Lovisa 17, bäst i Sverige – vill vara en förebild för unga tjejer!

publicerad 12 oktober 2021
- av Daniel Rämsell

Lovisa Nyberg är bäst i Sverige på Funktionell fitness och laddar nu inför VM. – Det var en märklig känsla att vinna SM säger Lovisa Nyberg, 17 år från Norrtälje, som enbart har utövat sporten i två år. – Jag vill vara en förebild för andra unga tjejer, förklarar Lovisa.

Norrtäljetjejen Lovisa Nyberg, 17 år vann nyligen SM i funktionell fitness – en tävlingsvariant på populära träningsformen Crossfit, som är en blandning mellan styrke- och konditionsträning. Fokus i Crossfit är funktionalitet som uppnås genom en kombination av gymnastik, intervallträning, tyngdlyftning och uthållighet.

Blev drillad i Crossfit redan som 7-åring

Lokal annonsör

Lovisa tränade och tävlade i truppgymnastik i tio år innan hon övergick till hundra procent Crossfit 
– Jag älskade styrketräningen, och det var Crossfit vi körde som fysträning, fortsätter SM-mästaren. Mina före detta tränare i gymnastiken är “Crossfitters” och jag har alltid vetat att om jag slutar med gymnastik så skall  jag köra Crossfit, förklarar Nyberg som beskriver sig som en vetgirig, noggrann och analytisk person som gärna investerar den tiden som krävs för att lyckas, vilket gör henne speciellt lämpad för elitsatsning.  

Det kostar att ligga på topp 

Lovisa står redan högst upp på prispallen trots att hon bara tränat ren Crossfit i två år.
– Jag tränar 17h per vecka – sex dagar i veckan förklarar 17-åringen som även lägger mycket fokus på rätt kost- och sömnvanor.  

Som i all annan sport måste man åsidosätta mycket för att lyckas i Crossfit. 
 – Min plan har alltid varit att jag skall gå färdigt Gymnasiet, sen skall jag direkt plugga Juridik, förklarar Nyberg som förmedlar att hon dock behöver skjuta på sina juridikstudier för att kunna elitsatsa på Crossfit. 

Lokal annonsör

Vann över EM-stjärna i Tyngdlyftning
Det var i september som stjärnskottet vann SM i Funktionell fitness. – Det handlar inte vem som är bäst – utan snarare vem som är minst dålig, förklarar Nyberg. Det gäller att vara jämnbra i alla grenar –  det räcker inte att vara bäst i en gren och sämre i andra.  Man måste ha en hög lägstanivå, fortsätter Lovisa som under SM tävlade mot bland andra Tilde Muhrman som vann ungdoms-EM i tyngdlyftning. Inte nog med att Lovisa är bäst i Sverige på funktionell fitness och är direktkvalificerad till VM – hon kom även 92:a i världen på sitt första open, en del av kvalet till Crossfit games som är VM i Crossfit. 

Vill vara en förebild 

SM-mästaren beskriver att hon alltid varit muskulös, något hon fått en hel del negativa kommentarer för genom åren. – Det fina med Crossfit är att jag nu är i ett sammanhang där det är OK att vara muskulös, vilket tyvärr inte är ett sammanhang som de flesta unga tjejer vistas i, förklarar Nyberg som önskar vara en förebild för andra unga tjejer. 

– Det är jätteviktigt att man har någon som man kan se upp till förklarar Lovisa som haft turen att ha förebilder inom truppgymnastiken som också utövat Crossfit och därför haft kroppar som inte följer samhällets normer för kvinnliga kroppsideal. Lovisa menar även att hon hade haft betydligt svårare att tackla negativa kommentarer om hon inte haft bra förebilder genom åren, varför hon själv vill visa andra unga tjejer att det är OK att se ut som henne. Lovisa upplever även att det är mindre kroppshets inom Crossfiten än i andra typer av sammanhang eftersom fokus i sporten är funktionalitet snarare än en snygg kropp, avslutar Nyberg. 

Behöver sponsorer

Stjärnskottet från Norrtälje är i behov av support och sponsorer för att kunna lägga den tid hon behöver på träning. Genom att få fler följare på Instagram hoppas hon att fler får upp ögonen för hennes talang och på så sätt kunna locka sponsorer, så att hon kan fortsätta utöva sporten i den omfattning hon gör idag. Vill man stötta Norrtäljes stjärna i Crossfit, kan man göra det genom att följa henne på Instagram här under. 


Lovisas instagram