I Norrtälje kommun får barn till föräldralediga vistas på förskola 20 timmar i veckan. Detta gör Norrtälje till en av landets mer generösa avseende vistelsetider men bland de minst generösa i Stockholms län.
När förskolebarn får syskon begränsas antalet timmar som barnet får vara på förskola. Reglerna gäller i hela landet, men vissa kommuner erbjuder längre vistelsetider än andra.
– Är man föräldraledig tycker jag att det är rimligt att man är tillsammans med sina barn. Det är ju det som är anledningen till att man är föräldraledig, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.
Kommuner i landet måste erbjuda barn till föräldralediga, och arbetslösa minst 15 timmar på förskolan och 241 av 290 kommuner har lagt sig på den miniminivån. I Norrtälje har föräldrar emellertid rätt till 20 timmar när ett förskolebarn får ett syskon.
– Anledningen att man ändå får ha sina barn på förskola när man är föräldraledig är att vi vet att det är positivt för barnen att ta del av förskolans pedagogiska verksamhet. Förskolorna har planerad pedagogisk verksamhet ca 20 timmar i veckan och det är därför vi har landat i att det är ett rimligt antal timmar, säger Beronius.
I Stockholms län ligger samtliga kommuner över den lägsta tillåtna nivån och många tillåter dessutom fler timmar än så. Faktum är att i Stockholms län är Norrtälje kommun, tillsammans Nykvarn, den kommun som erbjuder minst vistelsetid för dessa barn. Övriga kommuner erbjuder från 24 timmar och uppåt där majoriteten av Stockholmskommunerna tillåter 30 timmar.
– Många kommuner som är mer generösa med vistelsetiden har i gengäld större barngrupper och fler barn per pedagog. Det tycker inte jag är bra. Jag ser hur många andra kommuner nu kämpar med besparingskrav på förskolorna och skolan och mitt intryck är att allt fler av våra grannkommuner står i begrepp att sänka vistelsetiderna, i den mån de inte redan har gjort det, avslutar Robert Beronius.