Väddö Gårdsmejeri – en succé rakt igenom

publicerad 26 april 2022
- av Redaktionen
annons

VÄDDÖ. Det började som en ”kvällshobby”. Nu tillverkar Väddö Gårdsmejeri ost och glass – som är vida känd. Dessutom arrangerar de en hel del evenemang i Hammarby på Väddö.
– Vi var ett jordbruk som gått från 20 till 100 mjölkkor från början. Nu har vi drygt 60 kor och försörjer oss själva i ost och glasstillverkningen, säger Hans Edlund som tillsammans med sin fru Yvonne startade mejeriet 2005.

annons
annons

Det är veckan innan påsk när Mitt Roslagen träffar Hans Edlund och Tobbe Nilsson på Väddö Gårdsmejeri. Pulsen börjar gå upp hos duon då påsken är en start på högsäsongen.

– Vi kör en äggjakt på långfredagen, det brukar vara starten på högsäsongen och det är då vi börjar med helgöppet i caféet, säger Tobbe Nilsson, driftschef i restaurangkedjan. Sedan kommer kosläppet den 7 maj, sen helgen efter det öppnar vi Glasskalaset. Sedan rullar det på.

Restaurangkedjan består av Bonden & Burgaren, Bondens Glasskalas, Cafet där dagens lunch serveras i veckorna, och Glassboden (belägen vid Ica Flygfyren i Norrtälje).

När Hans och Yvonne konstaterade att de för att få lönsamhet i sin mjölkproduktion insåg att de skulle behöva dubbla djurbesättningen till 200 mjölkkor då 2005, började de tänka nytt.

– Det finns inte mark för att ha 200 kor på Väddö. Så vi började tänka nytt. Så började osttillverkningen, som vi jobbade med på kvällarna när jobbet med djuren var slut för dagen, berättar Hans. Det var något nytt och något riktigt roligt. Jag sa till min fru att om vi inte börjar med osttillverkningen kommer jag bara bli en surgubbe på hemmet.

Det blev snabbt en succé. I dag levererar de ost, de tillverkar 7-8 olika ostar, till både Ica, Lidl och Coop på riksplanet. Och deras cheddarost ingick i den burgare som vann hamburger-SM nyligen.

– Vi hade en del tur när vi startade tillverkningen. Det var helt i rätt tid då allt fler började få upp intresset för lokalproducerat och att handla lokalt, säger Hans.

Efter det har kreativiteten genomsyrat hela verksamheten på Väddö Gårdsmejeri.

– Jag började med kosafari, vilket varit en succé. Vi har kosläppen på våren, vi öppnade hamburgeriet, vi började med glasstillverkning, säger Hans. Och vi har ”lilla” bondgården med en massa smådjur som är ett mycket populärt besök att göra inte minst för barn.

– Det har varit många fantastiska tillfällen här genom åren. Bland annat så var Kungaparet här och tittade på vår osttillverkning, säger Hans. Och kosläppet hade 4 000 besökare ett år.

Och planer finns för mer när det gäller evenemang och händelser. Där är Tobbe Nilsson en man med idéer. Det kan bli en uppföljning på förra årets succé, drive in-bio. Och det blir grillkvällar med musik.

– Och i början av juni kommer vi ha en Burgarskola, där de som anmäler sig får lära sig allt om att göra hamburgare, säger han. De görs med vårt eget kött och vår egen ost, så klart. Även med eget grönt.

– Det är han som vann hamburger-SM som håller i skolan.

När Mitt Roslagen är på plats är det full fart i den relativt nya lokalen för osttillverkningen och en lokal för glasstillverkningen håller som bäst på att byggas där intill.

– Det kommer bli otroligt bra, säger Hans Edlund med stolthet i rösten.

annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!