Dödshotade sambon – trodde hon var en demon

publicerad 5 november 2021
- av Redaktionen
ANNONS:

Norrtälje: En 33-årig man blev i mitten av oktober dömd till skyddstillsyn samt psykiatrisk vård för att vid upprepade tillfällen ha misshandlat sin sambo. Vid ett av tillfällena har mannen enligt uppgifter ur tingsrättens dom hållit en kniv över sambons hals och sagt att han ska döda henne. Under rättegången har det kvinnliga brottsoffret uppgett att mannen vid gärningstillfället trott att hon var en demon.

En 33-årig man har vid flera tillfällen mellan åren 2015 och 2019 gjort sig skyldig till misshandel av sin sambo. 33-åringen och de kvinnliga offret har barn tillsammans och levde i ett samboförhållande till åtminstone 2019. Brotten som den dömde gjort sig skyldig till ska delvis ha varit begångna i det tidigare parets gemensamma bostad i Norrtälje kommun.

Trodde att hon var en demon eller en ond person
Gärningsmannen led under åren för brotten av en psykisk sjukdom som innefattat bland annat psykoser. Vid ett av tillfällena när kvinnan har blivit misshandlad har hon beskrivit att den dömde 33-åringen trott att hon var en demon – vilket inte varit första gången enligt uppgifter ur tingsrättens dom.

ANNONS:

Kameror
Under utredningen framkommer det att kvinnan i förhör beskrivit att 33-åringen misshandlat henne när hon var gravid. Den misshandlade har beskrivit att hon någon gång i efterförloppet gått till sin syster och då haft ett blåmärke över kinden och armen. Vidare har hon i förhören förklarat att paret varit deras gemensamma säng och den dömde trott att det funnits kameror där. När kvinnan sagt emot det påstådda ska 33-åringen blivit arg och alltså misshandlat henne. Mannen har dock inte blivit dömd för detta brott eftersom man inte kunnat styrka detta. Under rättegången lämnar kvinnan delade uppgifter avseende brotten som hon tidigare i förhör beskrivit. Tingsrättet tolkar detta som att hon värnar om mannen som hon fortfarande har en god relation till och barn tillsammans med.

Bilder och SMS
Enligt vittnesuppgifter från en granne och tillika gemensam vän till det före detta paret, har det framkommit att kvinnan under tiden för knivincidenten sprungit in till vännen och då haft ett sår över halsen som vännen sedermera plåstrat om.
Såväl brottsoffer som gärningsman har under rättegången delvis hävdat att uppgifter som tidigare framkommit fallit i glömska eller delvis negerat dessa. Även andra omständigheter som framkommit i förhör men som sedan förnekats av brottsoffret har emellertid tingsrätten bedömt som sannolika. Bland annat har man tagit i beaktande en SMS-konversation mellan offret och dennes syster, i vilken det framkommit att hon skrivit att 33-åringen har misshandlat henne. Det har även i konversationen skickats bilder på offrets spruckna läpp.

Domen
33-åringen döms till skyddstillsyn samt psykiatrisk vård och behandling för två fall av misshandel. Mannen frias från misstankarna avseende misshandeln som ska ha ägt rum under graviditeten.

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!