Annons

Ny lag välkomnas av Norrtälje katthem: “Höjer kattens status”

publicerad 12 januari 2023
- av Daniel Rämsell
Annons

NORRTÄLJE. Sedan 1 januari är det ett krav att alla katter, oavsett om de är inne- eller utekatter, ska vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket, något som välkomnas av Norrtälje Kattcenter. – Den viktigaste markeringen är att katten får ett värde, precis som hunden och kan knytas till en ägare. Det skall inte vara lika lätt att överge en katt, utan att katten är knuten till en ägare som kan stå till svars, säger Cecilia Arnström, ägare av Norrtälje kattcenter. Den nya lagen

Annons

där katten skall registreras hos Jordbruksverket gäller även om katten redan är registrerad i ett annat register. Det kommer att vara lättare att hitta ägaren till borttappade eller övergivna katter. Det kommer också att vara möjligt att identifiera katter som saknar ett hem, för att de exempelvis skall kunna erbjudas hjälp med vård och till att hitta ett nytt hem. Länsstyrelsen är ytterst ansvarig för att hålla kontroll och kan vidta åtgärder mot ägare som inte registrerar eller märker sina katter. Men den nya lagen gäller inte alla katter, vilket Cecilia Arnström på Norrtälje kattcenter är kritisk till.

– Ja, jag tycker att Jordbruksverket gjort reglerna om vilka katter som ska registreras eller när lite svävande. Som att katter födda 2008 och tidigare inte behöver registreras, vilket jag ser som ett problem då även äldre katter kommer bort sig. Många katter som missköts och blir omhändertagna i stor utsträckning är äldre katter, enligt min erfarenhet, säger Arnström.

Som kattägare skall man alltså märka sin katt med ett chipp eller med en ID-tatuering. För att märka katten ska man vända sig till en veterinär eller ID-märkare. Sedan skall katten registreras hos Jordbruksverket och det kan man göra via en blankett eller deras E-tjänst.

Annons

Även om E-tjänsten skall förenkla registreringsprocessen för kattägarna, anser Cecilia att det är en del saker som kan förbättras.

– Det är väldigt krångligt att registrera och flytta katter mellan olika ägare och jag hoppas det blir bättre med tiden när de utvecklar systemet. Jag tycker att Id-märkaren skall registrera och lägga katten på ägaren. Då vet man att det blir gjort, gjort rätt och katten alltid blir knuten till en person, det vill säga den som köper ID-märkningen. Sedan ska man lätt kunna flytta på katter i registret mellan personer och jag tycker heller inte att registreringskostnaden ska betalas varje gång man flyttar katten. Det ställer till problem för oss på katthemmet, då det blir stora kostnader.

Vad anser du är viktigaste markeringen med den nya lagstiftningen?

– Den viktigaste markeringen är att katten får ett värde, precis som hunden och kan knytas till en ägare. Att det inte skall vara lika lätt att överge en katt, utan att katten är knuten till en ägare som kan stå till svars, avslutar Cecilia Arnström.