Dags för Månegarm Open Air 2023

publicerad 19 augusti 2023
- av Redaktionen
Annons:

NORRTÄLJE. Fredag och lördag den 25-26 augusti är det dags metal-festen Månegarm Open Air på Pythagoras Industrimuseum i Norrtälje. Efter två lyckade festivaler ser Erik Grawsiö och komipsarna i Norrtäljebandet Månegarm fram mot ännu en succé.
– Vi har en jäkligt bra line-up även i år med stor variation bland banden, säger arrangörsbandets basist och sångare Erik Grawsiö.

Det hela började 2019. Drömmen och idén om en egen minifestival på hemmaplan i Norrtälje hade funnits länge. 
– Första året var riktigt nervöst, säger Grawsiö. Vi visste ju inte hur det hela skulle tas emot, men det visade sig bli det roligaste vi gjort tillsammans under alla år. 

Månegarm bildades 1995 och släppte sitt senaste album Ynglingaättens öde 2022, det elfte albumet i ordningen. Bandet ses som ett av pionjärerna inom Vikinga-metal. Under alla år har turnerandet i flera delar av världen gett bandet kontakter och vänner i massor, vilket underlättar när de nu har egen festival. 
– Ja, säger Grawsiö. Vi har ganska lätt att få band att ställa upp, vi känner ju många av dem. Ta till exempel Skyforger, ett band från Lettland som spelar här i år och bildades samma år som oss. Vi gjorde vår allra första Europaturné tillsammans med dem och de är väldigt goda vänner till oss sedan dess. 

Första året fanns 750 biljetter att köpa till Månegarm Open Air. De sålde slut i ett nafs. Och folk från över 30 nationer var på plats. Sedan dess har antalet biljetter utökats. 
– Vi visste inte riktigt första året hur många som faktiskt får plats på platsen, säger Grawsiö. Andra året ökade vi till 850 och till i år har vi 1 000 biljetter. Sedan tillkommer ju alla band, folket på deras vip-listor och alla de som ställer upp och hjälper oss under arrangemanget. 

Under de år festivalen genomförts har Månegarm alltid låtit ett lokalt band från Norrtälje öppna. Första året var det Mercury X, i fjol Kråkslott och i år blir det Fredlös som intar scenen först på lördagen. Fredlös släppte sitt första album tidigt i våras och har fått strålande recensioner världen över. Nu gör de sin första livespelning. 
– Det känns fantastiskt roligt att få göra första spelningen på hemmaplan, säger Tomas Karlson, gitarrist och låtskrivare i Fredlös. Och eftersom Månegarm inspirerat oss mycket är det hedrande att få uppträda på deras festival. 

Och apropå Kråkslott. Efter deras energifyllda succé förra året kommer de tillbaka även i år. 
– Ja, säger Erik Grawsiö. Vi försöker utveckla festivalen lite varje år och kommer nu att ha en mindre scen som första kallas ”folk stage”, då Suttung, med bland andra Janne Liljeqvist som spelade violin med oss fram till 2012 kommer spela när vi byter band på stora scenen. Men mellan näst sista och sista bandet på huvudscenen blir den mindre scenen en ”doom-scen” då Kråkslott spelar där. 

En festival av detta slag kräver givetvis samarbetspartners. Förutom att Månegarm gör festivalen tillsammans med Björn Pettersson, festivalgeneral och John Gullmarstam, ljudtekniker, finns Norrtäljeföretaget Sound & Vision med. 
– De kommer hjälpa till med att filma under festivalen och lägga ut på sociala medier där de även ska sköta rapporteringen. De kommer också hjälpa till med att ljussätta en hel del, säger Grawsiö. 

Mat och dryck serveras av Happy Shitty Day, krogen/rockklubben i Norrtälje som drivs av Dennis Johansson. På plats kommer också TPL-records vara och sälja vinylskivor. Ve & fasa säljer hårdrockskläder och Dauder Art säljer souvernier. 
– Sedan har vi, precis som i fjol, lokala tatuerare på plats i form av Sharp Studio från Norrtälje, för dem som vill passa på att tagga sig, säger Grawsiö. 

Biljettläget så här en vecka innan? 
– Det finns kvar, men åtgången är stor, säger Grawsiö. 

Banden som spelar samt speldag: 

Fredlös (lördag) – Ett Norrtäljeband som bildades ur andra lokala musikprojekt 2021. Bandet spelar rifftung, ibland monoton, musik, kryddat med fantastisk sång av Liv Hope. Texterna på debutalbumet Fredlös handlar mycket om medeltiden.

Kvaen (lördag) – Ett Norrbottniskt projekt som kretsar kring gitarristen Jakob Björnfot. De spelar en blandning av black-, speed- och pagan-metal. ”Varning” för hejdlöst ös! 

Tyr – (lördag) Internationellt sett det största bandet på årets festival. Killarna från Färöarna bildade bandet 1998 och vet hur man levererar viking-metal på högsta nivå. Men sanningen är att de blandar in mycket mer än just ren viking-metal. Många genrer inom heavy metal kan hittas i deras musik, där mycket kretsar kring nordisk folklore och mytologi. 

Skyforger (lördag) – Bildades i Lettland 1995 och musikaliskt är de mest kända inom genren folk-metal, men de levererar också in en mix av heavy metal och black metal. Sjunger på sitt hemspråk, vilket är vanligt och uppskattat i genren. 

Zornheym (lördag)– Ett svenskt band, under ledning av mångfascetterade Zorn, (bl.a a ex Dark Funeral) som levererar symfonisk extreme-metal. Kommer garanterat skaka om publiken på Pythagoras ordentligt! Hängslen och bälten på. 

Fejd – (fredag) Ett av bandet från premiäråret 2019. Det svenska bandet ger folk-metal ett ansikte. Blandar detta med undertoner av medeltid på ett fantastiskt sätt. Kommer i år att spela på fredagskvällen då de och Månegarm bjuder på en akustisk spelning inne i Pythagoras. 

Wormwood (lördag) – Stockholmsband med starkt säte i Norrtälje genom gitarristen och låtskrivaren Tobias Rydsheim (också live-medlem i Månegarm). Fick med sitt album Nattarvet (2019) lite av ett genombrott som sedan följts upp med smått episka albumet Arkivet (2021). Musiken? Melodisk black metal med folkmusik och rockinfluencer, som nu har utvecklats till en typ av Skandinavisk black metal. Mycket vemod är känslan.

Månegarm (spelar fredag (akustiskt) och lördag) – Norrtäljes okrönta kungar. Rutinerat band, bildades 1995, som fyller plattorna med viking-metal och texter som dryper av historia. Kommer som vanligt inte göra någon besviken på hemmaplan.

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!