Valkyria 16 år har haft eget företag under sommaren

publicerad 11 augusti 2022
- av Daniel Rämsell

Under torsdagskvällen är det avslutning för kommunens “Egen sommar”-satsning. En av deltagarna är Valkyria Jakobsson, 16 år, som under sommaren fått blodad tand och i framtiden kommer vilja bli entreprenör. 

Valkyria är inne på andra sommaren som egen företagare under “Egen sommar”. Det i mars månad förra året som hon inte riktigt visste vad hon skulle göra under sommaren, när hon var inne på FB-gruppen “Norrtälje – vad händer på byn” och såg reklam för Egen sommar. Hon tänkte på det ett litet tag och bestämde sig till slut att ansöka.

– Förra året var jag 15 år och många företag vill ha personer som har fyllt 16 år till sommarjobb, så jag kände att det här var något jag ville testa.

Lokal annonsör

Första sommaren menar Valkyria att det var rätt nervöst att starta företag. Att det var mycket saker bakom kulisserna som hon inte tänkte på skulle inkluderas i att ha ett eget företag, som bokföring och annonsering.

– Men det har varit jättekul, första jobbet jag hade var speciellt. Jag kände inte kunden och jag hade många tankar kring om de skulle tycka att jag kanske var för dyr? Men efteråt kändes det skönt att tjäna mina första pengar.

Vilka utmaningar har du stött på längs vägen?

– Att hitta jobb är den största utmaningen, för det ligger extremt mycket bakom att få tag på kunder. Jag har använt mycket av lokala Facebook-grupper. Men det är svårt, man måste anstränga sig mycket!

Lokal annonsör

Vad är ditt råd till andra unga som är sugna på att söka till Egen sommar?

– Sök, även fast du inte har en idé från början. Många kommer på sin affärsidé på utbildningsveckorna, som är sjukt roliga. Man träffar så många nya roliga människor och man får en bra insikt i hur det är att driva ett företag.

Vad har varit bäst med att ha varit med på projektet, Egen sommar?

– Att det är så roligt. Att man får göra det på sina egna  villkor och ha mycket frihet, fast man tjänar pengar. Jag har liksom fått jobba så mycket jag velat i min takt. Jag kommer ha stor nytta av de här erfarenheterna i framtiden känner jag. Utbildningsledarna har alltid varit tillgängliga och de coachar oss under sommaren, det har känts bra!

Vad ska du bli när du blir vuxen?

– Egen företagare, helt klart!