Robin, 31 efter stroken: ”Jag vägrade bli sjukpensionär och friskförklarade mig själv”

publicerad 12 november 2023
- av Daniel Rämsell
Robin Andersson vid Södra bergen

Robin Anderssons har haft en lång resa efter en stroke men det är hans outtröttliga anda och beslutsamhet som gör hans berättelse inspirerande. Han blev känd för sin svaghet men vill bli ihågkommen för sin styrka – här berättar han om hur försäkringskassan ville sjukpensionera honom, medan han vägrade gå i pension i 30-årsåldern.

Robin drabbades av en stroke 2019, efter en Borreliaencefalit och blev halvsidesförlamad. Efter en lång mental och fysisk rehabilitering  är han nu influencer och inspirerar andra med sin resa – från ”sjuk” till frisk, inte minst tack vare E-sporten.

– Spelandet blev en plats där jag kunde vara mig själv, trots mina fysiska begränsningar. Det blev min flykt från verkligheten och en del i min mentala rehabilitering, säger Robin.

Men hans resa efter stroken var långt ifrån spikrak. Han beskriver en lång tid av frustration när han möttes av sjukvårdens och  Försäkringskassans brister.

– Det kändes som att ingen verkligen förstod vad jag gick igenom. Jag ville bara leva mitt liv på mitt sätt, medan andra försökte diktera, uttrycker Robin.

Men trots de svårigheter han stötte på, vägrade han att låta systemet diktera hans liv och han friskförklarade sig själv.

– I somras ville försäkringskassan att jag skulle arbeta hundra procent eller söka femtio procent sjukersättning för att bli sjukpensionär. Att bli sjukpensionär som 30-åring fanns inte på världskartan med de framtidsplaner jag har, säger Robin. Senaste gången jag träffade min läkare, trots mitt handikapp, berättade jag att jag känner mig frisk och att jag inte ville bli sjukskriven mer. Senare samma dag ringde jag försäkringskassan och friskförklarade mig själv, säger Robin stolt.

I sitt eget friskförklarande har han lämnat vården, som ömsom svikit honom och ömsom hjälpt honom, bakom sig.

– Jag har “lämnat” systemet och vården nu. Det tar för mycket tid som jag känner att jag inte har eller vill ge, efter alla turer. Jag förstår att om jag vill bli bättre med min funktionalitet, så behöver jag fortsatt rehabilitering inom vården, men just nu sköter jag all träning helt själv och känner mig nöjd med det, säger han.

Robin tänker numera på framtiden snarare än att att älta det förflutna. Senast vid pratade var han en stolt influenser inom E-sportvärlden, inspirerade andra med funktionsvariation till att följa sina drömmar. Robin fortsätter i samma spår och banar väg för sin egen framtid med ett inkluderande mindset.

Hur har din roll som influencer förändrats sedan vi sist pratade?

– Det fantastiska med e-sport är att alla kan delta. Det spelar ingen roll om du har ett funktionshinder eller inte. På spelarenan är alla jämlika och det är det jag vill att folk skall se och det är det jag vill förmedla, säger Robin passionerat.

Nu har han tagit på sig en aktiv roll för att öka medvetenheten om funktionshindrade inom e-sportvärlden och hoppas på ännu mer gehör.

– Utöver e-sport och dess betydelse för mig, brinner jag för att motivera och engagera människor, som en livscoach. Många som befinner sig i en liknande situation som jag gjorde för några år sedan behöver stöttning, säger 31-åringen, som nyligen startade sitt första företag.

Hur går arbetet med att utveckla handikappanpassade e-sportprodukter?

– Det går framåt, jag startade mitt första företag nu i augusti och planerar att i närtid att se över möjligheten att antingen gå ihop med en redan etablerad tillverkare eller hitta mig en egen väg för att det ska vara precis så som jag tycker att produkterna behöver vara. Jag har en kontakt utomlands i nuläget. Men det är mycket som behöver göras innan en färdig produkt kan lanseras, berättar han.

Vad är dina nästa steg, både professionellt och personligt?

– Härnäst vill jag ut och föreläsa, jobba sida vid sida med svensk e-sport och vem vet, nu när det är en idrott så kanske vi får ett landslag i para-e-sport. Det är målet, att tävla professionellt för svenska landslaget i Counter strike 2.  Jag jobbar kvar på Upplandskranar, där jag har en arbetsgivare som stöttat mig sedan dag ett, och följt med på min resa hela tiden.

Om du kunde ge råd till den Robin som precis drabbats av en stroke, vad skulle det vara?

-Ingenting, den Robin som fick stroken – trasig, hopplös och oempatisk och gjorde allt för sig själv. Robin, behövde detta för att bli en ny och bättre människa, säger han om sig själv i tredje person.

– Jag blev känd för mitt handikapp men vill bli ihågkommen för min styrka och det jag kan åstadkomma för andra personer som är eller har varit i den situationen jag befann mig i för några år sedan. Ge aldrig upp, avslutar Robin.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!