I samband med att pandemin slog till så exploderade också uppförandet av padelhallar. Norrtälje kommun är inget undantag. Allt om Norrtälje träffar Jonathan Lundberg som lägger mycket av sin fritid på just padel.
2018 uppfördes den första padelhallen i Norrtälje kommun, Norrtälje Padelcenter, stationerad på Knutby torg. Det blev succé och banorna var ständigt fullbokade. Snabbt började det projekteras för fler hallar och nyligen blev deras nya anläggning VMI by Fine Padel klar vid infarten till Norrtälje, intill Norrtäljeporten och Campus Roslagen.
Där finns både inomhus- och utomhusbanor, och det erbjuds även kontorsplatser till uthyrning i anslutning till själva padelhallen. Utöver det finns ytterligare en utomhusbana, Norrtälje GK, i samma regi stationerad en bit utanför stadskärnan. Inom kort färdigställer också Padel United ytterligare åtta banor i Norrtäljes nya industriområde längs väg 276. Där kommer det finnas så kallade centercourts, det vill säga banor som tillåter spel utanför banan inom ett visst område.
Jonathan Lundberg, 30, är en lokal stjärna som har spelat padel sedan våren 2018. Till vardags arbetar han som plattsättare och utöver det är han också en duktig hockeyspelare med rötter i både Rimbo IF och Norrtälje IK. Idag tillbringar mycket av sin tid på padelbanan och tävlar när tillfälle ges.
– Ett rimligt snitt jag ligger på är väl 4-5 timmar i veckan, men det varierar lite beroende på jobb och hockeysäsong.
De senaste åren har intresset för sporten ökat markant i samhället och idag finns det ca 500 padelhallar i Sverige. I storstäderna finns det en enorm efterfrågan, men behövs verkligen tre hallar och två utomhusanläggningar i en mindre stad som Norrtälje?
– De nya banorna som byggs ska vara tävlingsgodkända för alla tävlingar, det kommer förmodligen locka folk utifrån men även ge möjligheter för Norrtälje att arrangera större tävlingar för hela landet. Men att invånarna i Roslagen ska fylla alla hallar i Norrtälje har jag svårt att se, säger Jonathan.
Sporten växte sig stor redan innan pandemin, men fick ett ordentligt uppsving i samband med att Corona slog till. Man fick inte träffas i stora sällskap, både fotbolls- och hockeyklubbar ställde in träningar och matcher, men padelbanorna i Norrtälje var fullbokade oavsett tid på dygnet, trots de generösa öppettiderna som sträcker sig mellan 05:00-01:00.
– Nu är det fullbokat i stort sett mellan klockan 17-21 på vardagar, men annars är det lite glesare med bokningar. Jag tror dock inte att padel i helhet kommer dö ut på ett bra tag, snart kommer föreningsliven in i sporten med fler ungdomar.
Padel kräver egentligen inga förkunskaper, det man behöver är medspelare och ett racket. Myten om att padel är en dyr sport beror helt och hållet på vilken nivå man ligger på och hur ofta man tränar. Ett racket kostar från 300 kronor och uppåt. Utöver det kostar det 400 kronor per timme att hyra en bana, en kostnad man vanligtvis delar med sina med- och motspelare. Jonathan, som är en lagspelare i grund och botten berättar att han ser padel som en kombination av lagsport och individuellt spel, men också som en sport som faktiskt kan passa alla, oavsett erfarenhet och träningsnivå.
– Man är ju två i padel, men man kan styra mer själv genom att välja medspelare utan att bli ihopsatt av en coach. Det är också en sport som fungerar bra för alla muskelgrupper, vilket gör det till ett bra komplement till andra typer av träning. Jag lägger ungefär 1500-2000 kronor i månaden på padel, och det kan väl kanske anses som mycket. Men det är något som skänker mig glädje och träning, vilket jag inte tycker att man kan sätta ett pris på.
Allt om Norrtälje har sökt Anders Berg, grundare till Norrtälje Padelcenter och ägare till Fine Padel i Norrtälje, som har avböjt intervju.