Antalet värnpliktiga från Norrtälje kommun har ökat stadigt under de senaste åren, men tjejerna lyser med sin frånvaro, enligt siffror från Plikt- och prövningsverket.
Under det nuvarande värnpliktsåret, som sträcker sig från juni 2024 till början av 2025, är 48 personer från Norrtälje inskrivna för grundutbildning. Detta är den högsta siffran på kommunnivå sedan 2021/22, då den allmänna värnplikten återinfördes 2018, enligt uppgifter från Plikt- och prövningsverket som Newsworthy har sammanställt. Trots ökningen av värnpliktiga totalt sett minskar andelen kvinnor bland de inskrivna. I år är tolv av de 48 från Norrtälje som skrivits in kvinnor, vilket motsvarar 25 procent. Detta är en högre andel jämfört med riksgenomsnittet på 17 procent. Förra året var det endast fem kvinnor från Norrtälje som skrevs in.
– Det är fortfarande så att de fysiska kraven är såpass höga att det är färre kvinnor som klarar dem av fysiologiska och biologiska skäl, det finns ingen kvotering av kraven. Sedan ska vi för varje årskull skriva in till 185 olika utbildningar som har olika fysiska krav, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket.
De senaste åren har ungefär en tredjedel av de som kallats till mönstring i Sverige varit kvinnor. Men av dem som faktiskt skrivs in är andelen lägre.
– Däremot ser Försvarsmakten över kraven utifrån ett nationellt försvar. När försvaret byggde på frivillighet och inriktades på att soldaterna skulle vara anställda och till exempel kunna åka till Afghanistan höjdes de fysiska kraven. Nu är uppgiften en annan, att försvara Sverige, och då ser man över kraven så att de är relevanta för det.
Trots utmaningarna för kvinnor att klara de fysiska kraven har Norrtälje en något högre andel kvinnor bland sina värnpliktiga jämfört med riket som helhet.
Andelen kvinnor som rycker in för värnplikt i Norrtälje minskar
Antalet värnpliktiga från Norrtälje ökar stadigt, men andelen kvinnor minskar både lokalt och i riket, visar en sammanställning från Plikt- och prövningsverket. Under den nuvarande värnpliktsperioden, som sträcker sig från juni 2024 till början av 2025, är 48 personer inskrivna från Norrtälje. Bland dem är tolv kvinnor, vilket motsvarar 25 procent.
Nationellt sett har antalet värnpliktiga ökat till 8 300 personer för 2024/25, men andelen kvinnor har minskat till 17 procent, jämfört med 24 procent för två år sedan. För Norrtälje är andelen kvinnor som rycker in något högre än rikssnittet, men det är fortfarande en utmaning att öka kvinnors deltagande i värnplikten.
– Det är fortfarande de höga fysiska kraven som gör att färre kvinnor klarar av mönstringen, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, enligt uppgifter från Sveriges Radio.
Ökad efterfrågan på kvinnor i försvaret
Trots en ökad efterfrågan på jämnare könsfördelning har armén ännu inte nått lika långt som flygvapnet och marinen, där kvinnors andel är något högre. I flygvapnet är 23 procent av de värnpliktiga kvinnor, medan motsvarande siffra i marinen är 20 procent.
Plikt- och prövningsverket planerar att se över de fysiska kraven för att bättre anpassa dem till Försvarsmaktens nuvarande uppdrag, som fokuserar på att försvara Sverige snarare än internationella insatser.
Källa: Uppgifter från Plikt- och prövningsverket och Sveriges Radio.