Musikklasserna på Roslagsskolan firar 30 år med stor jubileumskonsert

publicerad 14 maj 2024
- av Daniel Rämsell
Roslagsskolans musikklasser firar 30 år av kreativ utveckling och musikaliska framgångar med en stor vårkonsert den 5 juni. FOTO: Privat

Roslagsskolans musikklasser firar 30 år av kreativ utveckling och musikaliska framgångar med en stor vårkonsert den 5 juni. Kvällen bjuder på musikaliska framträdanden från både nuvarande och tidigare elever och förväntningarna på kvällen är höga.

I tre årtionden har musikklasserna vid Roslagsskolan i Norrtälje varit en fristad för musikalisk profilerad utbildning och utveckling. Från att ha startats som en nytänkande satsning för trettio år sedan har utbildningen blivit ett signum för kommunen, med fokus på att föra musikalisk passion och talang till nya generationer.

– Det är fantastiskt att se hur lång tid vi har kunnat hålla på med detta, och ännu mer fantastiskt att kunna välkomna tillbaka gamla elever för att fira tillsammans, säger musikläraren Ester Årman, som varit en del av lärarstaben på Roslagssskolan i åtta år.

Nu anordnar man alltså ett trettioårsjubileum där gamla elever, lärare och nuvarande elever samlas för att fira musikklassernas framgångar genom åren.

– Det var faktiskt en mamma till en elev som går i musikklass nu som uppmärksammade mig på detta. Vi spann vidare på idén om en återträff och har involverat Sven Fredriksson, som länge arbetat med musikklasserna, berättar Årman.

Med över 300 tidigare elever inbjudna och förhoppningar om fler, ser Årman och hennes kollegor fram emot en minnesvärd kväll på Roslagsskolan.

– Vi startar med vårkonserten där de nuvarande eleverna får chansen att visa upp sig. Efter pausen följer uppträdanden från våra körer och sedan en stor gemensam kör bestående av såväl nuvarande som tidigare elever, berättar Årman.

Under kvällen kommer det att bjudas på tillbakablickar på åren som har gått och intervjuer med tidigare lärare på scenen.

– Ett roligt inslag under kvällen är att tidigare musiklärare kommer att intervjuas på scenen, berättar Årman.

Vad kan man förvänta sig för uppträdanden?
– Vi har valt ut sju låtar som representerar både dåtid och nutid, vilket blir jättekul, säger Årman.

Vad tror du är anledningen till att man lyckats bedriva musikklasserna under tre decenier?
– Att vi har varit verksamma i trettio år visar att detta är ett välfungerande koncept. Musiklasserna är den enda kvarstående profilutbildningen i Norrtälje och vi vill synliggöra vår verksamhet och satsar såklart på att fortsätta bedriva musikklasserna, säger Årman.

Är det något som särskiljer musikklasselever från övriga elever?

– Man kan inte dra alla över en kam såklart, men för att bli antagen till musiklassen behöver man ha arbetat mot ett mål tidigare, lärt sig spela ett instrument eller sjunga, vilket bevisar att man är kapabel till att arbeta hårt för att nå ett mål, säger Ester.

Vad tror du är det viktigaste man får med sig efter sin tid i musikklass?

– Eleverna lär sig att samarbeta och arbeta mot gemensamma mål på ett sätt som de har nytta av i många andra sammanhang i livet. Det finns en stark teamkänsla och en förståelse för att man måste kämpa och aldrig ge upp, berättar hon.

Kvällen kommer att avslutas med en stor gemensam kör där alla elever, gamla som nya, samlas. Det blir ett firande av musik, minnen och gemenskap.

– Det här blir en perfekt spegling av musikklassernas tre decennier och vi hoppas på att så många som möjligt kommer avslutar Årman.

FAKTARUTA - Jubileumskonsert för Roslagsskolans musikklasser

Datum: 5 juni

Plats: Roslagsskolan, Norrtälje

Tid: Startar kl. 18.00 - mingel från 17.00, 16.00 för tidigare elever.

KOSTNAD: 50 kronor, biljetter köps i dörren.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!