fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sanna Jansson: En berättelse om barncancer, styrka och passionen för Speedway

annons (150 × 40 mm)

HALLSTAVIK. Sanna Jansson, 34 år, har upplevt mer än de flesta. Från en djup kärlek till Speedway och Hallstavik till utmaningar med endometrios och att stödja sin son genom hans hälsoutmaningar. I en intim intervju delar hon med sig av sin resa, sina lärdomar och hoppet om framtiden.

// annons för både mobil och desktop //

annons (150 × 40 mm)

Om vi först skall prata om positiva saker – hur kom det sig att du blev intresserad av Speedway?
– Eftersom min Pappas släkt kommer från Hallstavik, har Speedway alltid varit en del av mitt liv. Jag minns de tidiga dagarna när jag började köra 85cc. Men efter en knäskada var det Åke “Lavarn” som drog in mig i föreningen. Han sa alltid att han såg potential i mig, att jag hade en glöd som var perfekt för sporten. Speedwayen blev min räddning från ett destruktivt liv. Något jag alltid kommer tacka “Lavarn” för. Han blev som en andra far för mig, säger Jansson.

Men Hallstavik är mer än bara Speedway för Sanna. Efter att ha bott i Norrtälje i åtta år flyttade hon tillbaka och beskriver det som det bästa beslutet hon någonsin tagit.

– Jag har mina föräldrar tio minuter bort. Jag bor granne med min farfar, har många vänner kvar och såklart speedwayen nära. Det är här jag känner mig hemma och det är här jag känner mig hel, säger hon.

Hur skulle du beskriva Speedway-kulturen i Hallstavik för någon som aldrig har varit där?

– Speedway-kulturen här är som ingen annanstans. Den är tyvärr inte alls som den var för tio, femton år sedan, men gemenskapen och sporten är fortfarande obeskrivlig. Funktionärer, förare, styrelsen… ja, alla inom föreningen är som en stor familj, säger Sanna. Vi stöttar varandra genom tjockt och tunt. Det är en känsla av samhörighet som är svår att förklara om man inte upplevt den själv, fortsätter hon.

Speedwayen har givit sanna Styrka, gemenskap och bringat glädje i hennes liv. Men Sanna har haft fler utmaningar än de flesta andra. Under många, många år har hon kämpat med bland annat endometrios, en sjukdom som påverkar var tionde kvinna i världen.

– Det är så mycket mer än “bara mensvärk”, säger hon. Det är en kamp varje dag. Sjukdomen har medfört fysiska och psykiska utmaningar, men med stöd och behandling har jag funnit sätt att hantera den. Men det är en ständig kamp, fortsätter hon.

Även om Sannas egna fysiska och psykiska hälsa har varit en stor utmaning för henne, överskuggas det av en av de mest hjärtskärande utmaningarna en förälder kan möta: att upptäcka att hennes nyfödda son hade en tumör.

– Det går inte att beskriva med ord. Allt jag kunde tänka på var hans säkerhet, hälsa och välbefinnande. Men med stöd från sjukvården och min egen outtröttliga styrka har vi navigerat genom denna svåra tid, säger hon.

Initialt trodde läkarna att det va ryggmärgsbråck som Sannas son var drabbat av och hon beskriver att hela hennes värld blev svart.

– Jag vet ju vad det innebär, men jag vägrade googla. Jag ville inte att någonting skulle komma i mellan mig och min bebis första tid. När han var tre månader kom beskedet att det var en tumör. När han var sex månader så opererades han. De tog bort både tumören och hans svanskota. Han är idag tre år och vi går på ständiga kontroller, men han lever och det är det viktigaste.

Hur har din sons cancer påverkat ditt perspektiv på livet och din roll som mamma?

– Extremt mycket. Jag har också varit ensamstående genom allting, så det har tagit extremt mycket på mig psykiskt. Det har bara varit jag och mina söner. Det har fört oss tre har tillsammans på ett fantastiskt sätt. Att se sitt barn på sjukhus är såklart aldrig kul. Men dom är helt fantastiska på Astrid Lindgrens och vi har gjort alla besök till ett roligt äventyr. Jag har gjort allt i min makt för att min son inte ska vara rädd. Jag vill att han skall känna sig stark och framförallt även vara stark.

Sanna hämtar styrkan från sina barn, sin familj, sina vänner och Speedway. Hon har också hittat stöd i online-grupper och forum, särskilt när det gäller endometrios.

– Att ta emot hjälp är inget fel. Det är snarare en styrka att kunna erkänna när man behöver hjälp, säger hon.

Trots motgångar, fysiska och psykiska hinder ser Sanna med optimism på framtiden.
– Jag ser fram emot framtiden. Det känns som att när man passerat 30, så börjar livet.

Hon drömmer om att kombinera sin passion för skrivande med sin kärlek till sina barn och Speedwayen.

Vad hoppas du kunna förmedla med din historik och dina erfarenheter?

– Jag vill förmedla till andra att man skall ta tillvara på livet och familjen. Stäng inte in dig. Inget blir bättre av det i längden även om det känns bra i stunden. Låt människor stötta dig. Låt människor hjälpa dig. Att ta emot hjälp är inget fel. Att läsa på om sin sjukdom och rättigheter hjälper också otroligt mycket. Inte bara för att få rätt hjälp utan hjälper oss också att växa som människor, avslutar Sanna Jansson.

FAKTA OM ENDOMETRIOS: 
Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. De flesta behöver behandling för att slippa att ha ont, och andra besvär. Det är viktigt att du får träffa en gynekolog om du har mycket ont vid mens eller om du har andra besvär som är kopplade till menstruationscykeln. En gynekolog kan hjälpa dig att få en utredning och behandling.

KÄLLA:
1177
FOTO: Privat

// mobilannons //

annons (150 × 40 mm)

// desktopannons //

annons (150 × 40 mm)
Kommentera via Facebook