Eckerölinjen justerar priset för pendlare: Stor prisökning väntar

publicerad 12 september 2023
- av Daniel Rämsell
Annons:

ROSLAGEN. Eckerölinjen som trafikerar rutten mellan Grisslehamn och Eckerö, Åland, annonserade nyligen en betydande prisändring för sina pendlare. Den nya prissättningen innebär en övergång från årskort till pendlarkort, vilket kan innebära en tiofaldig kostnadsökning för vissa resenärer.

Tidigare i september informerade Eckerölinjen sina årskortskunder om den kommande förändringen. Det tidigare årskortet, prissatt till 1 980 kronor, som tillät obegränsade resor, kommer nu att ersättas av ett pendlarkort för bil. Kortet kommer att kosta 3 000 kronor och kommer att erbjuda kunderna 25% rabatt på den ordinarie fordonsbiljetten.

Förändring har orsakat oro och besvikelse bland pendlare, särskilt de som regelbundet reser mellan Åland och det svenska fastlandet och således kan komma att få betala betydligt mer nu än tidigare. Erik Widerström, en läkare som arbetar på Norrtälje sjukhus, är en av dem.

– Jag tycker precis som många andra att det är en orimligt stor höjning,” säger Widerström till Norrtelje Tidning.

Eckerölinjens beslut att ändra prissättningen har delvis motiverats av att många årskortskunder inte avbokar sina resor när planer ändras, vilket resulterat i outnyttjade platser. Dessutom nämner bolaget EU-direktiv om en grön omställning som en annan anledning till prisjusteringen.

– Priset på årskortet har varit allt för lågt där man tjänat in kostnaden för årskortet på tre tur- och returresor. Vi står inför en grön omställning som ger oss en betydande merkostnad, säger Eckerölinjens vd Tomas Karlsson till Ålands Radio.

FOTO: Niclas Nordlund/Pressbild

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!