I ett pressmeddelande från Norrtälje kommun, kräver Kommunstyrelsens ordförande Lotta Lindblad Söderman (M) tillsammans med flera andra kommuners motsvarigheter skärpt lagstiftning. Detta för att på ett effektivare sätt förhindra avfallsbrottslighet, i skenet av Think Pink-härvan.
Kravställningen kom i samband med att rättegången inleddes mot företaget Think Pink, som anklagas för att ha dumpat stora mängder osorterat avfall i Mellansverige, bland annat i Norrtälje kommun. På onsdagen skickades debattartikeln ut som ett pressmeddelande från Norrtälje kommun, men har tidigare presenteras som en debattartikel i Aftonbladet.
I debattartikeln menar man att det föreligger svårigheter att motverka den här typen av brottslighet på grund av dagens lagstiftning, som beskrivs som “tandlös”.
”Många undrar hur det kunnat fortgå och sanningen är att kommunernas verktyg är få och tandlösa mot denna typ av brottslighet. Bakgrunden är enkel: vi har en lagstiftning som bygger på att aktörer vill sköta sig och som vid en anmärkning justerar sitt arbetssätt. Lagarna är inte gjorda för oseriösa aktörer som på ett systematiskt sätt velat runda lagen”, skriver de i debattartikeln.
För att kunna bekämpa miljöbrotten mer effektivt kräver man en rad lagändringar, inklusive att avskaffa Länsstyrelsen som överklagandeinstans och införa kännbara straff för miljöbrott.
Allt Om Norrtälje har sökt Lotta Lindblad Söderman (M), Kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje kommun för en kommentar men hittills utan framgång.
FAKTARUTA - Detta är kravställningen
- Avskaffa Länsstyrelsen som överklagandeinstans i denna typ av ärenden och begränsa möjligheten till prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen för att få till snabbare processer, inom såväl miljöbalken som plan- och bygglagen.
- Kännbara straff för miljöbrott och utökade möjligheter till miljösanktionsavgifter. Dessutom måste de skadeståndskrav som döms ut hänga kvar längre, så att kriminella inte slipper dem efter en kortare tid.
- Det bör införas ett obligatoriskt krav på att ställa ekonomisk säkerhet vid avfallsverksamheter och andra verksamheter där miljön kan skadas.
- Ekonomisk och personlig lämplighet bör kunna vägas in i miljöprövningen för att förhindra att oseriösa aktörer driver verksamhet
- Myndigheterna bör få utökade möjligheter att dela information med varandra.
- Generell tillståndsplikt för avfallsverksamheter.
Kommunerna har blivit en brottsplats och många drabbas, inte minst miljön och medborgarna. Både de som bor nära avfallshögarna och de vars skattepengar går till att städa upp. Riskerna för miljön är dessutom mycket stora och kan leda till påverkan under många år framåt. Lagen måste vässas och hela samhället måste ta avfallbrottsligheten på djupaste allvar.
Lotta Lindblad Söderman (M), Kommunstyrelsens ordförande Norrtälje kommun
Stina Lundgren (M), Kommunstyrelsens ordförande Botkyrka kommun
Jimmy Jansson (S), Kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna kommun
Björn Thodenius (M), Kommunstyrelsens ordförande Gullspångs kommun
Simon Bring (SD), Kommunstyrelsens ordförande Uppvidinge kommun
Källa: Pressmeddelande Norrtälje kommun