Annons

Shetlandsponnyer i Ununge dödade av varg

publicerad 11 april 2024
- av Nicklas Salmin
Annons

Två shetlandsponnyer har angripits av varg på en gård i Ununge under onsdagen den 10 april. Länsstyrelsens besiktningspersonal var på plats och kunde konstatera att det var varg som dödat båda ponnyerna. Vargen var även kvar i hagen när Länsstyrelsen kom till platsen.

Annons

Rovdjursangrepp på häst är mycket sällsynt. Vid de fåtalet dokumenterade angrepp som varit har det rört sig om shetlandsponnyer eller minishetlandsponnyer, hästar som är mindre i storleken. Länsstyrelsen uppmanar djurägare i närområdet att ta in sina djur under natten och se över sina djurstängsel.

– Länsstyrelsen ser nu över förutsättningarna för skyddsjakt utifrån Naturvårdsverkets nya riktlinjer om skyddsjakt, säger Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen.

Norrtelje Tidning har varit i kontakt med hästägaren som menar att det nu föreligger en allmän oro i området.

– Alla jag känner är rädda och har stängt in sina djur. Jag har stängt in mina två andra hästar och jag vet inte när jag kan släppa ut dem igen, säger hästägaren som vill vara anonym.

Annons

Jens Frank är forskare på viltskadecenter på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och säger till Aftonbladet att varg attackerar hästar ungefär vart tionde år och att det därmed är en ovanligt företeelse.

– Det har inte varit angrepp mot stora hästar, men det förekommer i andra delar av världen. Till exempel i Portugal lever vargar nästan uteslutande på häst (som rör sig fritt). Där har man utrotat andra vilda bytesdjur så det finns inget annat att äta, säger Jens Frank.

Han menar att det inte tillhör den svenska vargens naturliga beteende att attackera hästar eller andra tamdjur och ser inga speciella orsaker till att hästar attackerats just nu.

– Det är slumpen som avgör när det händer. Det finns gott om tillfällen när man sett att varg gått förbi en fårhage och fåren lugnt ligger kvar och idisslar, och det inte sker ett angrepp. Sedan finns det observationer där fåren blir rädda och springer iväg – och det kan trigga ett angrepp. Jag kan tänka mig samma situation med shetlandsponnyer, säger Jens Frank.