måste vara att alla känner sig trygga där de bor, säger Thomas Imeryd (KD), kommunalråd.
Det är för tredje året i rad Polisens trygghetsundersökning nu genomförts och omfattar alla 27 kommuner i polisregion Stockholm. I Norrtälje deltog 1023 personer i åldern 16–84 år.
FOTO: Alexander Castman