Mumik ger möjlighet till kultursamarbete

publicerad 10 december 2021
- av Redaktionen

RIMBO Ett samarbete mellan Tiohundras verksamhetsområde Funktionsstöd och Kulturskolan i Rimbo är tänkt att ge alla, oavsett funktionsvariationer, möjlighet att delta i olika kulturaktiviteter. Ett projekt kallat Mumik.

Mumik, MentorsUtveckling Med Integrerad Kulturverksamhet är ett projekt som har som mål att möta den stora efterfrågan på medverkan inom dans, sång, musik och teater. Detta genom att varaktigt bredda utbudet inom daglig verksamhet. Projektet finansieras med drygt 5,7 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden.

De två målgrupper som är tänkta att vara avsedda för projektet är ungdomar och vuxna personer med funktionsnedsättning som har en LSS-insats eller daglig verksamhet inom Tiohundra, och kulturskolans elever och deras verksamheter.

I första delen av projektet kommer deltagarna från Tiohundra få möjlighet att prova på olika kulturformer såsom dans, sång, musik och teater. Senare kommer Kulturskolan i Rimbos elever att integreras med alla deltagare.

– Det som känns spännande med Mumik är att det blir ett projekt med många nya möten mellan människor, som kanske inte haft möjlighet att mötas tidigare. Mötena sker dessutom över det delade intresset för kultur, säger Elina Widnersson, projektledare för Mumik i ett pressmeddelande.

Idrottsföreningen Roslagen SOL kommer att ha ett antal ungdomar aktiva i föreningen som under projekttiden att utbildas till mentorer.

Att ungdomarna själva har särskilda behov av stöd ger en positiv signal till deltagarna de ska stötta.

– Vi ser verkligen fram emot att få vara delaktiga i projektet. Många av våra deltagare har ett stort intresse för musik, sång och dans. Jag tror att det här kommer att bli ett riktigt lyckat och givande samarbete för alla parter, säger Marie-Louise Viklund, enhetschef inom daglig verksamhet i Tiohundra i pressmeddelandet.

Samarbetet mellan Tiohundra och Kulturskolan i Rimbo ska mynna ut i en gemensam föreställning, med premiär 2024.

– Den som vill kommer då att kunna medverka antingen på eller bakom scenen. Det kommer även finnas möjlighet att arbeta med kulisser och rekvisita. Det ska bli så oerhört kul att komma igång, säger Elina Widnersson.

MITT ROSLAGEN

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!