Norrtälje kommun ser ut att avsluta året med ett överskott på 186,8 miljoner kronor, en markant förbättring jämfört med budgetförväntningarna. Samtidigt står Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) inför ekonomiska svårigheter, med ett underskott på nära 100 miljoner kronor.
Enligt ett tjänsteutlåtande, är det förväntade överskottet för Norrtälje kommun, 2023 på 186,8 miljoner kronor, vilket är betydligt högre än den initiala budgeten. Den positiva utvecklingen tillskrivs främst starkare skatteintäkter och överskott i förvaltningarna. Trots detta är överskottet mindre än föregående års rekordhöga fyrahundra miljoner kronor.
Samtidigt som Norrtälje kommun ser ut att överträffa budget kämpar KSON med ekonomiska bekymmer. Efter en tillfällig förbättring under det föregående året, förutspås ett budgetunderskott på 98 miljoner kronor för 2023. Av totalbeloppet, beräknas två tredjedelar vara relaterade till den regionsfinansierade sjukvården.
“Det finns inte så mycket pengar i kommunens budget nästa år, så det är omöjligt att skjuta till de pengar som behövs. Enda möjligheten är i så fall att med kort varsel göra stora nedskärningar på till exempel barn- och skolnämndens budget. Det skulle innebära katastrof för alla förskolor och skolor”, skriver Robert Beronius (L), ordförande för barn- och skolnämnden, i ett mail till Allt Om Norrtälje.
Dessutom brottas vårdbolaget Tiohundra, som är en del av KSON, med egna ekonomiska utmaningar. Det prognostiseras att bolaget kommer att ha ett underskott på 85 miljoner kronor detta år, där omkring hälften av underskottet berör den kommunala verksamheten.
“Även om Socialdemokraternas eller Centerpartiets tilläggsbudget skulle antas kommer det saknas tiotals miljoner kronor för att kunna täcka KSON:s budgetunderskott. De styrande partierna i KSON har alltså inte ens själva tagit höjd för detta. Det visar på extremt dåligt politiskt ledarskap av Socialdemokraterna och Centerpartiet. Det blir spännande att se om revisorerna kommer kunna rekommendera ansvarsfrihet för ledamöterna i KSON”, fortsätter Beronius.
“Det är så pass illa hanterat att man kan överväga om inte Hanna Stymne Bratt borde avkrävas avgång från sitt uppdrag som ordförande i KSON”, avslutar Robert Beronius, i mailet till AON.