Länsstyrelsen om vargen i Norrtälje: “Man skall ha hundar kopplade”

publicerad 5 mars 2024
- av Daniel Rämsell
På söndagen observerades varg på flera platser i Norrtälje kommun och Mikael Fransson vilthandläggare på länsstyrelsen tror att det rör sig om samma varg, när Allt Om Norrtälje pratar med honom på måndagen. Han uppmanar nu hundägare att ha sina hundar kopplade. FOTO: Skandobs/privat

På söndagen observerades varg på flera platser i Norrtälje kommun och Mikael Fransson vilthandläggare på länsstyrelsen tror att det rör sig om samma varg, när Allt Om Norrtälje pratar med honom på måndagen. Han uppmanar hundägare att ha sina hundar kopplade.

Totalt observerades fyra bekräftade vargar i Norrtälje kommun på söndagen. Den första observationen kunde göras på Hummelviksvägen på Rådmansö klockan 08.45. Vargen rörde sig sedan västerut och kunde observeras en timma senare vid Norrsjöviken, också det på Rådmansö.

11.41 på söndagsförmiddagen observerades sedan vargen av en privatperson vid Harka. Senare på söndagskvällen hade den tagit sig in till Kvisthamra i Norrtälje, vilket Allt Om Norrtälje skrivit om tidigare.

– Det är med största sannolikhet samma varg i och med att vi fick in rapporter från Rådmansö, sedan kan man följa den tidsmässigt hur den har rört sig väster ut i riktning mot Norrtälje, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Behöver man från Länsstyrelsens håll vidta några åtgärder på grund av detta?
– Nej, det gör man inte, säger Fransson.

Senaste observationen var i centrala Norrtälje – hur vanligt är det att en varg tar sig in i bostadsområden eller i stadsmiljö?
– Just att den hamnar där är nog för att den är tvungen till det, säger Fransson. För om jag förstår rätt så finns det en ränna i Norrtäljeviken, så den kan inte ta sig norr ut från Rådmansö. Söderut finns det E18 med viltstängsel och då blir det att den följer landskapen, vilket gör att vargar ibland hamnar i städer, så det är inget konstigt, fortsätter vilthandläggaren.

Är det samma varg som tidigare i år observerats på andra platser i Norrtälje kommun?
– Det är nog samma varg som rört sig i området i några månader. Det verkar röra sig om en ensamvarg. En så kallad vandringsvarg, förklarar han.

Finns det några risker för Allmänheten eller är det något man bör tänka på?
– Varg är ett stort potent rovdjur men det finns ingen risk för att man blir angripen som människa.

Behöver man vara orolig för sina husdjur?
– Man skall ha sina hundar kopplade. Det finns inget fall då en varg har angripit en hund i koppel. Har man sin hund i koppel, så är vi bästa skyddet, säger Fransson.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!