NORRTÄLJE.
Arbetsmiljöverket har beslutat att genomföra omfattande inspektioner beträffande hot och våld inom landets skolor (Inspektionskampanj på skolor | SKR). Ungefär var femte skola kommer att inspekteras mellan 1 maj 2023 och 30 juni 2024. Arbetsmiljöverket kommer bland annat att granska om skolorna har rutiner för att rapportera och utreda händelser/tillbud beträffande hot och våld samt rutiner för att undersöka, riskbedöma och upprätta handlingsplaner mot hot och våld i skolan. Bakgrunden till inspektionskampanjen är den drastiska ökningen av antalet anmälningar av hot och våld på skolorna. Arbetsmiljöverkets statistik visar att anmälningar av hot och våld i skolmiljö mer än fördubblats på tio år. 2012 anmäldes 393 händelser – 2021 anmäldes 831 stycken, trots pandemi. Flest anmälningar görs av våld, men även hot förekommer i hundratal.
Barn- och skolnämndens ordförande Robert Beronius (L) välkomnar Arbetsmiljöverkets beslut.
– Det är bra att Arbetsmiljöverket säkerställer att skolor har rutiner för att rapportera och utreda hot och våld, oavsett om det handlar om föräldrar som hotar lärare eller konflikter mellan elever. Det ligger också i linje med vårt eget arbete för att stärka tryggheten på skolorna, där en handlingsplan mot våld och hot kommer att antas på barn- och skolnämndens sammanträde den 17 april.
Enligt Robert Beronius behöver dock mer göras för att säkerställa tryggheten på skolorna. Han menar bland annat att det behöver bli lättare att kunna stänga av en elev när säkerheten bedöms hotad.
– Det räcker inte bara med att rutiner. Skolan måste också få bättre möjligheter att skyndsamt vidta åtgärder för att säkra elevers och skolpersonals trygghet. Det förebyggande arbetet är avgörande, men när det uppstår akuta situationer måste skolan ha tillgång till omedelbara verktyg. Ett skarpt sådant är att besluta om en tillfällig avstängning för en elev.
Idag är det bara möjligt att avstänga en elev först efter att flera andra åtgärder, som exempelvis kvarsittning och skriftliga varningar, har vidtagits men misslyckats. Därtill har eleven och vårdnadshavare rätt att först få yttra sig innan avstängningen kan ske. Det finns således flera krav som riskerar att fördröja åtgärder som syftar till att säkra elevers och skolpersonals omedelbara trygghet, menar Robert Beronius, som också vill att alla allvarliga övertramp i skolan polisanmäls.
– Det är vanligt att elever som bryter mot lagen, exempelvis genom att hota eller trakassera klasskamrater, betraktas som ett problem som skolan ensamt ska hantera, men lagar som gäller i Sverige måste också gälla i skolan. Skolan varken är eller ska få vara en laglös del av samhället. Det är hög tid att alla skolor får rutiner för att polisanmäla elever som bryter mot lagen. Alla som utsätts för brott måste därför behandlas och betraktas som riktiga brottsoffer, även om de är elever, lärare eller annan skolpersonal, säger han.
Det finns i dag ingen skyldighet för personalen på en skola eller ett fritidshem att göra en polisanmälan om man misstänker att en elev begår ett brott, men Regeringen utreder just nu hur en anmälningsskyldighet kan utformas, där huvudregeln ska vara att varje misstanke om brott ska polisanmälas. Utredningen ska presentera sina slutsatser den 29 februari 2024.
FOTO: Pressbild