Riala GOIFs damlag står inför en tuff utmaning inför den kommande fotbollssäsongen i division fem, på grund av lågt spelarantal och en rad skador bland nyckelspelare. Huvudtränaren Susanna Karlsson Hakala, 45, från Bergshamra slår larm om situationen och uppmanar till gemensamma ansträngningar för att locka nya och gamla spelare till klubben.
Riala GOIFs damlag är en vital del av den lokala fotbollskulturen, men står inför en osäker framtid. Truppen inför säsongen är för tunn och laget behöver ett tillskott på ytterligare cirka sju spelare för att kunna säkra sin existens i division fem, säsongen 2024.
Susanna Karlsson Hakala, en av lagets tränare, uttrycker sin oro över situationen i laget:
– Vi kämpar med att få ihop laget. Det som dock är vår styrka är att alla är välkomna och vi är blandade åldrar. Vi har flera spelare med mycket erfarenhet så som Elin Storäng och Anica Krstic, som bidrar med trygghet för våra yngre spelare.
Anledningen till det låga spelarantalet denna säsong är inte bara avhopp, där några har valt att lämna Riala till förmån för andra klubbar – Karlsson Hakala pekar också på att laget är skadedrabbat, med flera nyckelspelare som lider av skador inför säsongen.
– Tanken är att Anica som är skadad skall kliva in som tränare tillsammans med Susanna och Emilie i år, vilket känns roligt i sammanhanget.
– Vi jagar nu med ljus och lykta och har många trådar ute, förklarar hon, och betonar lagets starka gemenskap och den välkomnande miljö som en central del av Riala GOIF:s attraktionskraft.
Risken för nedläggning av damlaget är alltså överhängande, vilket skulle vara ett hårt slag för hela föreningen och bygden.
– Det är alltid tråkigt att behöva lägga ned. Genomgående är dock att alla i laget och föreningen vill kämpa för att minska risken för nedläggning. Utan ett damlag riskerar klubbens flicklag att förlora sin naturliga fortsättning i föreningen, vilket blir dåligt på längre sikt, säger Susanna.
Vem är det ni söker till laget?
– Vi hoppas på att få in spelare som kanske inte har tiden att lägga som krävs i någon av våra större klubbar i kommunen och istället vill komma hit, säger Karlsson Hakala. Men alla som spelar eller har spelat fotboll är välkomna in i vår gemenskap, avslutar hon.