fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Robin fick stroke – nu är han influencer och inspirerar andra med funktionshinder

annons (150 × 40 mm)

RIMBO. Robin drabbades av en stroke 2019, efter en borreliaencefalit och blev halvsidesförlamad. Nu är han influencer och inspirerar andra. – Mitt mål är att visa för andra med hinder att man kan följa sina drömmar och uppnå dem, trots sina handikapp, säger Robin Andersson, 31 år.

// annons för både mobil och desktop //

annons (150 × 40 mm)

Robin hade separerat från sin dåvarande sambom, tillika mor till hans barn och köpt ett totalrenoveringsobjekt som han och barnen skulle bo i – då slog stroken till, gjorde honom halvsidesförlamad och förändrade hans liv totalt. Efter stroken började en lång fysisk och mental resa för Robin. När allt var som svårast bestämde han sig för att ta sitt eget liv.

– Samma dag som jag fick reda på att jag skulle vara med i Sofias Änglar, så hade jag tidigare den dagen planerat för att ta mitt eget liv. Jag var och köpte rep och verktyg för att kunna avsluta livet. Så det det var lite ödets ironi kan man säga. Jag hade total kris i livet, skulle bo ett totalrenoveringsobjekt, jag var handikappad och barnen skulle inte kunna bo med mig. Tack vare Sofias Änglar och det de hjälpte mig med, så kunde barnen bo hos mig och det har hjälpt mig något enormt, säger han. Strax efter det träffade jag min nuvarande fästmö. Hon har haft en otroligt viktig roll i min framgång idag och trott på mig mer än någon annan, fortsätter han.

Innan stroken tränade Robin handboll flera dagar i veckan. Att gå från ett aktivt fysiskt liv med träning på hög nivå till att bli handikappad har varit en enorm utmaning för Robin.

– Tidigare tränade jag handboll fem dagar i veckan. Jag har alltid kört lagsporter hela mitt liv och det kan jag inte göra längre. Jag kan inte gå ut och springa. Det gjorde mig deprimerad, säger han.

Vidare berättar 31-åringen att han fick stroken på grund av att sjukvården misstog hans borreliasymtom för depression. Detta gjorde att han initialt var arg och besviken på sjukvården och samhället. Han var dock tvungen att ändra sitt “mindset” för att kunna fokusera på rehabiliteringen och sina nya förutsättningar i livet.

– Jag blev poppis på rehab för att jag hjälpte andra att pusha sig själva i sin rehabilitering. Mitt största tips är att försöka släppa det hatiska. Jag hörde från alla det är läkarens fel, det är samhällets fel och så vidare. Jag tänkte så själv i början. Hade jag fortsatt så, hade det sänkt mig ännu mer. När jag ändrade mitt mindset, så kunde jag istället switcha om och tänka att jag skall bli den bästa versionen av mig själv.

Robin berättar att han tidigare inte var rädd om sitt liv. Förutom att han jobbade extremt mycket, så hade han inte mycket till övers för konsekvenstänk.

– Det var först när jag var på rehabilitering på Danderyds sjukhus som jag kom till insikt. Tidigare var jag inte rädd om mitt liv. Jag jobbade dygnet runt och tränade jättemycket. Jag glömde helt enkelt bort att alla andra, inte minst att min familj påverkades otroligt mycket av att jag jobbade så mycket. Jag hade inget konsekvenstänk. Jag har riskerat mitt liv så många gånger. Kört motorcykel och bil för snabbt, stått på bergskanter med en öl handen, för att ta några exempel. Jag var inte rädd om mitt liv helt enkelt, säger Robin.

Under rehabiliteringsprocessen utreddes han för ADHD. Att få den diagnosen har hjälpt honom att förstå sig själv och hur han tidigare har agerat i livet.

– Jag har fått förståelse för en del dumma saker jag gjort i livet. Tidigare självmedicinerade jag. Nu har jag fått ADHD-medicin och det har hjälpt mig med koncentration men inte minst till ett bättre konsekvenstänk, säger Robin.

Även om Robin är vänstersidigt svag tillföljd av stroken har han blivit starkare mentalt.

– Jag har hittat mig själv mentalt nu. Jag brukar jämföra det med kriminella som hittar Jesus. På samma sätt har jag funnit mig själv och kan tro på mig själv och mina förmågor istället för Jesus, säger Robin. – Jag har helt klart blivit lugnare som person. Jag har fått ett annat perspektiv på livet och mitt hat har försvunnit. Jag värderar livet mer nu än tidigare, säger han.

När Robin blivit mentalt starkare kunde han återgå till ett normalare liv. En dag testade han att spela datorspelet Counter-Strike och både han själv och omgivningen märkte hur positiv inverkan spelandet hade på hans psykiska hälsa. Efter mycket träning, inte minst eftersom man vanligtvis spelar CS med två händer blev han bättre och bättre. Han började streama sitt spelande på “Twitch” och uppmärksammades av flera stora svenska E-sportsprofiler. Robins ranking inom E-sporten och hans fanbase på sociala medier växte snabbt på kort tid. Nu är han influencer och inspirerar andra, inte minst funktionshindrade till att se bortom sina handikapp.

– Jag fick frågan på Dreamhack om jag skulle välja mitt gamla liv eller mitt nya. Jag var tyst en stund och fick minnes-flashar från mitt tidigare liv. Nu har jag på något sätt en större funktion i samhället, inte bara eftersom jag är lite halvkänd, men jag fyller en viktig roll för andra funktionshindrade genom att visa att man kan ta kontroll över livet igen och följa sina drömmar trots sina handikapp.

Nu vill Robin utveckla handikappanpassade e-sportprodukter, för att kunna hjälpa andra följa sina drömmar.

– Jag har varit kontakt med företag och jag vill utveckla handikappanpassade e-sportsprodukter. Jag har på kort tid lyckats nå den näst högsta rankingen i Counter-Strike. Mitt mål är att visa för andra med hinder att man kan följa sina drömmar och uppnå dem, trots sina handikapp, avslutar Robin Andersson.

FOTO: Privat

// mobilannons //

annons (150 × 40 mm)

// desktopannons //

annons (150 × 40 mm)
Kommentera via Facebook