Endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus invigd – bättre cancerscreening möjliggörs

publicerad 20 december 2023
- av Nicklas Salmin
Tiohundras tf VD Johan Stjernfält inviger den nya endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus. Bättre cancerscreening.
ANNONS:

Norrtälje sjukhus har öppnat sin nya endoskopimottagning efter en omfattande om- och tillbyggnad. Den utökade lokalytan och moderna utrustningen ökar kapaciteten för undersökningar, förbättrar arbetsmiljön för personalen och möjliggör bättre cancerscreening.

Efter månader av intensivt arbete har Tiohundras tillförordnade VD, Johan Stjernfält, officiellt invigt den nya endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus under tisdagen.

Lokalytan vid endoskopimottagningen har nästan fördubblats vilket ökar kapaciteten för mottagningen.

– Vissa undersökningar som fram till idag behövt göras på operationsavdelningen kan vi nu göra här på mottagningen. Det innebär i sin tur att kapacitet frigörs på operation, säger Katarina Sjöstrand, enhetschef för endoskopimottagningen, i ett pressmeddelande.

Ett signifikant framsteg med den nya mottagningen är möjligheten att genomföra screening för tjock- och ändtarmscancer, vilket tidigare krävde att kommunens invånare fått resa till andra sjukhus inom regionen.

ANNONS:

Utöver traditionella endoskopiska undersökningar, erbjuder mottagningen nu även möjlighet att utföra röntgenundersökningar.

Antalet undersökningar har ökat markant, med undantag för pandemiåren. Under 2022 genomfördes drygt 3 300 undersökningar, mot 2 600 under 2017, skriver Tiohundra i pressmeddelandet.

– Vi ser ett ökat behov av den här typen av undersökningar och kan nu möta det tack vare den ökade kapacitet som ombyggnaden innebär. Att vi dessutom kan avlasta operationsavdelningen innebär fördelar för hela sjukhuset, säger sjukhuschef Catarina Pommer.

Om- och tillbyggnaden har genomförts av Locum AB, i nära samverkan med verksamheten på endoskopin.

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!