Så blev Norrtäljekillen Anton Grandert designer för Star Wars

publicerad 23 april 2022
- av Redaktionen
annons

NORRTÄLJE. Anton Grandert är designern från Norrtälje som har lagt musikkarriären på hyllan, och numer skapar miljöer för serier som The Mandalorian och Obi-One Kenobi. På Lilla k i Norrtälje Stadsbibliotek ställer han ut några av de illustrationer han gjort sedan barnsben.

annons
annons

I utställningen vid namn “Anton Grandert Star Wars-illustrationer 1984-2020″ återfinns ett urval av designern Anton Granderts bilder och teckningar som på olika sätt representerar hans karriärmässiga resa. Han pekar på några barnteckningar han har hängt upp och börjar berätta.

– Jag har alltid tyckt att det har varit kul att teckna. När de första Star Wars-filmerna kom blev det en världssensation med en särskild handling och specialeffekter som vi aldrig tidigare hade sett. Jag älskade de filmerna och ritade därför av karaktärerna redan som liten, säger han.

Trots Anton Granderts intresse för illustration, valde han att flytta från Norrtälje till Stockholm för att börja på gymnasiet Södra Latin med musikinriktning.

– Efter att jag under många år hade pluggat musik i Stockholm, Piteå och Australien samt spelat trombon i många konserter världen över, började jag tröttna. Jag var då i 30-årsåldern och tänkte tillbaka på min barndom och vad jag tyckte var särskilt roligt på den tiden, vilket var just tecknandet, berättar han.

Genom sina två konstnärs-föräldrar kom Anton Grandert i kontakt med illustratören och den grafiska designern Charlie Norrman, som kom att bli hans mentor. Han vittnar om Antons talang för yrket.

– Jag har under många år jobbat som lärare på olika konstskolor i Sverige, men när jag kollade i Antons portfolio, såg jag direkt att han inte behövde gå på en sådan. Det jag istället gav honom var lite vägledning och goda råd, menar Charlie Norrman.

År 2011 blev Anton Grandert anställd på spelföretaget Dice, där han designade miljöer och bakgrunder för spel som Battlefield. När företaget plötsligt under ett möte meddelade att de även skulle börja göra spel för Star Wars, bytte Anton Grandert projekt till det samma dag.

– Det var en positiv överraskning att börja med Battlefrontspelen, just för att jag har tyckt om Star Wars sedan jag var liten. Det ledde även till att jag kom i kontakt med Doug Chiang på Lucasfilm, som jag senare inledde ett frilansarbete med, där jag designar för Star Wars-tv-serierna, berättar Anton.

När vi frågar Anton Grandert hur det går till när han tar fram bilder till serierna, förklarar han processen.

– De som skapar serien ger mig oftast bara lite information om handlingen, och utifrån det är mitt uppdrag att skapa det visuella, som de kan bygga vidare på. Jag börjar ofta med att skissa upp en idé, sedan bygger jag upp den i 3D, fotar i en passande vinkel, och målar bilden i Photoshop. När jag ritar gör jag det på en separat platta med penna som överförs digitalt till datorn, säger han.

Vidare berättar han att de designer som han skapar egentligen är toppen av ett isberg, som väldigt mycket arbete ligger till grund för.

– Jag producerar väldigt mycket bilder till uppdragsgivaren, som kan ta väldigt olika mycket tid att göra beroende på hur mycket jag ska designa från grunden. Ofta hittar jag inspiration runt omkring mig, exempelvis i träd, byggnader eller känslor, vilket jag ibland försöker införliva i mina illustrationer.

Anton Grandert påpekar att det gick väldigt många år mellan de teckningar han gjorde som barn till att han började arbeta med design, men att när intresset kom tillbaka, övade han mycket.

– Jag hade med skissblocket överallt och övade ständigt på att rita av olika ting, när jag skulle börja göra Star Wars-spel, målade jag främst av mina favoritkaraktärer därifrån. Jag blev även hjälpt av musikkarriären i det avseendet att jag sedan innan hade en inarbetad känsla för samarbete, disciplin, målmedvetenhet och att förmedla känslor genom sitt kreativa arbete, menar han.

Avslutningsvis säger Anton Grandert att han är glad över att ha vågat ta steget till att byta karriär.

– Känslan att för första gången få se sina egna skapelser i serierna, var overklig och fantastisk på samma gång. Det är verkligen aldrig för sent att byta bana i livet och våga testa något nytt, tillägger han.

För den som inte hann se utställningen i Norrtälje finns en ny chans den 6-12 maj på galleri Grip på Kungsholmen i Stockholm.

Till dess kan man se Antons verk på instagram: @antongrandert_art

Esmeralda Wedin


annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!