Jag blir inte klok på samtiden

publicerad 7 november 2021
- av Pove Persson
SIGNERAT POVE

Det låter på ett sätt – men verkar vara på ett annat.

Jag blir inte klok på mycket i denna samtid. Speciellt inte på sådant som handlar om pandemin, coronan, covid 19.

Nej, jag sällar mig verkligen inte till foliehattarna som påstår att den är en fejk. Vilka jönsar.

Lokal annonsör

Men jag sällar mig med hull och hår till de som ifrågasätter alla märkliga inskränkningar, eller rättare sagt all inkonsekvens som omgärdar restriktioner världen över, inte minst här i Sverige.

Eller vad sägs om att det får vara fler personer samtidigt inne i Willys i Norrtälje än på nationalarenan för fotboll, Friends Arena?

8 personer får vara på plats på en match med AIK på en arena som har kapacitet för 50 000 sittande åskådare vid fotbollsmatch, runt 200 om jag nu läst rätt får vistas på Willys samtidigt.

Eller vad sägs om att det från att ha varit ”en minimal risk för smittspridning utomhus” som Folkhälsomyndigheten, FHM, meddelade i ett tidigt skede i pandemin, till att all idrott som inte är på elitnivå skulle stoppas, pausas. Olle eller Lisa, 9 år, fick inte möta sina jämnåriga i en fotbollsmatch på en fotbollsplan i skogen, till exempel i den vackra spelplatsen i Lohärad, inför (50?) föräldrar och släktingar.

Lokal annonsör

Hur kommer det sig att vi i Sverige gått från att munskydd, enligt FHM, inte ger någon effekt på smittspridning till att vi plötsligt ska ha dem?

Exemplen på rena obegripligheter och förvirrade insatser är många, som till exempel att det avstånd vi ska hålla till varandra, ”Håll avstånd”, ni vet, som varierat från en meter till 2, beroende på vilken butik eller vilken plats du är på.

ja, jag vet att kunskaperna givetvis har ökat om covid-19 under denna hemska pandemi, men ändå kvarstår faktum kring förvirringen kopplat till exempelvis munskyddens vara eller icke vara. Bara att slänga en blick på hur det gått att begränsa smittspridningen i de länder där munskyddskrav eller kraftiga nedstängningar gällt. Nej, de har generellt inte klarat sig bättre än länder där andra typer av åtgärder satts in. Eller inte satts in.

Så många förvirrande besked har vi fått och om detta har jag härjat tidigare.  

Det som gör mig förundrad nu är främst två saker. En som jag tror handlar om något helt annat än pandemin. En som handlar om ett vansinnigt angrepp eller ingrepp i vår demokrati (foliehatt på?).

Medan larmen om smittspridning, trots relativt hög grad av vaccinationer i västvärlden, haglar så ska nu västland efter västland ”öppnas upp”. Någon som tror på någon annan huvudanledning än att man nu struntar i en hel del av de tidigare restriktionerna av ekonomiska skäl?

Jag menar inte att det är fel.

Jag bara undrar varför just nu? Till sommaren? Till turistsäsongen?

Känns inte direkt som en tillfällighet.

Och även om jag som sagt, med min ringa kunskap i ämnet, är för att öppna upp, för att stoppa det ekonomiska blödandet hos alla dessa småföretag och småföretagare, hos alla de som blivit av med sina jobb det senaste året, som drabbats oerhört hårt (läs inte minst restauranger och krogar), så blir jag kraftigt brydd kring frågan: varför just nu?

”Vi öppnar upp allt mer, vi tillåter allt fler människor på olika platser, vi avråder generellt inte längre från resor”, hörs från västländer, samtidigt som pandemin rasar på ett närmast overkligt sätt i till exempel Indien.

Samtidigt som fattiga länder i Asien och på den afrikanska kontinenten inte får vaccin.

Har vi glömt var pandemin bröt ut? Har vi plötsligt glömt hur den spred sig? Har vi glömt att västvärlden sitter ihop med övriga delar?

Nu till demokratifrågan.

Jag blir faktiskt förbannad och skrämd när företrädare för regeringen, i detta fall socialministern Lena Hallengren, pratar om att regeringen vill förlänga (permanenta?) delar i den ”tillfälliga” pandemilagen inför det hon kallar ”det nya vanliga” som tydligen enligt henne ska gälla efter pandemin.

Det är så det börjar. Det är därför vi fortfarande har, efter snart sex år, den där tillfälliga migrationslagen, som började gälla (2016) i efterdyningarna till den stora flyktingvågen 2015.

Det är minst sagt skrämmande om vi låter politikerna smyga in inskränkningar i våra fri- och rättigheter.

Det är så det börjar. Det är så vi i värsta fall till sist blir en skock får fösta omkring av herdarna, ”de som bestämmer”. De, i bästa fall ännu en tid, folkvalda…

Hm, ja. Nu kanske foliehatten åkte på ändå.

Men någon måtta får det väl ändå vara?

Pove Persson – Mitt Roslagen