Norrtälje kommun har satsat extra på julbelysningen i år med fokus på att skapa en bättre julstämning i hamnområdet. Flera nya ljusinstallationer har tillkommit för att lysa upp hamnområdet under juletid.
Den utökade julbelysningen omfattar blodlönnen vid Roslagsgatan/Sjötullstorget, entrén till Hamnparken, Hamnpromenaden och Östra Rögårdsgatan.
Satsningen är en del av kommunens ambition att bidra till en trivsam och upplyst stadsmiljö för såväl invånare som besökare.
– Det kom in en anmälan igår där en person är anmäld försvunnen. Under kvällen kontaktades bland annat sjukhus för att se om personen kommit in där. Det är så mycket jag vet i nuläget, säger Anna Westberg, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
På torsdagsförmiddagen kopplades även Missing People in i ärendet men det finns ännu inga planerade sökinsatser.
– Vi har inga planerade sökinsatser i nuläget utan nu försöker vi lokalisera mannens bil. All information kring bilen är alltså väldigt intressant, säger Martin Eriksson, presstalesperson på Missing People.
Under det senaste dygnet har fyra observationer av varg rapporterats i Norrtälje kommun. Länsstyrelsen i Stockholm rekommenderar nu djurägare att se över sina stängsel för att skydda sina djur.
Samtliga observationer har skett i området strax väster om Älmsta och har rapporterats in till Skandobs. Två observationer gjordes på måndagskvällen på Lipvägen i Älmsta, den första klockan 17.25 och den andra klockan 18.17.
Under natten till tisdagen observerades en varg på samma väg, och ytterligare en observation gjordes på tisdagsförmiddagen, denna gång i Toftinge klockan 10.33.
Vargarna har fångats på viltkameror och rapporterats in till Skandobs, där observationer av stora rovdjur registreras.
Allt Om Norrtälje har talat med Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.
– Det är en varg det rör sig om, och det är sannolikt samma individ som vi DNA-spårade i december förra året och som vi har DNA på sedan tidigare, säger Fransson.
När bestämmer man sig för att spåra en varg?
– Det är inte så intressant för oss att spåra en ensamvarg. Vårt uppdrag är att identifiera revirmarkerande par och familjegrupper med föryngring. Ensamvargar dokumenteras, men de har inget värde för inventeringen. Om det däremot dyker upp två vargar, så blir det intressant i ett annat avseende.
Länsstyrelsen bedömer att observationerna som skett det senaste dygnet alltså rör sig om en ensamvarg.
– Vi ser inga tecken på att det skulle röra sig om fler än en individ, säger Fransson.
Är det något särskilt man skall tänka på som djurägare?
– Har man får, bör man se över sina stängsel. För dem som jagar i området rekommenderas västar med stålpiggar på ryggen, och bidrag för dessa kan sökas hos oss, avslutar han.