Bakom kulisserna med komikern Jakob Öqvist – skrattfest på Havspiren

publicerad 9 juli 2023
- av Daniel Rämsell

NORRTÄLJE. Jakob Öqvist, en av Sveriges mest etablerade ståuppkomiker, kommer att förgylla Havspiren i Norrtälje med sin humor den 12 juli. I en exklusiv intervju med Allt Om Norrtälje, ger han oss en inblick i vad publiken kan förvänta sig av showen, hans karriär, och berättar om sitt arbete bakom kulisserna. 

Jakob Öqvist är ingen främling för svenska humorfans. Med en imponerande karriär som sträcker sig över två decennier har hans humoristiska insikter och observationer vunnit hjärtan över hela landet. Nu förbereder han sig för att charma Norrtälje på Havspirens scen, där han kommer att uppträda tillsammans med några av Sveriges största humorprofiler.

När vi frågade Jakob om vad publiken kan förvänta sig av hans uppträdande den 12 juli, var han tydlig med att varje show anpassas efter publiken.

Lokal annonsör

– Först och främst vill jag känna efter vilken publik som är på plats och anpassa min show efter dem, men troligtvis är det en blandad publik som får ta att jag gräver där jag står, säger Öqvist. Frånskild, trebarnspappa mitt i semestern som vill njuta av ledighet i Sommarsverige. Där har jag minst en timma igenkänning, fortsätter han.  

När det gäller förberedelser inför showen, ger Jakob oss en inblick i hur han skapar och finslipar sitt material. Han understryker vikten av att vara närvarande i stunden.

– Det bästa sättet att få fart på en standup-klubb är att vara här och nu. Då vill du ha en skön känsla i kroppen och tro att du har mycket att erbjuda. Kanske en bastu innan med kvällens MC, Janne Westerlund, uttrycker han.

Att Jakob har mognat som komiker genom åren är ingen hemlighet. Hans ständiga strävan att ge allt på scenen, oavsett omständigheterna, har varit en avgörande faktor för hans framgång.

Lokal annonsör

– Jag tror alla mina shower har berikat mig både på gott och ont. Men att alltid ge allt oavsett vad eller var du är har varit min devis. Det vågade man inte alltid de första stapplande åren, säger han.

Vidare förmedlar han att han hoppas att publiken går ifrån showen med ett visst perspektiv på livet – på frågan vad han hoppas att publiken tar med sig från showen på Havspiren svarar han:

– Det är nog att livet är guld ibland och att livet är skit ibland. Så väljer du att skratta åt bägge dessa faktum så har du kul 100% av ditt liv, istället för typ hälften. Sant men inte alltid så lätt, säger Öqvist.  

Komikern delar också med sig av en rolig anekdot från sin karriär:

– En gång när vi körde STOCKHOLM LIVE på SVT, vandrade en kvinna upp mitt i showen med en ryggsäck på sig. Vi tänkte bomb, hon tänkte ”dags att läsa lite poesi”.  

Vilket är det roligaste skämtet som du har hört eller berättat, som du tyvärr inte kan använda i dina föreställningar och varför?
– Jag tycker Janne Westerlunds skämt om “Läbbiga Skogens MC-klubb” är väldigt roligt. Men det är ju Jannes skämt och komiker får inte stjäla av varandra. 

Vill man veta mer om “läbbiga skogens MC-klubb, får man alltså från Janne Westerlund. 

FOTO: Pressbild