Busschaufför smugglade öl – skyllde på passagerare

publicerad 18 december 2021
- av Daniel Rämsell

KAPELLSKÄR. En 58-årig man blev förra veckan dömd för tullbrott till dagsböter efter att ha smugglat öl i bussen. Mannen som arbetar som busschaufför tog emot beställningar av passagerare.

En 58-årig man från Stockholm blev i januari i år stoppad av tullen vid Kapellskärs hamn. Bussen som förutom chauffören var tom på passagerare var istället full med ca 285 liter öl. Mannen som under dagen för den aktuella händelsen arbetade som busschaufför, hade kört passagerare till och från en ålandsfärja. När bussen anlände till Kapellskär från Mariehamn körde den dömde in en så kallad “grön gång”, vilket betyder att det inte finns något att deklarera för Tullverket. Bussen togs i samband med detta över för kontroll, varvid man kunde konstatera att de fanns nästan 300 liter starköl i fordonets lastutrymme.

Lokal annonsör

Tog emot beställningar av passagerare
Busschauffören som kört denna rutt vid flertalet gånger har enligt uppgifter ur tingsrättens dom förklarat att han ofta innan påstigning av färjan, tar emot alkoholbeställningar från passagerarna som han inhandlar på taxfreen och placerar i bussen. Anledningen till att han tar emot beställningar har han förklarat är för att det är lättare att kontrollera vems alkohol som tillhör vem. Ofta är det enligt mannen problem, speciellt vid rutter med flera stopp, att passagerare klivit av vid slutstationen och blivit av med alkohol, varför han istället gör enligt denna rutin.

Domen
58-åringen som har förklarat att alkoholen inte tillhörde honom dömdes förra veckan till 100 dagsböter á 300kr för tullbrott. Han åläggs även betala sedvanlig avgift till brottsofferfonden om 800kr, eftersom han döms för ett brott där fängelse finns i straffskalan.

Daniel Rämsell
Allt om Norrtälje

Lokal annonsör