Norrtälje kommun tar krafttag för att höja kompetensen inom äldreomsorgen. En ny utbildningssatsning erbjuder omsorgspersonal möjligheten att kvalificera sig som undersköterskor, en satsning som kommer att gynna såväl personal som de äldre invånarna i kommunen.
Under våren genomförde Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje en kartläggning av behovet inom äldreomsorgen. Resultatet visade på ett tydligt behov av utbildade undersköterskor. Som svar på detta erbjuder nu kommunalförbundet en omfattande utbildningssatsning, finansierad genom riktade statsbidrag.’
– Befolkningsprognosen för Norrtälje kommun visar på en ökande andel äldre invånare de kommande åren, vilket ställer höga krav på vård- och omsorgsgivarna att erbjuda kvalitet och säkerhet inom äldreomsorgen. Därför är det särskilt värdefullt att vi kan erbjuda en kostnadsfri utbildning som kommer att öka kompetensen inom omsorgen, vilket i sin tur kommer att leda till en betydande förbättring av kvaliteten inom äldreomsorgen och vår förmåga att möta de äldres behov på bästa sätt, säger Hanna Stymne Bratt, ordförande i direktionen, i ett pressmeddelande.
Utbildningen kommer att skötas av KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) och kommer att inkludera både kartläggning och validering. Totalt kommer 60 personer, som idag arbetar inom omsorgsverksamheterna men saknar undersköterskeutbildning, att erbjudas plats.
– Initialt planerade vi för 40 utbildningsplatser, men intresset hos verksamheterna har varit stort och nu kommer 60 medarbetare från flera verksamheter att kunna påbörja utbildningen. Vi ser nu fram emot att starta uppdragsutbildningen i samverkan med KUI och alla deltagande verksamheter som i slutändan kommer alla äldre invånare till stor nytta, säger Marianne Cleland, utvecklingsledare på Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje.
Utbildningen kommer att anpassas utifrån omsorgsverksamheternas behov och med hänsyn till personalens tidigare kompetens. Huvuddelen av utbildningen kommer därför att bedrivas på distans, och efter en inledande kartläggning av deltagarnas tidigare kunskaper kommer individuella studieplaner tas fram, skriver kommunen i pressmeddelandet.
Efter avslutad utbildning kommer deltagarna att kunna ansöka om den skyddade yrkestiteln undersköterska hos Socialstyrelsen, vilket blev ett lagkrav från den 1 juli detta år.