Kvinna hade 22 hundar hemma – flera var vanvårdade och en fick avlivas

publicerad 2 mars 2023
- av Redaktionen

NORRTÄLJE KOMMUN. Länstyrelsen hittade flera vanvårdade hundar hemma hos en kvinna från Norrtälje kommun. Hundarna skall enligt länsstyrelsen bland annat uträttat sina behov inomhus och varit illa skötta. Totalt hittade man 22 hundar hemma hos kvinnan. En av hundarna var i så dåligt skick att den fick avlivas.

Det var i juni 2022 som länstyrelsen utförde en kontroll hos kvinnan efter flertalet anmälningar om bristande djurhållning. Hemma hos kvinna fann man en katt och 22 hundar. Flera av hundarna saknade registrering hos Jordbruksverket och många hundar var överviktiga, hade smutsig päls samt långa klor.

Efter Länsstyrelsens kontroll ansökte kvinnan om att få göra sin verksamhet tillståndspliktig men fick avslag. Länstyrelsen utförde sedan en uppföljande kontroll, så sent som i november 2022. Vid uppföljningen innehöll inomhusluften ammoniak, långt över gränsen för vad som är tillåtet. Dessutom hittades avföring och urin från hundarna på flera platser i huset. Av totalt 22 hundar var tre i behov av veterinärvård och en var tvungen att avlivas.

Länsstyrelsen har beslutat att kvinnan måste göra sig av merparten av hundarna, eftersom hon inte har rätt till att husera fler än nio hundar äldre än 12 månader utan tillstånd. Följer kvinnan inte detta, riskerar hon åtal för brott mot djurskyddslagen. Dessutom kräver Länsstyrelsen att kvinnan måste rasta hundarna utomhus dagligen och att två av hundarna måste erhålla veterinärundersökning. 

Norrtelje Tidning var först med att rapportera om detta. 
FOTO: Länsstyrelsen 

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!