Annons

Väddö Gårdsmejeri – en succé rakt igenom

publicerad 26 april 2022
– av Redaktionen

annons

VÄDDÖ. Det började som en ”kvällshobby”. Nu tillverkar Väddö Gårdsmejeri ost och glass – som är vida känd. Dessutom arrangerar de en hel del evenemang i Hammarby på Väddö.
– Vi var ett jordbruk som gått från 20 till 100 mjölkkor från början. Nu har vi drygt 60 kor och försörjer oss själva i ost och glasstillverkningen, säger Hans Edlund som tillsammans med sin fru Yvonne startade mejeriet 2005.

annons
annons

Det är veckan innan påsk när Mitt Roslagen träffar Hans Edlund och Tobbe Nilsson på Väddö Gårdsmejeri. Pulsen börjar gå upp hos duon då påsken är en start på högsäsongen.

Annons

– Vi kör en äggjakt på långfredagen, det brukar vara starten på högsäsongen och det är då vi börjar med helgöppet i caféet, säger Tobbe Nilsson, driftschef i restaurangkedjan. Sedan kommer kosläppet den 7 maj, sen helgen efter det öppnar vi Glasskalaset. Sedan rullar det på.

Restaurangkedjan består av Bonden & Burgaren, Bondens Glasskalas, Cafet där dagens lunch serveras i veckorna, och Glassboden (belägen vid Ica Flygfyren i Norrtälje).

När Hans och Yvonne konstaterade att de för att få lönsamhet i sin mjölkproduktion insåg att de skulle behöva dubbla djurbesättningen till 200 mjölkkor då 2005, började de tänka nytt.

– Det finns inte mark för att ha 200 kor på Väddö. Så vi började tänka nytt. Så började osttillverkningen, som vi jobbade med på kvällarna när jobbet med djuren var slut för dagen, berättar Hans. Det var något nytt och något riktigt roligt. Jag sa till min fru att om vi inte börjar med osttillverkningen kommer jag bara bli en surgubbe på hemmet.

Det blev snabbt en succé. I dag levererar de ost, de tillverkar 7-8 olika ostar, till både Ica, Lidl och Coop på riksplanet. Och deras cheddarost ingick i den burgare som vann hamburger-SM nyligen.

– Vi hade en del tur när vi startade tillverkningen. Det var helt i rätt tid då allt fler började få upp intresset för lokalproducerat och att handla lokalt, säger Hans.

Efter det har kreativiteten genomsyrat hela verksamheten på Väddö Gårdsmejeri.

Annons

– Jag började med kosafari, vilket varit en succé. Vi har kosläppen på våren, vi öppnade hamburgeriet, vi började med glasstillverkning, säger Hans. Och vi har ”lilla” bondgården med en massa smådjur som är ett mycket populärt besök att göra inte minst för barn.

– Det har varit många fantastiska tillfällen här genom åren. Bland annat så var Kungaparet här och tittade på vår osttillverkning, säger Hans. Och kosläppet hade 4 000 besökare ett år.

Och planer finns för mer när det gäller evenemang och händelser. Där är Tobbe Nilsson en man med idéer. Det kan bli en uppföljning på förra årets succé, drive in-bio. Och det blir grillkvällar med musik.

– Och i början av juni kommer vi ha en Burgarskola, där de som anmäler sig får lära sig allt om att göra hamburgare, säger han. De görs med vårt eget kött och vår egen ost, så klart. Även med eget grönt.

– Det är han som vann hamburger-SM som håller i skolan.

När Mitt Roslagen är på plats är det full fart i den relativt nya lokalen för osttillverkningen och en lokal för glasstillverkningen håller som bäst på att byggas där intill.

– Det kommer bli otroligt bra, säger Hans Edlund med stolthet i rösten.

annonser
annonser

Lyssna på premiären av nya Norrtäljepodden

Larm om skogsbrand i Älmsta

publicerad 23 mars 2025
– av Daniel Rämsell
En brandbil i dagsljus.
På söndagen inkom ett SOS Alarm avseende en skogsbrand i Älmsta, Norrtälje kommun.

På söndagen inkom ett SOS Alarm avseende en skogsbrand i Älmsta, Norrtälje kommun.

Det var klockan 18:07 som larmet om branden i terrängen registrerades av SOS Alarm.

Räddningstjänsten har kallats till platsen för att hantera situationen. Det finns för närvarande inga uppgifter om brandorsak eller eventuell påverkan på omgivningen.

På söndagen inkom ett SOS Alarm avseende en skogsbrand i Älmsta, Norrtälje kommun.

På söndagen inkom ett SOS Alarm avseende en skogsbrand i Älmsta, Norrtälje kommun.

– Vi är på väg till platsen nu. Det verkar vara en gammal stubbe som brinner och inte något jätteallvarligt, säger räddningstjänstens ledningscentral.

Artikeln kan komma att uppdateras. Karta:

Platsen på kartan är ungefärlig

Annons

Friskis & Svettis säljer Väddö-anläggningen: “En positiv nystart”

publicerad 19 mars 2025
– av Daniel Rämsell
Bild på Friskis & Svettis huvudentré på Väddö i samband med att de sålt sin lokal till Väddö vård.
Friskis & Svettis på Väddö säljer sin fastighet i Älmsta till Väddö Vård

Friskis & Svettis på Väddö säljer sin fastighet i Älmsta till Väddö Vård. – Det här är positiva nyheter för våra medlemmar, säger Camilla Taipale, verksamhetschef på Friskis & Svettis.

Bakgrunden till försäljningen är ett beslut som föreningens styrelse fattade redan 2023 för att stärka ekonomin och möjliggöra en nystart. Enligt Camilla Taipale, innebär försäljningen att föreningen kan fokusera på sin kärnverksamhet.

– Det blir en ny fräsch omstart av verksamheten och vi kan istället fokusera på det vi är bra på, det vill säga träning och inte fastighetsskötsel, säger hon.

Annons

Hon förklarar att försäljningen inte påverkar medlemmarnas möjligheter att träna under den närmaste tiden.

Föreningen blir nämligen kvar i lokalerna, fast som hyresgäster till Väddö Vård. Samtidigt pågår arbetet med att hitta en ny lokal på Väddö, vilket Norrtelje Tidning också skrivit om. 

– Vi har fört dialoger med andra fastighetsägare och företagare men vilka dessa är kan jag inte gå in på i nuläget, berättar verksamhetschefen.

Bild på Camilla Taipale, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Norrtälje.
Camilla Taipale, verksamhetschef på Friskis & Svettis berättar om nystarten på Väddö i samband med att de säljer fastigheten till Väddö Vård.

För Friskis & Svettis är detta början på något nytt och något som ska gynna medlemmarna.

– Vi ser det här som en positiv nystart. Vi är en medlemsförening och det här vill vi göra tillsammans med våra medlemmar och funktionärer som finns på Väddö, avslutar Camilla Taipale.

Frontalkrock på Väddö – en till sjukhus med ambulans

publicerad 20 februari 2025
– av Daniel Rämsell
En brandbil i dagsljus.
En trafikolycka inträffade på torsdagseftermiddagen på väg 283 på Väddö. Polis och räddningstjänst har larmats till platsen.

En trafikolycka inträffade på torsdagseftermiddagen på väg 283 på Väddö. Polis och räddningstjänst har larmats till platsen.

Enligt de initiala uppgifterna från SOS Alarm rörde det sig om en kollision med flera inblandade fordon.

Olyckan skedde strax norr om Norrbyle, utanför Grisslehamn och enligt Trafikverket var två bilar involverade.

Annons

Larmet om olyckan inkom klockan 13.21 och enligt Trafikverket har olyckan en stor påverkan på trafiken.

– Det är två bilar som frontalkrockat och fyra personer ska vara drabbade. Ambulans och räddningstjänst är på plats, polis är på väg. En person kommer att föras till sjukhus, säger Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör på räddningstjänstens ledningscentral.

– Ambulans och polis har precis lämnat och en person har fått föras till sjukhus, säger Patrik Svensson, presstalesperson på SOS Alarm.

Det finns ännu inga uppgifter avseende skadeläge.

Artikeln uppdateras.. 

Finska näringslivet önskar: Tunnlar och broar mellan Åbo och Stockholm – Väddö som knutpunkt

publicerad 17 februari 2025
– av Daniel Rämsell
Bild på Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande.
Ett nytt infrastrukturprojekt föreslås av finska näringslivstoppar, där en fast förbindelse mellan Finland, Åland och Sverige via Väddö diskuteras.

Ett nytt infrastrukturprojekt föreslås av finska näringslivstoppar, där en fast förbindelse mellan Finland, Åland och Sverige via Väddö diskuteras.

Det är ett förslag om en fast järnvägsförbindelse mellan Finland, Åland och Sverige, med en kombination av tunnlar och broar, som har presenterats i en ny rapport från Finlands Näringsliv, Palta och Byggbranschen. Väddö ligger som tilltänkt knutpunkt i Sverige, vilket Norrtelje Tidning skrev om först.

Till grund för förslaget från ligger den kollapsade handeln med Ryssland och en osäker framtid för handelsvägar västerut, rapporterar Yle.

– Det är ett ofattbart stort projekt som i princip inte har utretts alls. Därför föreslår vi en utredning som en del av strategin, säger Jyri Häkämies, vd för Finlands Näringsliv EK.

Annons

Projektets omfattning är betydande, och någon kostnadskalkyl finns ännu inte. Den föreslagna sträckan uppskattas dock bli omkring 170 kilometer lång.

Kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Ulrika Falk (S), ser förslaget som intressant men betonar att det är en fråga som ligger på nationell nivå.

– Spontant är det en spännande tanke att knyta de nordiska länderna närmare varandra, säger Ulrika Falk.

Någon detaljerad kostnadsanalys eller samhällsekonomisk nytta är ännu inte utredd.

– Det finns inga beräkningar på samhällsnyttan, men generellt gynnar det kommunen när statliga investeringar görs i vår infrastruktur, säger Falk.

Förslaget har dock en lång väg att gå innan det eventuellt kan bli verklighet. Falk menar att om projektet skulle realiseras är det en infrastrukturinvestering av en sådan omfattning att det sannolikt ligger långt in i framtiden.

– Det skulle, om det är möjligt att genomföra, vara ett väldigt stort projekt för Finland och Sverige som i så fall ligger långt in i framtiden, säger Falk.

Annons

Samtidigt betonar hon att Norrtälje kommun fokuserar på andra infrastruktursatsningar för att förbättra vardagen för kommunens invånare.

– Från kommunens sida arbetar vi i första hand gentemot Trafikverket och andra aktörer för att få till investeringar i bättre vägar, rondeller och cykelvägar för att skapa möjligheter för ett växande näringsliv och kortare, säkrare pendlingsmöjligheter för våra invånare, avslutar Ulrika Falk.

Norrtälje, Östhammar och Österåker i samarbete – ska öka attraktionskraften för Roslagen

publicerad 15 februari 2025
– av Daniel Rämsell
Bild på en karta över Roslagen.
Östhammar, Norrtälje och Österåker har inlett ett samarbete för att stärka Roslagens attraktionskraft.

Tre kommuner i Roslagen har inlett ett samarbete för att stärka Roslagens attraktionskraft. En ny hemsida och sociala mediekanaler skall göra regionen mer synlig för besökare och näringsliv.

Det är kommunerna Östhammar, Norrtälje och Österåker som har inlett ett samarbete för att stärka regionens attraktionskraft. Kommunerna siktar på att göra Roslagen mer synligt för såväl besökare som näringsliv, genom en gemensam satsning på marknadsföring och information.

Samarbetet är en del av destinationsstrategin ”Roslagen 2030” och skall resultera i en ny gemensam hemsida.

Hemsidan kommer att lanseras under våren och kommer att innehålla turistinformation och en evenemangskalender. Redan i februari startar nya sociala mediekanaler under namnet Destination Roslagen.

– Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för våra aktörer att göra Roslagen till en upplevelserik plats men kommer inte kunna göra allt som ett destinationsbolag gör, som att sälja biljetter eller ta emot bokningar, säger Lisa Karm Togo, Projektledare för samarbetet och destinationsutvecklare i Östhammar, i ett pressmeddelande.

Det nya platsvarumärket för Roslagen har tagits fram gemensamt av de tre kommunerna, men ägs av alla som verkar, bor och vistas i regionen. Syftet med varumärket är att främja turism, jobb, kompetensförsörjning och företagande i Roslagen.

Samtidigt vill man särskilja platsens varumärke från kommunorganisationerna, stärka attraktionskraften för både besökare och företag, samt öka den lokala stoltheten.

Annons

– Vår målsättning är att komma närmare de lokala aktörerna inom besöksnäringen och tillsammans hitta den rätta vägen framåt, säger Lisa

Eckerölinjen utsedd till Sveriges bästa rederi

publicerad 14 februari 2025
– av Daniel Rämsell
Bild på en färja från Eckerölinjen
Eckerö Linjen har för andra året i rad utsetts till “Sveriges bästa rederi” vid resebranschens prestigefyllda gala Grand Travel Award.

EckeröLinjen har för andra året i rad utsetts till “Sveriges bästa rederi” vid resebranschens prestigefyllda gala Grand Travel Award.

Prisutdelningen ägde rum på Grand Hôtel i Stockholm under torsdagskvällen och arrangerades av branschtidningen Travel News.

Rederiet var en av totalt fem nominerade rederier som tävlade om utmärkelsen, tillsammans med Destination Gotland, Stena Line, Tallink Silja och Viking Line.

På plats för att ta emot priset fanns vd Tomas Karlsson och marknadsdirektör Maria Hellman-Aarnio.

– Detta pris går till personalen och allt det gedigna arbete vi gjort tillsamman i hela organisationen. Att erbjuda våra gäster en guldkant i vardagen genom en god ombordupplevelse är alltid i fokus för oss. Oberoende om man väljer en resa för att uppleva Åland eller en dagskryssning med vänner. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med vårt fantastiska gäng för att skapa ännu fler minnesvärda upplevelser för de som reser med oss, säger Eckerö Linjens VD Tomas Karlsson, i ett pressmeddelande.

Tävlingen arrangerades för 33:e gången av Travel News, som är nordens största affärstidning för reseindustrin.

– Att vinna Grand Travel Award för andra året i rad är en enorm ära och ett bevis på vårt fortsatta engagemang för att leverera enastående upplevelser till våra gäster. Vår personal är hjärtat i vår verksamhet, och det är deras outtröttliga insatser som gör detta möjligt. Vi är oerhört stolta och tacksamma för deras engagemang och förtroendet från våra gäster, säger Eckerölinjens marknadsdirektör Maria Hellman-Aarnio.

Annons

Över 600 lediga jobb i Norrtälje – stort behov av sommarvikarier

publicerad 13 februari 2025
– av Nicklas Salmin
Norrtäljes kommunhus i dagsljus.
Arbetsmarknaden i Norrtälje ser lovande ut inför sommaren.

Just nu finns över 600 lediga tjänster i Norrtälje kommun, enligt Arbetsförmedlingens platsbank. Bland dessa finns cirka 300 sommarvikariat. 

Den 12 februari fanns totalt 273 annonser ute för jobb i Norrtälje, vilket motsvarar drygt 600 tjänster. Det är en ökning jämfört med föregående månad, då 157 annonser fanns tillgängliga, motsvarande knappt 300 tjänster.

Av totala antalet lediga tjänster avser 300 stycken ferie- och sommarvikariat.

Annons

Yrkesgrupperna med flest annonserade jobb i Norrtälje kommun nu och för en månad sedan

Yrkesgrupp Antal tjänster Antal annonser
Vårdbiträden 85 (+85) 5 (+5)
Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering 62 (+39) 25 (+10)
Vårdare, boendestödjare 50 (+46) 7 (+3)
Kriminalvårdare 50 (±0) 1 (±0)
Personliga assistenter 44 (+38) 16 (+10)
Grundutbildade sjuksköterskor 33 (+28) 23 (+19)
Socialsekreterare 20 (+17) 11 (+8)
Städare 20 (+18) 8 (+6)
Restaurang- och köksbiträden m.fl. 17 (+10) 7 (+4)
Företagssäljare 15 (+13) 5 (+3)

KÄLLA: Newsworthy

Lena Sjöstedt – mäklaren som förverkligar drömmar

Annonssamarbete

publicerad 12 februari 2025
– av Roslagen Media Group AB

På en lantbruksfastighet i Riala bor Lena Sjöstedt, en fastighetsmäklare på Mäklarhuset som jobbat i branschen sedan 18-årsåldern. Med en blandning av allsidig yrkeskompetens och en genuin förståelse för sina kunders behov, har Lena etablerat sig som en trovärdig aktör på marknaden.

Lenas resa började tidigt i byggbranschen, där hon snabbt utvecklades från att hantera administration i byggbodar till nyckelpositioner hos Riksbyggen, så som försäljning, nyproduktion och tillvalssäljare.

– Det var en spännande tid som lade grunden till min förståelse för såväl byggprocesser som kundrelationer. Det är stimulerande att få med hela bilden från rådgivning och försäljning till kunskaper inom detaljer och inredning, säger hon.

Utöver att ha jobbat med fastigheter har hon också hunnit med att vara bonde.

– Familjen hade en dröm om att bo på en bondgård, så vi flyttade till Riala och uppfyllde den drömmen. Vi hade häst, nötkreatur, gris, kanin, får, och höns. Det var en rolig tid men jag arbetade samtidigt tre dagar i veckan inom fastighetsbranschen, berättar hon.

Lenas allsidighet är nästan som ett karaktärsdrag. Att vara lyhörd för kundens behov är ett annat.

– Att lyssna är nyckeln till framgång i detta yrke. Varje kund har en historia, och att förstå den historien är avgörande för att hitta det perfekta hemmet för dem.

Lena blev värvad till Mäklarhuset av delägaren Björn som tyckte att hon skulle börja där.

– Jag som innan hade jobbat med nyproduktion blev intresserad av successionmarknaden (andrahandsmarknaden), att få tillfälle att jobba närmare kunder som går och bär på drömmar om sitt nya boende. Samtidigt handlar det mycket om att hjälpa säljarna att nå sina mål. Att förmedla en bostad är ofta en stor förändring i deras liv, och jag vill vara en trygg punkt som stöttar dem genom processen, säger Sjöstedt.

Att det blev just Mäklarhuset har hon inte ångrat och pekar på den breda kompetensen som företaget erbjuder.

– Det är ett kanonföretag, den kollektiva kraften som finns här är imponerande. Vi jobbar verkligen tillsammans och vi kompletterar varandra riktigt bra. Detta är till gagn för kunder genom att de får tillgång till fler kompetenser.

Ytterligare bevis på Lenas mångsidighet är att hon, tillsammans Michelle och Staffan från Mäklarhuset, tillhör “Skärgårdsgruppen”, som är specialiserade på just Roslagens skärgård.

– Jag har ett sommarhus ute på Norrmansö, strax söder om Spillersboda och ansvarar för områdena runt omkring. Jag ansvarar även för Österåkers kommun avseende skärgårdsdelen, där jag arbetar i området kring Ljusterö. Som skärgårdsmäklare är det jätteviktigt att man har lokalkännedom, vilket vi på Mäklarhuset har, berättar hon.

Genom att kombinera sin omfattande kunskap och sitt engagemang för kundservice har Lena Sjöstedt blivit mer än bara en mäklare. Hennes känsla för detaljer och hennes förmåga att se bortom det uppenbara gör att hon kan presentera bostäder på ett sätt som lyfter fram deras unika egenskaper och potential.

– Varje hem har en själ, och det är min uppgift att hjälpa mina kunder att se detta. Ibland innebär det att tänka utanför boxen och visa dem potentialen i ett hem som de kanske inte hade övervägt, förklarar hon.

Lena Sjöstedt är ett levande bevis på hur passion, mångsidighet och en genuin förståelse för såväl fastigheter som människor, kan lyfta mäklaryrket till en helt ny nivå. Hennes breda erfarenhet, från byggbranschen till skärgårdsmäkleri, i kombination med ett personligt engagemang, gör henne till en ovärderlig resurs för kunderna.

– Jag älskar verkligen mitt jobb, avslutar Lena.


Tre snabba:

Om du vore en typ av fastighet, vilken skulle du vara och varför?

Sjöbod, enkel men charmig, alltid nära naturen och havet. Jag är en plats där människor kan koppla av, reflektera och känna sig fria, men också där det finns utrymme för att samla minnen och ta hand om det som är viktigt.

Hur skulle du rädda en visning om det helt plötsligt blev strömavbrott?
Vi kan kalla det en ’visning i skenet av stjärnor’ – en chans att känna hemmet från en ny vinkel. Det här ger oss en perfekt chans att visa hur hemtrevligt det känns, till och med i skymningen!

Vilken superkraft skulle vara mest användbar i ditt jobb som mäklare?
Jag är nyfiken på människor och har en förmåga att jag ser alla och gör det bästa av mötet.

Faktaruta:

Namn: Lena Sjöstedt
Mobil: +46-707 555 70
Mail: lena.sjostedt@maklarhuset.se
Hemsida: https://www.maklarhuset.se/norrtalje/medarbetare/lena-sjostedt
Kundomdömen: Driven, lyhörd, professionell, hjälpsam, snabb, förtroendeingivande, effektiv, säker kommunikation, stort engagemang, kompetent, trevligt bemötande och tillgänglig.

Från burgare till bostäder – Jan Erik Sveckes avtryck på Norrtälje

Personporträtt

publicerad 19 januari 2025
– av Nicklas Salmin
Jag gör det jag kan med de förutsättningar jag har, säger Jan Erik Svecke

Jan Erik Svecke har gått från att vara franchisetagare för McDonalds vid södra infarten till att bli en central figur i Norrtäljes stadsutveckling. Med projekt som Lommarskogen och ett starkt engagemang för det lokala närings- och föreningslivet är hans drivkraft tydlig: att skapa något som gör skillnad.

– Det viktiga är att bidra med det jag kan, med de förutsättningar jag har.

Jan Erik Svecke återkommer ofta till denna enkla men centrala filosofi. En förmåga som präglas av en målinriktad drivkraft att förvandla idéer till verklighet. Men han framhäver ogärna sig själv.

Annons

– Jag är bara en av många som gör sin del.

Den här livsfilosofin grundlades redan i unga år i Örebro, där han är uppväxt. När Svecke som tonåring på 80-talet drömde om att studera ett år på high school i USA, tog han jobb på ett äldreboende i Ervalla för att finansiera resan själv.

– Jag sparade ihop 40 000 kronor, och det var viktigt för mig att klara det på egen hand. Många andra fick stöd från sina familjer, men jag ville göra det själv.

Resan till USA blev en startpunkt. Där lärde han sig att hantera utmaningar, som att övervinna språkbarriärer och bygga självförtroende.

– Första månaden var jobbig. Jag förstod knappt vad de sa i skolan. Men efter en termin hade jag bättre betyg än mina amerikanska klasskamrater.

När han återvände till Sverige tog han med sig den självständighet och målmedvetenhet som han utvecklat i USA.

Svecke valde att studera ekonomi och marknadsföring på vid Örebro högskola. Parallellt med studierna jobbade han extra i butik för att finansiera sin utbildning. Det var här hans intresse för dagligvaruhandeln väcktes på allvar.

Annons

– Jag har alltid haft en känsla av att jobba för det jag vill uppnå. Det är en drivkraft som aldrig lämnat mig.

Den drivkraften formades tidigt, inte minst genom relationen med hans äldre syster, som blev en viktig del av hans uppväxt. Syskonskaran växte upp med sin pappa som jobbade mycket, vilket gjorde att de tidigt fick ta stort ansvar för sig själva och varandra.

– Min syster och jag var väldigt tajta. Hon var bara ett år äldre än jag, men hon blev som en ledstjärna för mig.

Men relationen fick ett abrupt slut när hon gick bort i hudcancer vid blott 32 års ålder.

– Det var en oerhört tuff tid, men det lärde mig att värdesätta både familj och de människor jag har runt omkring mig. Det har också format hur jag ser på livet och vikten av att använda sin tid väl.

Efter examen på högskolan startade han en karriär inom livsmedelsindustrin, först som trainee på Arla Foods och senare som produktchef på Procordia Foods. Framtiden i Örebro såg utstakad ut. Men det var innan han bokade sin livs första charter. Då skulle allt ändras.

– Jag och en kompis åkte till Lanzarote på solsemester. I hotellrummet bredvid oss bodde två systrar från Norrtälje, och det var så jag träffade min fru Isabel. Sedan dess har det varit vi två.

Isabel var tydlig med att hon inte skulle lämna Norrtälje eller sina föräldrars släktgård i Råda, utanför Söderbykarl. Så efter en period av pendling, bestämde sig Jan Erik för att ta sitt pick och pack och flytta.

Under 17 år drev han Mcdonald's i Norrtälje
Under 17 år drev han McDonald’s i Norrtälje. FOTO: Nicklas Salmin

Vi spolar fram tiden några år. Jan Erik och Isabel har flyttat in på släktgården och fått två söner. Samtidigt arbetspendlar han till Stockholm. Men pendlingen tar tid och han ville ha mer tid för familjen. Hans sätt att frigöra tid kanske var lite oortodoxt. Men han fick reda på att McDonalds planerade att öppna en restaurang i Norrtälje. Även fast han inte hade någon erfarenhet från den branschen så tyckte han att det lät roligt.

– Jag hade gjort ett specialarbete på högskolan om frainchisetagare och skrev ett brev till huvudkontoret för att anmäla intresse.

Ömsesidigt tycke uppstod. Men det var inte bara att köpa in sig och skriva på avtal.

– Det var en lång rekryteringsprocess med många intervjuer innan jag blev godkänd, sedan fick jag praktisera i ett år på andra restauranger för att lära mig själva hantverket.

Därefter kunde han skriva på ett 20-årigt samarbetsavtal med McDonalds.

– Det var såklart en lång tid att skriva på, men jag gick in för det till 100%.

Som frainchisetagare gjorde han allt på restaurangen, men ju längre tiden gick började han också att delegera mer. Och det är framförallt där han hittar ljuspunkterna.

– Det är fantastiskt roligt att se hur unga människor utvecklas och växer, att lära upp dem som 18-åringar och sedan se hur de blir färdiga chefer som 22-åringar och går vidare i karriären.

Tack vare sin akademiska bakgrund så fick han efter ett tag en ledande position inom McMarketing, en ekonomisk förening som hanterar marknadsföringen för alla McDonald’s-restauranger i Sverige. Därutöver startade han upp en till restaurang vid Häggviks köpcenter. Helt plötsligt hade 17 år passerat som franchisetagare och det blev dags att skriva ett nytt 20-årsavtal.

– Det hade varit jätteroliga år, barnen blev delvis uppväxta på restaurangen men samtidigt så är 20 nya år en väldigt lång period.

Ett beslut togs och Svecke sålde år 2016 restaurangerna till McDonaldsentreprenören Roland Edin.

Parallellt fanns det fler spjärn i elden, och en av dem tog form under en lunch på just McDonald’s. Svecke och hans vän Anders Eriksson diskuterade bostadsbristen i Norrtälje och kom fram till att det fanns en tydlig lucka på marknaden för barnfamiljer.

– Det var mycket snack om 55+ och seniorboenden, men väldigt lite om familjer som ville slå sig ner i Norrtälje. Vi tog fram en karta, pekade på ett område och tänkte: Här borde vi kunna bygga något.

Idén var enkel men ambitiös, att skapa ett bostadsområde som inte bara skulle tillgodose behovet av fler bostäder utan också bidra till stadens utveckling som en attraktiv plats för barnfamiljer. Den idén blev grunden för Lommarskogsprojektet.

Kommunens initiala respons var positiv, men projektet stötte snart på hinder i form av långsamma detaljplaneprocesser och politiska beslut. Efter valet 2014 byttes dessutom styret ut, den politiska viljan var fortsatt positiv, med undantaget att de inte ville sälja området till en enda aktör.

– Så vi gick 2015 ihop med Roslagsbostäder, Credentia, Obos kärnhem och Magnolia bostad och skapade ett samarbete som skulle pågå i två etapper.

Svecke framför etapp 1 av projektet Lommarskogen
Svecke framför etapp 1 av projektet Lommarskogen. FOTO: Nicklas Salmin

Byråkratins kvarnar malde långsamt och slut sålde Svecke och Eriksson en stor del av byggrätterna i första etappen till Credentia, men de är fortfarande engagerade i projektets andra etapp. De första bostäderna från Obos kärnhem var inflyttningsklara 2024, i området som numera kallas för Lommarstranden.

– Det har tagit längre tid än vi hoppades, men vi tror stenhårt på projektet. Jag hoppas att etapp två kommer att innehålla fler villor och parhus, boendeformer som vi tror är viktiga för barnfamiljer.

Trots utmaningarna har Svecke aldrig tvekat på värdet av att vara en aktiv del av stadsutvecklingen.

– Det började med att jag och Anders inte ville sitta på läktaren och bara tycka till. Vi ville vara med och bidra.

Vad har Anders Eriksson betytt för dig?

– Jättemycket, vi har samma grundläggande värderingar och han är en väldigt god vän till mig. Han är en klok och jordnära kille och vi kompletterar varandra bra.

Förutom Lommarskogen har Svecke engagerat sig i andra delar av Norrtäljes utveckling. Genom sitt arbete i Norrtälje handelsstad har han varit med och bidragit till att stärka stadskärnan och göra Norrtälje till en attraktiv plats för både invånare och företagare.

– Det är väldigt få tomma lokaler i Norrtälje jämfört med andra orter, och det är något vi ska vara stolta över.

Men snart lämnar han styrelsen.

– Jag har varit med i Handelsstaden sedan omvandlingen från köpmannaförening för cirka 12 år sedan. Det har varit väldigt roligt och utvecklande, men nu är det dags för nya krafter att ta över.

Det är inte det enda föreningsengagemanget Svecke har. Han blev aktiv i BKV när sönerna började spela fotboll. Numera ingår han i valberedningen och i klubbens anläggningsgrupp, som syftar till att få till stånd en fotbollshall.

– Det finns ett generellt problem i Sverige som vi i Norrtälje delar, och det är att ungdomar rör sig för lite. Det spelar mindre roll inom vilken idrott de deltar, utan mer att de är aktiva. Där behöver kommunen ge bra förutsättningar till föreningarna för att driva verksamheter, det är något vi alla tjänar på i förlängningen.

Han lyfter fram det faktum att kommunen har en ökande befolkningstillväxt och att barnfamiljer är en viktig målgrupp i detta.

– Då är det viktigt att kommunen också hänger med i det ökade behovet av infrastruktur för barnens fritidssysselsättningar.

Svecke står framför Ratius i Görla, företaget han är styrelseordförande i
Svecke står framför Ratius i Görla, företaget han är styrelseordförande i.

Trots det tecknar Svecke upp en ljus framtid för Norrtälje, men han återkommer ofta till vikten av att bevara stadens unika identitet. För honom är balansen mellan tillväxt och tradition avgörande för att staden ska fortsätta vara attraktiv för både invånare och besökare.

– Norrtälje ska inte bli Stockholm. Vi har något eget här, och det måste vi värna om. Det handlar inte bara om närheten till skärgården, naturen och storstaden. Det handlar om att folk både jobbar och bor här och därigenom skapar en gemenskap, men också att Norrtälje är en trygg plats att vara på. Vi har allt det andra städer kämpar för att skapa.

Trots ditt engagemang för samhället har du aldrig tagit klivet in i politiken, varför?

– Jag tycker att politiken är för byråkratisk. Det är för långa ledtider, och jag känner att jag kan göra mer nytta genom att påverka via andra kanaler, som näringslivet eller föreningslivet. Jag hade blivit för uppslukad av politik så det har aldrig varit på kartan, även fast jag blivit uppvaktad.

Detta pragmatiska förhållningssätt genomsyrar också hans livssyn. Svecke liknar livet vid en tårta, där varje bit representerar en del av tillvaron; arbete, familj och fritid.

– Livet handlar om att fördela bitarna rätt. Ibland behöver man ge mer tid åt en viss del, men över tid ska det kännas balanserat. Just nu känns det som att jag har hittat rätt balans, och det är jag väldigt tacksam för.

Den filosofin bär han också med sig in i sina professionella åtaganden. Som styrelseordförande i det lokala mässbyråföretaget Ratius ser han långsiktighet som en central del av arbetet.

– Vårt mål är att skapa en trygg arbetsplats och ett stabilt bolag som kan fortsätta göra skillnad, både för våra anställda och för Norrtälje.

För Jan Erik Svecke handlar det privat inte om att göra stora avtryck, utan om att göra skillnad där han kan.

– Jag har aldrig haft ambitionen att göra ett enormt avtryck, men om jag kan göra min del och bidra med det jag kan, då är jag nöjd.

Och kanske är det just den här balansen mellan ödmjukhet och målmedvetenhet som definierar Svecke bäst. Från att som ung finansiera sin dröm om att studera i USA, till att idag bokstavligen forma Norrtälje, har hans filosofi varit densamma: att alltid arbeta för det han tror på och använda tiden till något meningsfullt.

Fakta:

Namn: Jan-Erik Svecke

Bor: Räfsnäs

Ålder: Född 1964

Andra styrelseuppdrag: Nordsport Holding (Intersport Sverige), Roslagens Sparbank och Roslagen Sparbanks stiftelser

Lista: De största lokala företagen som gick i konkurs under 2024

  • Hela listan över konkursföretag
  • Ekonomiska nyckeltal
  • Så många anställda berördes
publicerad 7 januari 2025
– av Nicklas Salmin
Norrtäljes kommunhus sammansatt med en miniräknare.

2024 blev ett år med fler konkurser än på många år i Sverige. Men i Norrtälje kommun föll färre bolag än året innan.

Under år 2024 gick sammanlagt 43 bolag med säte i Norrtälje kommun i konkurs. Det är en färre än året innan. Toppåret, sedan 2015, var just 2023 sett till antalet konkursföretag. Det visar ny statistik från UC.

2024 var ett stort konkursår. I landet som helhet noterades över 10 000 konkurser, vilket är fler än på flera decennier. Restaurang och hotell var den mest konkursdrabbade branschen om man beaktar antalet företag, enligt statistiken från UC. Under 2024 gick 1 001 restauranger och hotell i konkurs, vilket motsvarar 2,9 procent av alla registrerade bolag i branschen. Det är även en tydlig uppgång jämfört med året innan.

Bland Norrtäljeföretagen som föll hade Rånäs Bruk-ägda HighScore Entreprenad AB den största omsättningen (96,8 miljoner kronor). Bolaget var också det som anställde flest, enligt sitt senaste bokslut (20 personer). Bland de bolag som gått i konkurs märks också 37 år gamla UPV Utbildning på väg AB som grundades år 1986.

Sammanlagt omsatte Norrtäljebolagen som gick i konkurs 176,9 miljoner kronor och anställde 75 personer.

De största företagen med säte i Norrtälje som gick i konkurs under år 2024:

Företag: HighScore Entreprenad AB
Org nr: 556791-7603
Konkursdatum: 2024-09-12
Omsättning: 96 790 000 kr
Anställda: 20
Grundat: 2009-10-28
Ålder: 14 år
Verksamhet: Bolaget ska bedriva gräv-, bygg-, schakt- och anläggningsentreprenader jämte därmed förenlig verksamhet.

Företag: Loci Bygg AB
Org nr: 556945-9133
Konkursdatum: 2024-10-24
Omsättning: 21 946 000 kr
Anställda: 8
Grundat: 2013-10-21
Ålder: 11 år
Verksamhet: Aktiebolaget ska bedriva entreprenadarbete och konsultarbete inom byggnadsbranschen, tillverkning och försäljning av snickeri- och smidesprodukter samt bedriva annan med ovan nämnda verksamheter förenlig verksamhet.

Företag: EA Bilservice i Vallentuna AB
Org nr: 559151-5704
Konkursdatum: 2024-10-14
Omsättning: 11 083 000 kr
Anställda: 11
Grundat: 2018-03-06
Ålder: 6 år
Verksamhet: Bolaget skall bedriva fordonsförsäljning, fordonsvård, mindre reparationer av fordon, sadelmakeri, samt därmed förenlig verksamhet.

Företag: BODYLOOK design Aktiebolag
Org nr: 556297-3155
Konkursdatum: 2024-04-26
Omsättning: 6 583 000 kr
Anställda: 1
Grundat: 1987-04-27
Ålder: 37 år
Verksamhet: Bolaget ska bedriva försäljning och köp av fastigheter, värde- / Bolaget ska bedriva försäljning och köp av fastigheter, värdepapper, optioner, bilar, båtar och konfektionsvaror och därmed förenlig verksamhet.

Företag: CH Byggservice AB
Org nr: 559285-8947
Konkursdatum: 2024-01-22
Omsättning: 5 446 000 kr
Anställda: 4
Grundat: 2020-11-26
Ålder: 3 år
Verksamhet: Bolaget skall bedriva ombyggnationer, reparationer, inredning, ytskikt samt allmän service och därmed förenlig verksamhet.

Företag: Flexibyggitet i Norrtälje AB
Org nr: 556882-6142
Konkursdatum: 2024-09-13
Omsättning: 4 926 000 kr
Anställda: 5
Grundat: 2012-01-31
Ålder: 12 år
Verksamhet: Aktiebolaget ska bedriva byggnadsverksamhet samt markarbeten, förvalta värdepapper och fast egendom tillika som liknande verksamheter.

Företag: Jasac Bygg & Inredning AB
Org nr: 556858-4196
Konkursdatum: 2024-04-12
Omsättning: 3 304 000 kr
Anställda: 3
Grundat: 2011-07-04
Ålder: 12 år
Verksamhet: Aktiebolaget ska bedriva byggnadsverksamhet, konsult- och inredningsrådgivning i renoveringsfrågor samt äga och förvalta fastigheter och därmed förenlig verksamhet.

Företag: UPV Utbildning på väg AB
Org nr: 556290-2188
Konkursdatum: 2024-01-31
Omsättning: 2 614 000 kr
Anställda: 3
Grundat: 1986-12-30
Ålder: 37 år
Verksamhet: Bolaget ska bedriva trafikskoleutbildning samt konsultation inom trafik och miljö och därmed förenlig verksamhet.

Företag: Eire El och Säkerhet AB
Org nr: 559099-5972
Konkursdatum: 2024-07-31
Omsättning: 2 235 000 kr
Anställda: 3
Grundat: 2017-02-03
Ålder: 7 år
Verksamhet: Elektriker. Underentreprenör inom elteknikbranschen. Utför elinstallationer och installation av inbrottslarm samt därmed förenlig verksamhet.

Företag: Väddö Snickerifabrik AB
Org nr: 559062-5280
Konkursdatum: 2024-03-06
Omsättning: 2 047 000 kr
Anställda: 3
Grundat: 2016-05-13
Ålder: 7 år
Verksamhet: Bolaget ska utföra snickeriarbeten och begravningstjänster samt bedriva därmed förenlig verksamhet.

Företag: LEDANDE HUS AB
Org nr: 559299-1094
Konkursdatum: 2024-12-05
Omsättning: 1 646 000 kr
Anställda: 1
Grundat: 2021-01-29
Ålder: 3 år
Verksamhet: Försäljning och byggande av bostadshus och andra byggnader och därmed förenlig verksamhet

Företag: Rindella Förvaltning AB
Org nr: 556807-0147
Konkursdatum: 2024-06-11
Omsättning: 938 000 kr
Anställda: 7
Grundat: 2010-04-28
Ålder: 14 år
Verksamhet: Aktiebolaget skall bedriva fastighetsskötsel och -underhåll därtill mark- och byggentreprenad samt därmed förenlig verksamhet.

Företag: Stora Vego AB
Org nr: 556946-9751
Konkursdatum: 2024-03-26
Omsättning: 910 000 kr
Anställda: 1
Grundat: 2013-10-30
Ålder: 10 år
Verksamhet: Aktiebolaget ska bedriva mat- och kaffeservering, försäljning av present- och inredningsartiklar samt därmed förenlig verksamhet.

Företag: Stjärnan Allservice AB
Org nr: 556772-9925
Konkursdatum: 2024-06-17
Omsättning: 752 000 kr
Anställda: 1
Grundat: 2008-12-15
Ålder: 15 år
Verksamhet: Bolaget ska äga bedriva service för fordon och fastigheter

Företag: Stockholms Elservice AB
Org nr: 559085-5358
Konkursdatum: 2024-06-03
Omsättning: 682 000 kr
Anställda: 1
Grundat: 2016-11-16
Ålder: 7 år
Verksamhet: Installation, service och felsökning av el, datanätverk, styr och regler anläggningar åt både privatpersoner och företag.

Företag: butiken tekrev AB
Org nr: 559322-6102
Konkursdatum: 2024-03-06
Omsättning: 622 000 kr
Anställda: 1
Grundat: 2021-06-15
Ålder: 2 år
Verksamhet: Butikshandel med renoverade möbler, kläder och inredningsartiklar.

Företag: ENSIO’S AKTIEBOLAG
Org nr: 556476-7837
Konkursdatum: 2024-10-04
Omsättning: 489 000 kr
Anställda: 1
Grundat: 1993-11-15
Ålder: 30 år
Verksamhet: Bolaget skall bedriva design, tillverkning, import och export av uniform- och profilkläder med tillbehör samt försäljningsuppdrag för kollektionsrådgivning och därmed förenlig verksamhet.

Företag: Sten & Kalle Bygg & Entreprenad Norrtälje AB
Org nr: 559078-0119
Konkursdatum: 2024-02-07
Omsättning: 0 kr
Anställda: 1
Grundat: 2016-09-28
Ålder: 7 år
Verksamhet: Bolaget bedriver byggverksamhet och därmed förenlig verksamhet.

Send this to a friend